Asperger - problémy s jídlem
Syn (9 let) má Aspergerův syndrom (mírné postižení). Je šikovný, spoustu věcí a problémů s tím souvisejících jsme "vyladili", největší problém je s jídlem. Má několik oblíbených,které sní bleskově a ve velkém množství... viz koment.
FOTKU MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Celkem 6 komentářů
Jana K. (janikk) ID 5619 (23.1.2015, 15:28)
Všem moc děkuji za rady a postřehy (L) Ve všem máte pravdu - nenutíme, zkoušíme... a tak v tom budeme i pokračovat dál. Jen jsem to tak trošku ze "zoufalství" zkusila, jestli třeba neznáte nějaký další fígl :-) po zhodnocení minulého týdne synovy konzumace (spíš nekonzumace) obědů ve školní jídelně. Doma se to dá, vlastně se přizpůsobujeme jemu, ale ve škole to nejde.

ODPOVĚDĚT
Pavla Košťáková (kostak) ID 487945 (22.1.2015, 18:40)
Ahoj Jani,
s tím asi moc nenaděláte, hlavně se nesmí nutit, nebo by se mohlo stát, že se zasekne a nebude jíst vůbec. Aspíci a autíci to takto mají, s jídlem je velký problém, mají své oblíbené a konec. Nezbývá než pokoušet se nabízet nové jídlo a doufat, že se něco ujme. Věřte, že výživový poradce Vám toho moc neporadí. Co Vám mohu doporučit, je doplňování stravy alespoň jedním Nutridrinkem denně, jelikož má Vás syn omezený jídelníček, tak aby se vyváženě doplnily vitamíny a minerály. Držím palečky. Pája (hotdog)

ODPOVĚDĚT
Zuzana M. (ZuzaM) ID 37334, mimibazar.cz/zuzam (22.1.2015, 16:29)
Nevím, jestli by to nechtěla spíš odborníka na Aspergerův syndrom, přeci jen je to v tomto případě spíš o psychologickém přístupu.

ODPOVĚDĚT
Jana Č. (pupek) ID 23581 (21.1.2015, 21:07)
Rozhodně nenutit.
Vyzkoušet jídlo oddělovat na různé talíře, na jeden talíř knedlíky a na druhý máčku.
Nemazat máslem.
Nenásilně pomalinku něco přidávat, když tak nalákat něčím co ho baví, třeba nějakou jakoby pohádkou, hrou na pc......
Jsou lidé s touto diagnozou kteří si opravdu melou svých pět jídel dokola.

ODPOVĚDĚT
Hana J. (HanaJa5) ID 478127 (21.1.2015, 20:10)
nechte v kuchyni na talířku ležet něco co ještě nejedl, třeba ho to zláká a ochutná, hlavně nic nenutit ...ale to jistě víte ,tyto děti mají s tím velký problém naučit se nová jídla.....

ODPOVĚDĚT
Jana K. (janikk) ID 5619 (21.1.2015, 19:58)
Ostatní je boj s každým soustem. Je drobný (částečně i dědičně po mně 128 cm, 21 kg). Snažím se postupně přidávat další druhy, ale moc se nedaří :-( Nemáte někdo podobné zkušenosti? Můžete mi doporučit jak to zkoušet víc zlepšit? Napadl mě třeba výživový poradce... Nejhorší je to ve školní jídelně, prakticky neobědvá :´( Díky (L)

ODPOVĚDĚT
Jitka D. (Ayra) ID 3251, mimibazar.cz/ayra (21.1.2015, 20:29)
Mám taky devítiletého se stejnou dg. i se stejným problémem (a navíc nejí nikde jinde než doma, což se zvyšujícím se počtem hodin ve škole bude asi brzy velký problém). Poradit moc nedokážu, protože v případě těchto dětí se to moc nedá. Z mé zkušenosti - nenají se ani když vyhladoví (to opravdu nedoporučuji zkoušet, i když vám to možná bude radit spousta lidí a dokonce i odborníci), nezláká ho žádné jídlo, byť vypadá a voní sebekrásněji, výživoví poradci si s tím neporadí - alespoň já jsem ještě žádného, který by dokázal pracovat se specifikem autismu, nepotkala. Nezbývá, než pracovat s tím, co je k dispozici. Jí pečivo? Já jsem kvůli tomu začala péct doma - do takového chleba se dá nacpat spousta výživově hodnotných potravin a není to vidět ani cítit.

ODPOVĚDĚT
Jitka D. (Ayra) ID 3251, mimibazar.cz/ayra (21.1.2015, 20:32)
Zkuste najít něco, na co by slyšel - třeba ten můj je na sebe hodně opatrný a občas zabere argument, že tohle se musí alespoň občas a alespoň trochu jíst, jinak by mohl dostat třeba křivici - je to trochu podlé, ale to jediné na něj zabírá. On by totiž jinak nejraději nejedl nic. Největší naději vkládám do toho, že s ním časem bude lepší domluva, ale boj to asi bude vždycky. Mám ještě starší dítě taky s AS (brzy 19 let) a pořád nová jídla dobrovolně nepřidá a má tendenci vyřazovat to, co jí i několik let.

ODPOVĚDĚT
Daniela B. (Dallien) ID 65006, mimibazar.cz/danielabasna (21.1.2015, 20:10)
Nemam sice dite s takovou diagnozou, ale alergolozka mi rikala, ze dite musi potravinu ochutnat i desetkrat, nez jeji chut prijme a bude ji jist.
Asi nezbyde nic jineho nez zkouset a nenutit. Jinak to bude jen horsi.
Ma oblibena jidla, tak mu je delejte stale dokola. Vsak on to prezije.

ODPOVĚDĚT