NEMOC Z POVOLÁNÍ
viz.koment
FOTKU MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Celkem 4 komentáře
Katka P. (karavo) ID 204427 (30.10.2014, 14:10)
Na práci z povolání to neuhrajete . to by jste musela být horník , nebo něco podobného . Mám zkušenost z rodiny, otec má toto papírování a posudky za sebou. Práce s azbestem , ložiska na plicích a stále postupující fibróza. Výsledkem je ČID 2.stupně.

ODPOVĚDĚT
Jana J. (Hafouš) ID 81289, mimibazar.cz/hafous (30.10.2014, 14:15)
Paní Katko,žádné iluze si nedělám,spíš naopak.Jde mi jen o to,jestli bych tedy měla aspoň nárok na odstupné.Je to děs,když čtu třeba Váš příspěvek :-| lidi si zničí zdraví a pak je akorát vykopnout a nikdo jim už to zdraví nevrátí :-S

ODPOVĚDĚT
Katka P. (karavo) ID 204427 (30.10.2014, 14:20)
Odstupné nevím, to poradí nejlépe paní Hanka :-$ Ale dnes posudková komise zázrakem vyléčí i lidi těžce nemocné . Prostě děs běs. Tabulková čísla jim pěkně klesají , a všichni jsou spokojený. :-@ je to bordel.

ODPOVĚDĚT
Anna S. (Ela z Frelu) ID 1311, mimibazar.cz/ElazFrelu (30.10.2014, 15:16)
býv.soused, nejdříve plný ivalid.důchod, pak částečná a nakonec úplně bez. Když se ptal, jestli tedy může zpět na šachtu, tak to zase ne.

ODPOVĚDĚT
Anna S. (Ela z Frelu) ID 1311, mimibazar.cz/ElazFrelu (30.10.2014, 12:42)
moc velké iluze ohledně nemoci z povolání si nedělejte. Pracovala jsem v jednom marketu na pokladně do tří let, nás bylo asi osm nebo devět na operaci s tenisákem, dr. jednoznačně řekl, že je to z přetěžování-stále stejný pohyb. Nikdo nic nezískal, já pak po operaci pracovala ještě 1,5 roku, pak jsem odešla, loket při větší námaze občas bolí (po operaci jsem už 14.let).

ODPOVĚDĚT
Hanka B. (Hanka_Bohmova) ID 272761, mimibazar.cz/hanka-bohmova (30.10.2014, 12:36)
Ohledně dalšího vývoje v práci záleží na tom, jak to posoudí dr. (určitě by vás měl poslak k závodnímu lékaři na prohlídku)
- zda jste způsobilá k práci
- zda nejste způsobilá (zaměstnavatel vás může propustit)
- zda výkon práce vážně ohrožuje vaše zdraví

U té nezpůsobilosti by tedy záleželo na tom, zda jen práci konat nemůžete (nejste schopná), nebo zda vám její výkon vysloveně škodí. Ta druhá možnost, tam jste zákoníkem lépe zajištěná, protože pokud vám zam. nenajde práci jinou (bezpečnou) do 15 dnů, můžete dát okamžité skončení a náleží vám dva platy náhrady mzdy, něco jako odstupné.

ODPOVĚDĚT
Hanka B. (Hanka_Bohmova) ID 272761, mimibazar.cz/hanka-bohmova (30.10.2014, 12:36)
A psaly jsme si, že by to mohla být nemoc z povolání, že? Tak co nejdříve tohle začít řešit s posudkovým dr, protože pokud by to byla nezpůsobilost z důvodu nemoci z povolání, tak vás sice taky zam. může propustit, ale se 12 platy odstupného a je tam náhrada na ušlém výdělku, tam byste byla dobře finančně zajištěná.

ODPOVĚDĚT
Jana J. (Hafouš) ID 81289, mimibazar.cz/hafous (30.10.2014, 14:03)
Hani,psaly jsme si.....k posudkové jsem měla jít 4.11. z toho bohužel sešlo,jelikož jsem ukončila pr.neschopnost,tak jak tedy postupovat dál?A u závodního lékaře jsem byla,do papíru mi napsal,že jsem způsobilá s podmínkou,že mi nebyla nabídnutá jiná "lehčí" práce,tak zkusím znovu tu svoji a v případě,že to nepůjde budu muset odejít.

ODPOVĚDĚT
Hanka B. (Hanka_Bohmova) ID 272761, mimibazar.cz/hanka-bohmova (30.10.2014, 15:28)
:o(

Ta finanční kompenzace (náhrada mzdy) by tam tedy byla jen v případě, že máte od dr. papír se zákazem výkonu činnosti s tím, že další výkon činnosti by vážně ohrožoval vaše zdraví. Pak vám buď zam. dá do 15 dnů vhodnou práci, nebo nedá, vy skončíte okamžitým ukončení a máte nárok na 2 platy.

V ostatních případech (zaměstnavatel vás propustí pro "obyčejnou" zdravotní nezpůsobilost, anebo vy sama končíte, protože práci nezvládáte, ale od dr. to nemáte vyřešené tím potvrzením o ohrožení zdraví) není nárok na žádné peníze.

Ještě k tomu posudku o způsobilosti - pokud je způsobilost s podmínkou, musí tam být popsáno, za jakých podmínek smíte dál práci vykonávat. To pak musí zaměstnavatel dodržet.
Pokud by to zaměstnavatel dodržet nemohl (nesplnitelné podmínky), pak je potřeba provést to posouzení způsobilosti znova, s ohledem na to, že vám tu upravenou práci

ODPOVĚDĚT
Hanka B. (Hanka_Bohmova) ID 272761, mimibazar.cz/hanka-bohmova (30.10.2014, 15:28)
...prostě nedokáže zajistit. Buď se do 10 dní dá návrh na přezkoumání posudku, nebo se udělá nová, mimořádná prohlídka. A uvede se, že podmínky od lékaře nejsou na pracovišti splnitelné. Pak to tedy lékař zváží znovu, vzhledem k těmto okolnostem na pracovišti, a výsledkem je zdravotní nezpůsobilost. To je důležité v případě, že byste tu práci nezvládala a potřebovala od ní "omluvenku" - tak tohle je cesta, jak na to. Výsledek prohlídky tedy nemusí být definitivní, vždy záleží nejen na zdr. stavu, ale i na situaci na pracovišti.

ODPOVĚDĚT
Jana J. (Hafouš) ID 81289, mimibazar.cz/hafous (30.10.2014, 16:05)
Hani,podmínku mám jen tu,že musím chodit jen na raní směnu proto,že je tam k ruce člověk,který by mi případně pomohl pomoci odvážet těžké bedny atd,na odpolední nikdo takový není.Podotýkám,že to není jeho povinnost,ale někdy pomůže.Jinou podmínku uvedenou nemám."Lehčí" práce u nás ve firmě není,bohužel.

na původní příspěvek již bylo v tomto vláknu 5x odpovězeno
Jana J. (Hafouš) ID 81289, mimibazar.cz/hafous (30.10.2014, 12:00)
Po 9 měsících jsem ukončila neschopenku,diagnóza tenisový loket.Prošla jsem rehabilitacemi,obstřiky,byla jsem i na Bioconu,bohužel bez výsledku,loket stále bolí.Operace zbytečná v případě,že se vrátím do původního zaměstnání,tak že je zatím odložena a já zítra nastupuji zpět na své místo,bohužel mi nebylo nabídnuto nic jiného a jinou práci jsem zatím nenašla.Moje práce je hodně na ruce,jsou přetěžovány a k tomu celou směnu stejné pohyby.Jsem z toho docela nešťastná.V listopadu jsem měla jít ke komisi,kde by mě prý stejně už poslali do práce.Pokud práci nebudu schopná dál vykonávat kvůli svému zdr.stavu,jak mám postupovat dále?Řešil jste teď někdo něco podobné?Budu ráda za každou radu a zkušenost.Piště klidně do vzkazů,děkuji.

ODPOVĚDĚT