Změna stravy
Zamyslela jsem se nad svymi stravovacimi navyky a chci zmenu.Poradite prosim nekdo?Ocista tela,necitit se unavene,vim,ze to je vse v jidle.Pokud by mi nekdo poradil, dal typ,budu moc rada.Dekuji
FOTKU MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Celkem 63 komentářů
Pavlína K. (pavla123) ID 140826 (11.1.2015, 0:32)
Přečtěte si knihy o makrobiotice, tímto jídelníčkem si lidé vyléčili i rakovinu - bez pomoci doktorů. Zkuste jednu, dvě věci postupně zavést a uvidíte, zda Vám to bude vyhovovat. Uplně makrobioticky podle mě žít nelze ale něco si vybrat a dlouhodobě dodržovat lze. Až bych musela ze zdravotních důvodů, tak bych jedla makrobioticky úplně.

ODPOVĚDĚT
Šárka P. (Ssara) ID 203308, mimibazar.cz/ssara (8.1.2015, 19:50)
Lenko, take jsem postupne zmenila stravu. Castecne ze jsem musela, a pak uz I chtela. Urcite doporucuju zmenu postupnou, at si telo privykne a lepe a dele vydrzi.
Ja nahradila testoviny I ryzy celozrnnymi vyrobky, chleba spaldovy, kupuji si sojove pomazanky Patifu, uplne vynechala mlecne vyrobky (musela jsem), ale nahradila je sojovym ci kokosovym mlekem, sojovym maslem, sojove jogurty
Zacala jsem take postupne, k vetsine jidel prizobavat zeleninu, ted uz vic, stridam co nejvic druhu, ucim se nova jidla...den zacnu domacim musli s jogurtem, az pak normalni jidlo.
Doporucuji tuto kucharku http://kucharkazesvatojanu.blogspot.co.uk/2015/01/zeleninova-polevka-s-kuskusem.html =zrovna konkretne ta polivka je vyborna a vyzivna.
A take piju Matcha caj - da se pridat do vseho mozneho, je to nejsilnejsi =nejucinnejsi zeleny caj.
http://www.matchatea.cz/o-caji-matcha/
Ale hlavne, poslouchejte sve telo, vnimejte zmeny (jste nafoukla, tezka, unavena? Nebo naopak? A po cem?)
Ho

ODPOVĚDĚT
KLÁRA V. (IKEA2008) ID 122901, mimibazar.cz/ikea2008 (8.1.2015, 17:29)
Antonia Mačingová.....

ODPOVĚDĚT
Petra k. (petulisek) ID 125836 (8.1.2015, 15:31)
Zacnete postupne, jednak dyl vydrzite, jednak si zvyknete Vy i telo a nebudete v soku, ze jste na tom jinak nez predtim a tak to vzdate... opravdu krucek po krucku. Zacnete si doma primichavat celozrnnou mouku pri peceni, nahradze cast cukru medem a trtinovym cukrem nebo melasou. Pridejte vic zeleniny, ted v zime spis tepelne upravenou nez syrovou. A pijte cistou vodu pokojove teploty. A az zmaknete tohle a bude to pro Vas samozrejmost, pak klidne pridejte dalsi....zatim bych to fakt nehrotila. Postupne si zvykbete a sama najdete to, co Vam bude vyhovovat. A pokud ze zdrav.duvodu nemusite, pak se nevyhybejte nicemu, tedy vyjma polotovaru a pod., clovek ma jist vsechno nejen s mirou, ale se zdravym rozumem.

ODPOVĚDĚT
Pavlína N. (Pajuna1) ID 24953 (8.1.2015, 15:17)
Hlavně na to nejděte zhurta, změna ze dne na den nebývá trvalá. Měňte své návyky postupně. Základem je pravidelná strava, dostatek tekutin. Postupně zmenšovat porce, přidávat zeleninu. Co se týče sportu si jít třeba na rychlochůzi... Ještě jedna věc, nedostaňte se do stereotypu, pak by Vás to nebavilo :) Hodně zdaru a dobré náladě zvlášť :D

ODPOVĚDĚT
Zuzana S. (simda) ID 232667, mimibazar.cz/simda (8.1.2015, 15:03)
Úplně vysadit mouku - včetně celozrnné (je to jen mýtus, že je zdravější) a vůbec vše, co obsahuje lepek, z olejů používat pouze olivový a kokosový, pak máslo. Překonat stereotypy, že snídat se musí, 5 - 6 jídel denně.......... Dobrá je kniha Primal Blueprint od Marka Sissona, kde je vše srozumitelně popsáno
A určitě bych nevsázela na Havlíčka a podobné výživové specialisty

ODPOVĚDĚT
Šárka P. (Ssara) ID 203308, mimibazar.cz/ssara (8.1.2015, 19:43)
No vidite, a ja bych doporucila temer opak, ktery provozuji a citim se uzasne...vycteno mam z jinych knih a zdroju a hlavne ozkouseno na sobe. Kazde telo je proste jine...

ODPOVĚDĚT
Markéta V. (M+Z) ID 214776 (8.1.2015, 16:37)
Souhlasím a knihu doporučuji!!!!! (Y)

ODPOVĚDĚT
darina S. (třezalka) ID 143894 (8.1.2015, 14:24)
Děkuji za toto téma-také pořád začínám-ale nedaří se.Hledám různé informace,ale především to dopadne tak,že nevím nebo jak to říct připravit jídelníček-prostě recepty-mě se stává toto-ráno si udělám vaj.omeletu-2 vejce na oliv.oleji+zelenina ale do hodiny mám hlad-co dělám špatně?a co svačina.oběd atd.... ,-)kdyby jste některá napsala váš denní jídelníček-byla bych ráda (F)-také chápu ,že každý je jiný a u každého to funguje jinak.ještě jednou děkuji

ODPOVĚDĚT
Jana B. (mil4a) ID 103957 (9.1.2015, 8:48)
Spoustu receptů najdete http://hubneme-a-zhubneme.blogspot.cz/p/recepty-s-kcal.html

ODPOVĚDĚT
darina S. (třezalka) ID 143894 (9.1.2015, 12:02)
Děkuji-podívám se (F)

ODPOVĚDĚT
Šárka B. (Brblalka) ID 248206 (8.1.2015, 15:20)
Moje zásada - moje strava musí vždy obsahovat v každém chodu - bílkovinu, sacharidy a vlákninu, přičemž, ráno a dopoledne je sacharidů více než odpoledne a večer téměř žádné a naopak přibývá bílkovina. Ráno potřebujete jíst sacharidy. Sacharidy jsou zkráceně řečeno proto, abyste mohla fungovat, tělo je potřebuje, aby se rozjel mozek.Takže vejce to jsou dejme tomu bílkoviny, zelenina je vláknina a chybí třetí složka tedy ty sacharidy. Jakmile bych si je ráno nedala, a snědla jen omeletu mám hlad za 15min. Nevím, jak máte čas na přípravy já si připravuju stravu tak min. na dva dny, protože jinak bych to nestihla. Příklad: Ráno snídám vločky (sacharidy). Mám je od večera připravené v krabičce promíchané s jogurtem, brusinky, ořechy,jablko a to sním v práci v 6. O víkendu si dělávám kaši ovesnou, pohankovou, jáhlovou s podobnými přísadami.Svačinu mám v 8,30 - 9 plátek chleba cca 50g,pomazánku základem je tva

ODPOVĚDĚT
Šárka B. (Brblalka) ID 248206 (8.1.2015, 15:21)
Příklad: Ráno snídám vločky (sacharidy). Mám je od večera připravené v krabičce promíchané s jogurtem, brusinky, ořechy,jablko a to sním v práci v 6. O víkendu si dělávám kaši ovesnou, pohankovou, jáhlovou s podobnými přísadami.Svačinu mám v 8,30 - 9 plátek chleba cca 50g,pomazánku základem je tvaroh či lučina,sýr,zelenina.Oběd mám zase v krabičce a obsahuje maso cca 120g (bílkovina),příloha 200g (sacharidy) a zelenina 200g (okurkový salát s kefírem).Odpoledne jím doma sváču - knekebrot 2ks,plátek šunky,zelenina. Večeře - kuřecí maso 70g s cizrnou 120g. Luštěniny jsou výborný zdroj jak složitých sacharidů, tak rostlinných bílkovin. Gramáže jsou na mne.

ODPOVĚDĚT
darina S. (třezalka) ID 143894 (8.1.2015, 18:01)
Děkuji moc za radu (F)jste hodná-ještě jsem nezkoušela cizrnu-prosím jak jí připravujete?Mě totiž-hrách,čočka nedělá dobře na žaludek-tak to nejím.

ODPOVĚDĚT
Taťána E. (peggybundova) ID 140003, mimibazar.cz/peggybundova (8.1.2015, 20:52)
Z cizrny se dá udělat výborná pomazánka, bohužel jsem si nevzala recept, ale napravím, dobrá je polívka-podobně jako hrachovou, uvařím cizrnu ve vodě do měkka, přidám česnek trochu majoránky a projedu tyčovým mixérem, ne úplně na krém, je chutnější když sem-tam nějaké zrnko je cítit, a jinak já z ní mám moc ráda tento salát http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=109287&user=140003

ODPOVĚDĚT
darina S. (třezalka) ID 143894 (8.1.2015, 21:06)
děkuji Vám-salát vypadá moc dobře,budu jí muset koupit,abych aspon věděla jak chutná :-$-děkuji za ochotu (F)

na původní příspěvek již bylo v tomto vláknu 5x odpovězeno
Daniela B. (Dallien) ID 65006, mimibazar.cz/danielabasna (8.1.2015, 14:51)
Tak si do té omelety nasypte třeba fazole. Ty zasytí :O)

ODPOVĚDĚT
darina S. (třezalka) ID 143894 (8.1.2015, 21:02)
no-to bych asi nesnědla ,-),ale děkuji za tip (F)mě ty luštěniny moc nedělají dobře

ODPOVĚDĚT
jarka N. (sympatie) ID 55978 (8.1.2015, 14:17)
Roktoři radí: jezte to, co vám nechutná a úspěch je zaručen!
Např. máte ráda vepřové, jezte kuřecí, chcete chleba? dejte si mrkev!

ODPOVĚDĚT
Petra k. (petulisek) ID 125836 (8.1.2015, 15:36)
To je rada pro tlusty hladovce, co uz neposlouchaji vlastni telo aaji degenerovany chutovy bunky. Me by to zabilo. Sama jsem poznala, co mi dela zle, sama jsem si zacala vybirat jidla, po kterych mi je fajn a testy mi jen potvrdily, ze delam dobre, ze svymu telu nasloucham. Nesmim lepek a laktozu, maso nejim,protoze z marketu mi smrdi a nem zdroj na kvalitni domaci, cukr a sladky vseobecne jen fakt prilezitostne, spis med a ovoce... a na alergologii me jen pochvalili

ODPOVĚDĚT
Daniela W. (truelove23) ID 511661 (8.1.2015, 14:02)
kazdy mame iny metabolizmus, to,ze niekto zvladne na ranajky cerealie neznamena,ze vam to bude stacit a preco sa takto trapit? zaklad je neprejedat sa - nedat si 5 rohlikov,ale 2 *na zaciatok*, nedat si plny tanier masa a zemiakov a este k tomu dvakrat,ale primerane - ak treba tak pouzijte maly tanier, obmedzi vas to - urcite neverit bludu,ze biela muka je zla a vsetko tmave pecivo je dobre, je vedecky dokazane,ze biela muka pomaha na travenie! takze sa naozaj neobmedzujte - pozrite si francuzsky - krasne stihle a to jedia vela, miluju zemiaky a ku vsetkemu! maju bagetu z bielej muky :) je to naozaj len v hlave a v tom kedy co jete a kolko toho jete :)

ODPOVĚDĚT
Daniela W. (truelove23) ID 511661 (8.1.2015, 14:06)
zacinam den poriadnymi ranajkami - ziadne cerealie,lebo do pol hodiny opat nieco jem,kedze som hladna, potom obed - mam misku, do ktorej si jedlo davkujem takze sa nestane,ze toho bude vela,lebo sa to tam nezmesti - a davam si cokolvek mi napadne,minule zapecene cestoviny s kuskami speku,smotanou a brokolicou..potom nieco sladke,kedze bez sladkeho neprezijem a k veceru je to rozne, cerealie, jogurt, krupicu, ovocie ci zeleninu - vela ludi si mysli,ze ked doslova zozerie obrovsku misu zeleniny na veceru o osmej vecer, ze je to zdrave - bohuzial - je to prijem energie, ktore vase uz nema kde spotrebovat - ak samozrejme neplanujete ist behat alebo ist na diskoteku... :)

ODPOVĚDĚT
Amanda P. (amandapalm) ID 424205 (8.1.2015, 13:20)
Nepouštějte se do žádných systémů, které vám zakazují jednu velkou skupinu živin - maso/mléko/obilí/tuky/ cokoliv. Vyhněte se všemu, co slibuje zázraky. Evidentně to nefunguje. Nekupujte žádné drahé zázračné pilulky, prášky, či bylinky. Potřebujete pomalou, ale trvalou změnu životního stylu - ne nárazový falešný zázrak, který v dlouhodbém měřítku vlastně vše jen zhorší.

Zajděte si k lékaři na změření hodnot krevních cukrů a tuků a pokud tam budou nějaké známky závěžnějších poruch (vysoké cukry/triglyceridy/špatné hodnoty cholesterolů), tak zařaDťe lékařskou dietu, která tyto hodnoty upravuje.

Jinak stačí se řídit několika základními pravidly a nechtít nemožné za dva týdny, ale spíše vydržet a postupně si zvykat na lepší fungování.

1. pořádně spěte. Spánek reguluje veškeré další neurohormonální pochody v těle. http://www.dobry-spanek.cz/desatero

ODPOVĚDĚT
Jindřiška Ř. (courage) ID 439671 (8.1.2015, 18:16)
Ze všech uvedených odpovědí je mi tahle vaše nejbližší. Řídím se heslem "od všeho trochu a toho co mi nejvíc chutná (myšleno sladkosti, smažené, bílé pečivo, uzeniny, ...), toho úplně nejmíň". Jídlo připravovat ze základních surovin, kupovat výrobky s co nejkratší expirací. U výrobků sledovat složení - čím víc složek, tím podezřelejší, kvantitu nahradit kvalitou. Ovoce a zeleninu ideálně z vlastní produkce případně v biokvalitě, mléko nejlíp přímo od krávy, které po třech dnech zkysne.

ODPOVĚDĚT
Daniela B. (Dallien) ID 65006, mimibazar.cz/danielabasna (8.1.2015, 13:50)
Já myslím, že jde hlavně o způsob vnímání stravování.
Pokud si budu něco zakazovat, tak je jasné, že to fungovat nebude, protože prostě platí, že zakázané ovoce nejlíp chutná.
Pokud k něčemu dospěju a jsem o tom vnitřně přesvědčená, nic mi nechybí a dokážu hravě nezdravé (nebo lépe řečeno ne úplně vhodné) nahradit něčím, co mi prospívá.
Třeba ten lepek. Člověk jej k ničemu nepotřebuje, tak proč ho do sebe cpát. Že je zrovna v obilovinách... no, tak si ten chleba upeču z pohanky nebo jiné bezlepkové mouky.
Co se živin týče... Jím třeba jáhly, zmíněnou pohanku a pod. Nic mi nechybí. Jako bonus - je mi fajn.
Ale jak píšete, tu změnu člověk neprodělá ze dne na den. Mě to trvalo skoro tři roky.

ODPOVĚDĚT
Šárka W. (šarik3) ID 165278 (8.1.2015, 17:42)
Dobrý den, mám na Vás prosbu, jak pečete chleba z pohanky? Peču jen z žitného kvásku a pohankovou mouku přidávám k žitné a špaldové, ale jenom z pohankové neumím. Moc děkuji. (L)

ODPOVĚDĚT
Amanda P. (amandapalm) ID 424205 (8.1.2015, 18:54)
jen z pohanky jde upéct leda taková hodně hutná cihla, musí hodně dlouho prokvasit a i tak je lepší pohankovou mouku jen přidávat.

ODPOVĚDĚT
Šárka W. (šarik3) ID 165278 (8.1.2015, 19:12)
děkuji (L)

ODPOVĚDĚT
Amanda P. (amandapalm) ID 424205 (8.1.2015, 13:21)
2. Kompenzujte stres - nejde ho vyloučit z života, ale jde se s ním naučit zacháze. Dlouhodbě neřešený stress/úzkosti vedou k tomu, že se vám ukládá tuk - je to základní evoluční mechanismus - tělo pokud je dlouho ve stresu, tak předpokládá, že přijde hladomor a zásobuje se. Pokud na to budete reagovat pokusem o zvýšení vůle a nějakou restriktivní dietou - hladovkou, pouze zvýšíte hladiny stressových hormonů v těle a budete více ukládat.

Primární je spánek, ale také dostatečný pohyb ideálně v přírodě, dostatečné množství malých, příjemných momentů v běžném životě, dostatečný čas stráveny společně s lidmi které máte ráda a to tak, aby vám ten čas byl příjemný. Dusný nedělní oběd s příbuznými stres zvyšuje, nesnižuje - jakoliv je ve skutečnosti milujete, takže se nepočítá.

ODPOVĚDĚT
Anonymní uživatel (Zrušený účet) ID 99576 (8.1.2015, 13:54)
Velmi pěkně napsáno, naprosto souhlasím, jen podotýkám, protože mám s dlouhodobými hladovkami - půsty zkušenost, že váhový úbytek denně je cca 0,5 kg, tedy tělo zřejmě reaguje stresově ale úbytek je vždy a zpomaluje se úměrně délce půstu. (F)

ODPOVĚDĚT
Amanda P. (amandapalm) ID 424205 (8.1.2015, 13:21)
Naučte se základní relaxační cvičení a pravidelně se jim věnujte - mimo jiné pomáhají usnout. Návod třeba zde http://drnespor.eu/rkniha4.doc

Bohužel klíčovou složkou je zde vlastní sebevědomí a vědomí vlastní hodnoty, které vás povede k tomu, že se sama o sebe budete ochotná starat - neubližovat si špatným jídlem a režimem (, neubližovat si špatnými vztahy, neubližovat si. Pokud k tomu má člověk sklony, tak se toho často neumí zbavit sám - funguje na to psychoterapie. Vcelku spolehlivě.

3. Jezte dostatečně - nechte si změřit složení těla - bodystat a nechte si spočítat bazální metabolismus. Musíte jíst tak, abyste pokryla tento minimálmí energetický příjem - jinak nastává hlad a to vede tělo ke změně metabolismu a ukládání co může. Hýbejte se - to zvýší energetický výdej a spolu s pořádným jídelm povede k hubnutí a nastartování zdravého metabolismu - bez pohybu to nejde.

ODPOVĚDĚT
Amanda P. (amandapalm) ID 424205 (8.1.2015, 13:22)
Pro začátek stačí přidat rychlejší chůzi. Pokud nejste vůbec zvyklá se hýbat, je dobré zajít za fyzioterapeutem a chodit na jednodchá cvičení podle jeho doporučení, co vám zlepší svalový tonus. Když začnete moc z ostra, bude vás to bolet, můžete si poničit klouby a svaly a především to zase rychle vzdáte.

Prvníh pár týdnů je dobré si počítat vydanou a přijatou energii a složení potravy - jsou na to nejrůznější aplikace do mobilu a nebo třeba webové aplikace. velmi praktický je https://cronometer.com/

Kupujte a vařte především ze základních surovin, neplaťte za průmyslové výrobky, co jsou spíš produkty, než jídlo. Zejména za ty levné z odpadních částí surovin - nejčastěji uzeniny a nabídka "lahůdek". Naučte se číst složení výrobků a nekupujte nic, co obsahuje něco, jehož název neumí vyslovit žák třetí třídy.

ODPOVĚDĚT
Amanda P. (amandapalm) ID 424205 (8.1.2015, 13:23)
Nekupujte nic u čeho by si vaše prababička nebyla jistá, jestli je to jídlo a nebo něco jiného, záhadného.

A pak už stačí jen trošku zlepšit jídlo - tj. nesmažit, vyhýbat se uzeninám, polotovarům, fastfoodu a "zobání" jako jsou chipsy, sladkosti a podobně.

Sladké pečivo a pokrmy omezit jen coby sváteční jídlo (tj. párkrát do měsíce), ne každodenní jídelníček, jíst dostatek bílkovin (což sníží příjem v oblasti tuků a škrobů, pokud si hlídáte příjem), jíst alepsoň 5 porcí ovoce a zeleniny denně, z čehož by 3 porce měly být syrové - porce je buď větší kus - tj jedna mrkev, jedno jablko a podobně a nebo 100 g menšího ovoce či nakrájené zeleniny.

Jezte alespoň 500 ml zakysaných mléčných výrobků (jogurt/kefír/acidofilní mléko a podobně) denně - pokud si je potřebujete sladit, tak si je doslazujte doma, nekupujte ochucené - tam je toho cukru zbytečně mnoho.

ODPOVĚDĚT
Amanda P. (amandapalm) ID 424205 (8.1.2015, 13:24)
Ideálně k tomu ještě začněte kvasit zeleninu a podobně - dostatek přirozených a pestrých probiotik jsou dost klíčové pro zdravé trávení, imunitu a pozitivně ovlivňují i náladu. http://zkvaseno.blogspot.cz/2013/07/kefir-prakticky.html

Dobré je zavést pravidlo, že minimálně jednou týdně se jí ryba (počítá se i ta z konzervy), jednou týdně se jí luštěniny a minimálně jednou týdně se celý den nejí maso.

Pořádně snídejte a snídejte tak, aby to obsahovalo hodně bílkovin, jezte hned po probuzení - to je mechanismus, který pomáhá nastavit metabolismus na spalování tuku a především na tvorbu a funkci leptinu, který je za štěpení tukových zásob odpovědný.

na původní příspěvek již bylo v tomto vláknu 5x odpovězeno
Lenka K. (pepča) ID 15501, mimibazar.cz/kulhankovalenka (8.1.2015, 13:19)
pište si co sníte alespoň 14dní, pak se možná zhrozíte.. chce to bílkoviny nejlépe odpol.navečer , když sacharidy tak dopoledne. Já už několik let držím ovocnozeleninový den jím ovoce. zeleninu -saláty, a hlavně hodně pít nejlíp vodu,či čaje ( neslazené) přidat pohyb, stačí i chůze ( mě cvičit nebaví i kvůli zdravotním problémům) ale i tak, začala jsem doma, lehký cvičení protahování, lahve s vodou místo činek. a hodně chodím, místo abyc se dvě zastávky popvezla, jdu je svižně pěšky za cca 9min jsem doma a je to skoro kilák, když je jdete víckrát za den nebo několikrát za týden je to znát. hodně štěstí |:o)

ODPOVĚDĚT
Hana Š. (hanka616) ID 84577, mimibazar.cz/hanka616 (8.1.2015, 13:00)
Doporučuji Vám tento jídelnéček z knihy od Petra Havlíčka http://www.zbozi.cz/vyrobek/superjidelnicek-petra-lamschova-petr-havlicek/
Mě naprosto vyhovuje, zkoušela jsem i např. tolik opěvovanou Mačingovou a měla jsem pořád hlad a bylo mi špatně od žaludku. Po týdnu jsem to vzdala.

ODPOVĚDĚT
Gabriela M. (gabana) ID 20983, mimibazar.cz/gabana1 (8.1.2015, 13:53)
Také ho chválím, člověk to nemusí pojmout jako dietu, stačí to vzít jako návod na změnu stravy. Je to moc hezky nastavené, tak jak by to mělo být. (Y) Také jsem se opět k němu vrátila, bohužel jsem zase sklouzla ke špatným návykům, ale jdu do boje znovu.

ODPOVĚDĚT
Hana Š. (hanka616) ID 84577, mimibazar.cz/hanka616 (8.1.2015, 14:00)
Já také tak, začínám už po třetí ,-) Tak snad už to dotáhnu do konce a ke špatnému stravování se už nevrátím :-$

ODPOVĚDĚT
Lenka B. (Lendysh) ID 78680, mimibazar.cz/bezovka (8.1.2015, 12:42)
odpor k tomu co jsem jedla ješťe v nedávné době ....cítím v sobě velkou změnu ohledně stravování (L)
držím palečky ať také najdeto to vaše správné (F)

ODPOVĚDĚT
Daniela B. (Dallien) ID 65006, mimibazar.cz/danielabasna (upraveno 8.1.2015, 13:39)
Tak v tom by vam dala kniha, co nize zminuji, za pravdu. Ja uz po precteni tri kapitol zacala mit takovy odpor k pecivu, ze mi v jidelnicku vubec nechybi.
Mame 8 a temer 3 letou dceru. Ta mladsi je alergik nesmi temer nic a prave diky ni jsme se zacali zajimat o to, co jime.
Ta starsi se stravuje tak nejak "normalne". Doma ji vicemene zdrave veci, je na ne zvykla, ve skole klasika. Nechavam ji, at si rozhodne sama. Nechci, aby mi nekdy vycitala, ze je mezi ostatnima exot. Jeste je ve veku, kdy si to v kolektivu nedokaze obhajit.

ODPOVĚDĚT
Lenka B. (Lendysh) ID 78680, mimibazar.cz/bezovka (8.1.2015, 20:20)
Dani jakou knížku myslíte ?

ODPOVĚDĚT
Lenka B. (Lendysh) ID 78680, mimibazar.cz/bezovka (8.1.2015, 12:38)
Přecházíme teď začátkem roku s manželem na stravování s prvky makrobiotiky , máme tu výhodu že dcera začala pracovat v makrobio jídelně , manžel si objednal obědy do zaměstnání a já byla na kurzu vaření právě u šéfa dcery a jsme všichni nadšení , začínám doma měnit veškerý sortiment v lednici i spíži a vařím doma ...zatím je zádrhel v našem 7-mi letém , tomu to zatím moc nejede ... cítím zlepšení hlavně s břichem , trpívám na nadýmání a říhání a v tomto je to fakt velmi dobré přesto že se hodně jedná o luštěniny , zelí , příprava se dost odlišuje a používá se při vaření luštěnin mořská řasa , nejí se vůbec exotické ovoce , všechna strava je povařená můj postřeh z jídelny - zaujalo mne že ji navštěvují převážně muži kolem 30, 40 a také lidé co na tom byli zdravotně špatně (od dcery vím že i díky této stravě se jim zdraví zlepšilo) já osobně začínám pociťovat odpor co

ODPOVĚDĚT
Šárka B. (Brblalka) ID 248206 (8.1.2015, 12:07)
Maso bez kůže- kuřecí,krůtí,rybí,hovězí,králičí, pečivo - celozrnné, pozor na obarvené v obchodech (většinou karamelem, takže ještě horší než samotné bílé). Jíst hodně zeleniny, ke každému jídlu, je to zdroj vlákniny (dobré jsou saláty s trochou plivového oleje, aby nebyl problém se stolicí). Přílohy - těstoviny celozrnné nebo semolinové, rýže parboiled,natural, brambory,celozrnný kuskus.Tip na snídani -vločky,bílý jogurt (Holandie,Pilos 3,5% atd.),ořechy,brusinky,ovoce (jablko,banán,ananas). Svačiny -celozrnné pečivo,pomazánka (lučina -Jogurtina,Biaktiv,nebo domácí z jogurtu,do toho nastrouhat třeba celer,mrkev či kápii),k tomu zeleniny.Pozor na nízkotučné výrobky, mívají naopak hodně cukrů. Nemít nikdy hlad. Pokud má tělo hlad, tak si pak přijatou energii ukládá kam nemá. Takže mít u sebe třeba müsli tyčinku, ta na chvíli hlad zažene nebo kefír.

ODPOVĚDĚT
Hana P. (Kobliha21) ID 376852 (8.1.2015, 13:05)
Šárko, můžu s zeptat, když žádnou bílou mouku, tedy vsadit i pečivo, co se pak jí třeba k těm pomazánkám atd? Já si to vůbec nedovedu představit, kvalitní celozrnné tady u nás neseženu, nebo nemáte nějaký tip, i bych si sama doma upekla, ale neseženu tu ani tu mouku. Pečivo už peču doma, ale žitná chlebová je maximum, co se tady dá sehnat :-(

ODPOVĚDĚT
Daniela B. (Dallien) ID 65006, mimibazar.cz/danielabasna (8.1.2015, 14:19)
Dolů už psát nejde...
Když chlapovi dáte flák libového masa, k tomu kyselé zelí, brambory, nebo zeleninu a rýži. Na snídani třeba pořádnou vaječnou omeletu se zeleninou. To taky jíst nebude?
Nejde o to si něco zakazovat. Já se v jídle taky neomezuju, jím v podstatě všechno vč. sledkého. Ale nepřejídám se, jím několikrát denně až mám pocit, že neustále :O)
Poslední jídlo ale v šest večer.
A mám 50 kilo i s postelí ,-)

ODPOVĚDĚT
Hana P. (Kobliha21) ID 376852 (8.1.2015, 14:22)
No, jako jo, ale musí to být fakt flák no :-D No, já mam trochu potíž s tím jíst těch 5-6 posrcí denně, protože se smrádíkama se k prvnímu jídlu dostanu nejdřív v devět, někde jsem vyčetla, že se má jíst po třech hodinách, takže mi vychází poslední jídlo v devět večer, což je blbost protože do desíti jdu spát...tak potom teda musí být blbost jíst po těch třech hodinách?

ODPOVĚDĚT
Daniela B. (Dallien) ID 65006, mimibazar.cz/danielabasna (8.1.2015, 14:31)
Vstávejte dřív než děti (H) Mě to vychází, první jídlo o půl sedmé :O)

ODPOVĚDĚT
Šárka B. (Brblalka) ID 248206 (8.1.2015, 13:31)
Hani, já si peču kváskový chléb (neumím bez chleba fungovat) z žitné celozrnné mouky (pro sebe) a používám i směs žitné celozrnné, pšeničné celozrnné a špaldové (pro manžela a dceru). Recept mám v albu.

ODPOVĚDĚT
Daniela B. (Dallien) ID 65006, mimibazar.cz/danielabasna (8.1.2015, 13:12)
Ryzove nebo pohankove "knackebroty" nebo na internetu koupit bezlepkove mouky. Ale pozor, nekupovat ty, jejichz zakladem je skrob.

ODPOVĚDĚT
Iveta B. (Iveta21) ID 96930 (8.1.2015, 13:47)
Dani a kukuřičné knekebroty nejsou dobré ? díky

ODPOVĚDĚT
Daniela B. (Dallien) ID 65006, mimibazar.cz/danielabasna (8.1.2015, 14:27)
Ale jo, akorát mají vyšší GI, takže jíst třeba se zeleninou, abyste snížila glykemickou zátěž. Stejně tak i ten rýžový chleba (extrudovaný).
Pozor třeba na cornflaky, ty mají GI 85, budete po nich mít rychle hlad.

ODPOVĚDĚT
Iveta B. (Iveta21) ID 96930 (9.1.2015, 15:25)
Dani byla jsem dnes ve zdravé výživě a čisté pohankové knekebroty neměli, vždy měli i trochu kukuřičné mouky nebo škrob. Můžete prosím poradit vhodnou značku ?Děkuji (F)

na původní příspěvek již bylo v tomto vláknu 5x odpovězeno
Hana P. (Kobliha21) ID 376852 (8.1.2015, 13:29)
děkuju, když ty knackebroy na mě působí, že po nich okamžitě dostanu hlad :-( zrovna tak zelenina, do půl hodiny hrozný hlad a to jí můžu sníst kolik chci :-(

ODPOVĚDĚT
Šárka B. (Brblalka) ID 248206 (8.1.2015, 13:35)
Hani, když budete mít vyvážený jídelníček, tak po tom mít hlad nebudete. Knekebroty já jím na odpolení svačinu. Večer už vůbec. Večer je fajn třeba filé se zeleninou, dát do alobalu a zapéct, bez tuku atd. A ještě jsem zapomněla na směs koření. Tomu se taky vyhýbat. Když se podíváte na sáčky, tak je to vesměs min. 50 % soli.

ODPOVĚDĚT
Hana P. (Kobliha21) ID 376852 (8.1.2015, 13:55)
no tím nekořením, problém je, že ty jídelníčky, to je na tom tak zkrachovat, protože chlapovi prostě musím uvařit něco jiného, ten mi tohle jíst nebude, navíc se toho nenají...Ach jo, proč to nejde udřít pohybem, proč to vězí v tom jídle? :-(

na původní příspěvek již bylo v tomto vláknu 5x odpovězeno
Šárka B. (Brblalka) ID 248206 (8.1.2015, 12:10)
Žádná bílá mouka,splasknete, když ji vysadíte. Vděčným zdrojem bílkovin je tvaroh, pomazánku máte hned nebo tofu či šmakoun (zdravá výživa). Máslo omezit alespoň.Nesmažit, péci v troubě.Používat řepkový olej. Nerozvařovat brambory,rýži,těstoviny má to pak mnohem vyšší energetickou hodnotu.Nezahušťovat bílou moukou,pokud tak celozrnnou pšeničnou či špaldovou (nutno déle povařit).

ODPOVĚDĚT
Daniela B. (Dallien) ID 65006, mimibazar.cz/danielabasna (8.1.2015, 12:34)
Dovolila bych si to poopravit.
Zadnou mouku, i ta celozrnna dokaze delat neplechu.
Rozvarene prilohy maji hlavne vyssi glykemicky index, takze diky tomu rychleji vyleti krevni cukr a do dvou hodin zase rapidne spadne. Proto se po dvou hodinach ozve ukrutny hlad.
Stejny efekt ma i psenice. Ta dokaze zvednout krevni cukr dokonce vic, nez obycejny cukr.
Mam vyzkouseno i na sobe, ze vysazeni lepku odboura navaly hladu a snizi chut k jidlu. Navic se pri takove strave citim takova lehci, svezi a daleko mene unavana (i kdyz v noci co pul hodiny vstavam k diteti).
Zkuste si treba precist knihu Zivot bez psenice. Je velmi poucna a zajimava a stoji za zamysleni.

ODPOVĚDĚT
Renata Š. (Renia13) ID 161870 (9.1.2015, 21:43)
knihu už jsem přečetla jedním dechem a opravdu mě to nadchlo ... chystám se na to najet a shodit své pšeničné břicho .... můžu Vás prosím kontaktovat když budu potřebovat radu .... nastřelte mi prosím Váš jeden den co jíte ráno - poledne - večer ... děkuji moc (L)

ODPOVĚDĚT
Šárka B. (Brblalka) ID 248206 (8.1.2015, 12:49)
Jj, máte pravdu. Někdo, ale bez mouky vařit neumí a pak je lépe použít celozrnnou.

ODPOVĚDĚT
Daniela B. (Dallien) ID 65006, mimibazar.cz/danielabasna (8.1.2015, 13:23)
Ja na zahustovani (mimo hrasky) pouzivam doves farm. Je to mix ryzove, tapioky, pohankove... mouky.
Dobre je i koupit si jednodruhove mouky a ruzne je kombinovat.

ODPOVĚDĚT
Daniela B. (Dallien) ID 65006, mimibazar.cz/danielabasna (upraveno 8.1.2015, 13:14)
Pokud potrebujete neco zahustit, pouzijte radeji hrasku nebo bezlepkovou mouku doves farm.
Vesmes je dobre konzumovat stravu s nizkym gi resp. glykemickou zatezi a nekupovat v obchodech nic hotoveho. Vse si pripravovat hezky doma, bez zbytecnych chemikalii. Velmi telu ulevite.

ODPOVĚDĚT
Šárka B. (Brblalka) ID 248206 (8.1.2015, 12:59)
Vidíte na hrašku jsem zapomněla a možná i na další věci, které už používám běžně. Ano, když se to člověk naučí, tak zjistí, že nepotřebuje k životu žádné magi, kečup a podobné dochucovadla, které jsou samozřejmě i ve zmíněných hotovkách. Naučit se nakupovat, vědět, že pytlíkatá polívka není to pravé ořechové. A sledovat etikety. Kolik to má bílkovin, sacharidů, tuků. Člověk objeví spostu chutných jídel, když nad tím začne přemýšlet. Zapomněla jsem ještě na šunku s co největším obsahem masa a sýry naopak do 30% tuku, výborné jsou olomoucké tvarůžky.

ODPOVĚDĚT
Daniela B. (Dallien) ID 65006, mimibazar.cz/danielabasna (8.1.2015, 13:19)
Tak nejak :O)
Etikety uz ani nesleduju. Ovoce, zelenina a vajicka zadne nemaji, velmi kvalitni sunka je samozrejmost, kysele zeli taky, u bezlepkovych mouk to nepotrebuju a u jahel, pohanky a pod. me to az zase tak nezajima.

na původní příspěvek již bylo v tomto vláknu 5x odpovězeno