Pro diskuzi - bujón v kostce, kořenící směsi
Jaký na to máte názor vy? viz koment.....
FOTKU MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Celkem 13 komentářů
Sandra F. (Carcullca) ID 342099 (1.10.2014, 7:21)
bez bujonu neuvařím..akorát vyvar z papinaku za něco stojí.. ,-) ,-) ,-)

ODPOVĚDĚT
Martina V. (Aliga) ID 10256, mimibazar.cz/aliga (30.9.2014, 22:09)
pouzivam Masox, Podravku, Solčanku, zeleninove kostky... (pl)

ODPOVĚDĚT
Anonymní uživatel (Zrušený účet) ID 37256 (30.9.2014, 18:15)
já nevím, já i když udělám vývar tak tam stejně ten masox strčím ,-) Dá té polévce výraznější chuť. Jinak maggi naše rodina nepoužívá (krom teda mě, já si to dám i do bramboračky). :-$

ODPOVĚDĚT
Lenka P. (petrze) ID 206896 (30.9.2014, 17:30)
Snažím se kupovat bez glutamátu, ten má specifickou chuť. od manžela poslouchám, že takové věci nepoužívám, že mu to chutná - obědy z hospody, nebo jídlo u rodičů. Občas si to dáme - má to i libou vůni ,-). Jinak jak píší niže, používám solčanku: dřív jsem se snažila pročítat složení bujonů, ale pak někde říkali, že se maskuje glutamát pod názvem kvasnicov. extrakt. Pak kdo se v tom má vyznat.

ODPOVĚDĚT
Petra k. (petulisek) ID 125836 (30.9.2014, 16:11)
Ja sama to nepouzivam, protoze me z glutamatu neni dobre. Do poradu bych nesla, protoze m BZL dietu. A varit pred kamerou, tak spalim i caj, nesnesu ani fotak v beznym zivote, natoz kameru. Ale vadi mi, ze kazdy neco neji a ofrnuje se, kritizuje, ale sam nevari o nic lip. A nejvic remcaji ti, co dvakrat shlidnou Pohlreicha a hned vedi, ze ON by kostku nepouzil a proto oni jsou taky proti... Kdyz jsem byla mala, pouzival kostky kdekdo do kdeceho a vsem to prislo OK. Prostreno vidim tak 4x do roka a i tak mi to staci, ze se obcas za ty lidi stydim.

ODPOVĚDĚT
Anonymní uživatel (Zrušený účet) ID 451010 (30.9.2014, 12:41)
Kupuji si Alnaturu bujon ve zdravé výživě a místo Podravky používám Solčanku. V ničem z toho žádné glutamáty nejsou. Solčanka je jen sůl + sušená zelenina. V pohodě to používám, nikomu to u nás žíly nerve. Netvrdím, že jsem nějaká super kuchařka a do pořadu o vaření bych s tím nelezla. Tam se má rozhodně vařit bez toho. Obecně, ale považuji přetlačovačky, kdo má kolik psů, dětí, domů a stejně stíhá pravý poctivý domácí vývar za zbytečné. Každý má životní priority někde jinde.

ODPOVĚDĚT
Romana F. (čoklet) ID 229624, mimibazar.cz/coklet (30.9.2014, 12:13)
já si kupuji ve zdravé výživě je ale dost drahy ale bez sfinstev (hello)

ODPOVĚDĚT
Veronika R. (lucy1412) ID 302817 (30.9.2014, 12:26)
sfinstev? :-o

ODPOVĚDĚT
Petra k. (petulisek) ID 125836 (30.9.2014, 16:13)
Ano, sfinstvo totiz neni neslusne slovo ,-) to svinstvo je uplne jinej kalibr. (Y)

ODPOVĚDĚT
Lenka V. (BehunkovaL) ID 75070, mimibazar.cz/behunkoval (30.9.2014, 12:30)
řekla bych, že to paní napsala schválně.... *-)

ODPOVĚDĚT
Jana K. (134leguan) ID 311404, mimibazar.cz/134leguan (30.9.2014, 12:13)
obvykle vařím s bylinkami a kořením, ale masox v kostce doma mám, občas nemám čas, je nouzovka a dojdou zásoby a to se pak univerzální dochucovadlo hodí. Pokaždé se ale v obchodě divím, když jdu pro masox, jak zase podražil ,-) tak často ho kupuji....
Osobně bych neuvařila polévku z pytlíku a masox mám jako nouzovku, ale taky jsem se to musela naučit, dřív jsem měla poměr obrácený, doma(jako dítě) jsme polévku měli s kostkou a magi na stole.....takže mi nerve žíly, když někdo jiný kostku dává.
taky někdy nepeču a koupím sušenky, na pouti dovolím malýmu hranolky apod. (H)

ODPOVĚDĚT
Lenka V. (BehunkovaL) ID 75070, mimibazar.cz/behunkoval (30.9.2014, 12:17)
Přesně tak, souhlasím s vámi. Taky jsem toho dost pojedla a funguju.... :-) A jednou za "uherák" i já mám chuť na šíleně nezdravý fast food.... Díky za názor... (F)

ODPOVĚDĚT
Daniela B. (Dallien) ID 65006, mimibazar.cz/danielabasna (30.9.2014, 11:50)
Nepužívám vůbec, ta chuť mi přijde odporná.
Potraviny samy o sobě jsou chutné, není důvod do jídla přidávat chemii.
Ale je mi jasné, že když je někdo na kostky zvyklý, jídlo bez nich mu přijde bez chuti.
Ještě mě dojímá, jak si někdo jídlo ze zvyku dosoluje, aniž by vůbec ochutnal.

A Prostřeno... u toho se taky bavíme celá rodina. Někdy je to fakt humus. A hlavně nechápu, proč se tam ti lidi hádají. Je to pořad o vaření a oni probírají, jestli je někdo takový nebo makový.

ODPOVĚDĚT
Lenka V. (BehunkovaL) ID 75070, mimibazar.cz/behunkoval (30.9.2014, 12:20)
Bože, to mě taky vytáčí, jak někdo dostane talíř a dřív než příbor vezme do ruky slánku! :-@ Bych mu to asi schválně přesolila předem, ať si dá.... :-)) Je pravda, jak píše paní níž - spousta lidí má těmi dochucovadly chutě tak zmršené, že cokoli bez glutamátu už mu nechutná. Já dřív i daleko víc solila, teď - možná i kvůli dětem, se snažím vařit daleko poctivěji než ve 20, kdy se to člověk teprv učil.

ODPOVĚDĚT
Hanka B. (Hanka_Bohmova) ID 272761, mimibazar.cz/hanka-bohmova (upraveno 16.11.2018, 11:09)
.

ODPOVĚDĚT
Lenka V. (BehunkovaL) ID 75070, mimibazar.cz/behunkoval (30.9.2014, 12:21)
Hani, taky řešení... :-D (Y) Ale televize v kontejneru by mi doma asi neprošla.. I já u ní ráda občas vypnu a znovu a znovu se ubezpečuji, jak jsem vlastně spokojená a šťastná... Takže bych jí vlastně měla být vděčná... :-D

ODPOVĚDĚT
Kristina R. (Krůžička) ID 103532 (30.9.2014, 11:32)
Vařím bez veget, Podravek, Masoxů,..... Ne snad z nějakého přesvědčení, ale protože nevidím důvod to tam cpát jakoby navíc. Jídlo je chutné, dochucené i bez toho. Nejsem bůhvíjaký kuchař, ale pro takové to domácí vaření to stačí. Ale nevadí mi jídlo, kde něco takového je, pokud to tam vyloženě nebije do "chuťových pohárků".

ODPOVĚDĚT
Alena T. (Smaiilicek) ID 143278 (30.9.2014, 11:17)
Tak já nevím, ale občas (fakt občas) přidám ten gelový masox do guláše a nebo do vývaru a i když používám hodně koření a zeleniny, tak prostě třeba kuřecí polévka je bez té gelové kostky taková nějaká "divná" ,-) připadí mi taková jako nedochucená. Ale je fakt, že jsem občas ochutnala "polévku" jen z kostky a to je fakt humus. Používám Koření od Antonína a tam je spousta kořenících směsí do polévek nebo omáček ale prostě občas frknu do mega hrnce vývaru nebo guláše i ten gelovej bujon noooo ,-) (H) zatím jsme se nikdo neotrávili ani neměli zažívací obtíže ,-) takže prostě s mírou a jen občas. Nemám čas a popravdě ani chuť vyvářet x hodin kosti nebo maso jen na vývar a ukládat to do mrazáku

ODPOVĚDĚT
Anonymní uživatel (Zrušený účet) ID 99576 (30.9.2014, 11:26)
To že nemá chuť je podle mě právě tím, jak si mršíme podobným svinstvem chutě...dnes už málokdo dovede ocenit přirozenou chuž potravin...čas na vyváření vývaru má každý - vaří se sice dlouho ale stát u toho nemusíte, mám vždy několik flašek v lednici, vydrží dlouho...pokud se s tím někdo nechce patlat, proč nepoužít bujon v kostce nebo podobné směsi ale jak říká Pohlreich, je lépe být kuchařem než chemikem.

ODPOVĚDĚT
Alena T. (Smaiilicek) ID 143278 (30.9.2014, 11:28)
Jasně - nemusím u toho stát, ale já po příchodu z práce nejsem JEN doma a domů se někdy vracím doopravdy až večer - víkendy taky netrávím sezením doma (kor v létě a nebo když je krásně) a nenechám zapnutý sporák když doma nejsem a nebo přes noc, to fakt ne...

ODPOVĚDĚT
Anonymní uživatel (Zrušený účet) ID 99576 (30.9.2014, 11:50)
No to já taky Aleno, mám náročnou práci, dítě, psa, tři kočky, dvoupodlažní dům a zahradu jako krávu...jde to ale je to těžké, bohužel v naší rodině je genetická zátěž v podobě rakoviny a tak na kvalitu jídla opravdu hledím...nic proti používání masoxů, bujonů, neotrávíte se tím a rozhodně bych si nedovolila říct, že to je špatně, prostě každý vaří jak chce a dle svých možností. Moje mamka je běžně v kuchyni používá. (F)

ODPOVĚDĚT
Lenka V. (BehunkovaL) ID 75070, mimibazar.cz/behunkoval (30.9.2014, 12:25)
No, také jsem jezdila z práce až v půl šesté večer, ale to jsem většinou nevařila. Já i manžel teplé jidlo v práci (tam si o kvalitě a kostkách taky myslím své), syn se najedl ve školce, večeře většinou studená anebo třeba rychlá polévka - krémová atp. O víkendu jsem to doháněla a vyvářela a pekla, většinou do úterka ještě zbylo.... ,-)

ODPOVĚDĚT
Alena T. (Smaiilicek) ID 143278 (30.9.2014, 12:38)
No právě... Asi máme ty chutě nějak posunuté když chodíme na obědy ve škole, v práci a tak - nevěřím, že dochucovadla v restauracích, vývařovnách nebo jídelnách nepoužívají *-) takže pak nám zákonitě něco co je dochuceno málo nebo vůbec, připadá takové "neslané-nemastné" a solímeeee nebo dochucujeme.

na původní příspěvek již bylo v tomto vláknu 5x odpovězeno
Jarka S. (pupuša) ID 91897 (30.9.2014, 11:22)
Huš! Jak může být kuřecí nedochucená? Hodně masiska, přiměřeně zeleniny, dostatek natí (petrželová, celerová, libeček) sůl a nějaká ta nedle a polívka je jak od hraběnky ,-) ,-) ,-)
Já fakt ty dochucovadla ať už sypký nebo kostkový, gelový, tekutý, nepozřu. Já tedy do huby nevezmu ani pytlíkovou polívku.

ODPOVĚDĚT
Alena T. (Smaiilicek) ID 143278 (30.9.2014, 11:32)
Tak pytlíkový poblívky fakt nejím, ale prostě ty gelový dochucovátka doma mám - vydržej mi na dlouho, ale prostě někdy je použiju nooo a svět se nezboří. Pokaždný nemám doma libeček - loni mi ho zašlapali a letos jsem na záhon nevysadila :-( občas vyvářím jen kuřecí křidýlka, zeleninky hafo, to je jasný, to já můžu...ale někdy ho tam prostě frknu nooooo ,-) [A] A nebo když dělám extra velkej hrnec guláše a nemám tam třeba celý 1 kg masa....tak jsem taky za ošklivou hospodyňku a mrksnu tam gelovej hovězí vývar [A] Ale myslím, že v televizi to MOC řešej - kolikrát vařej jako blbečci, keců tam mají milion a pak člověk vidí jejich výtvor a přejde ho chuť. Hlavně to " a bagety (nudle, zmrzlina, chleba a bůh ví co všechno" je domácíííí.....?" :-)

ODPOVĚDĚT
Lenka V. (BehunkovaL) ID 75070, mimibazar.cz/behunkoval (30.9.2014, 12:26)
(Y) (Y) (Y) a pak mají sami kupovaný knedlík, zmrzlinu z Lidlu a nudle z pytlíku..... Kdož jsi bez viny, hoď kamenem, že? :-p

ODPOVĚDĚT
Jarka S. (pupuša) ID 91897 (30.9.2014, 11:51)
Máš recht Mařenko - hlavně domácí ,-) ,-) ,-) ty mě tam taky dojímají. Hele, když někdo fakt ukáže, že vařit umí, že se k tomu vaření umí postavit, tak ať klidně kritizuje. Ale tam jsou kolikrát takový kopyta, že to člověku hlava nebere.

ODPOVĚDĚT
Lenka V. (BehunkovaL) ID 75070, mimibazar.cz/behunkoval (30.9.2014, 11:19)
Mám to podobně jako vy. Také to v lednici či špajzu mám, ne že ne, ale když to jde, tak bez toho.... Rozhodně bych z toho nedělala takovou kovbojku, jak občas vidím v TV.... :-) díky za názor. (F)

ODPOVĚDĚT
Lenka V. (BehunkovaL) ID 75070, mimibazar.cz/behunkoval (30.9.2014, 11:03)
Sleduji Prostřeno a často mě dostane do kolen, jak tam všichni řeší "kostku". Také jsem tak kdysi začínala, když jsem se učila vařit. Dnes sice téměř nepoužívám do ničeho, jsem docela hrdá na to, že i polévku či omáčku jsem schopna udělat bez glutamátů a zbytečné chemie, používám čerstvou zeleninu a hodně, opravdu hodně bylinky, česnek, citron... Ale nikoho za to neodsuzuji, každý vaří jak umí a co je v jeho možnostech. Popravdě, kdyby někdo do poctivého vývaru pro chuť přidal jednu dvě kostky, asi to ani nepoznám, ale polévku jen z kostky už poznám bezpečně.... Ani na grilování už nepoužíváme kupované směsi, zjistili jsme, že s bylinkami či zeleninou chutná lépe a že méně znamená více, co se týče míchání chutí.... Tak mě zajímá, jaký názor na to máte vy, jestli vás by to třeba taky vytočilo, že tam někdo dal kostku.... *-)

ODPOVĚDĚT
jana b. (maršmeloun) ID 406290 (30.9.2014, 11:32)
Leni,občas ten rosolovitý bujon do guláše :-pna velký hrnec jeden,myslím,že se nic nestane (H)do vývaru nedávám tak nák jsem se už naučila dát libeček,petrželovou nat a tam ho nepotřebuji,ale ten gulášek mě příjde tak nák lepší ,-).Opravdu někdy žasnu jak u toho v Prostřenu pindají +o(jsou tam horší blafy než jeden bujon v plévce,spíš mě vadí,že ho tam dají a pak dělají z ostatních blbce,že tam není 8-|,al ono celé Prostřeno je jedna veliká komedie +o(

ODPOVĚDĚT
Jarka S. (pupuša) ID 91897 (30.9.2014, 11:10)
Je mi šumák co a jak kdo vaří. Já tyhle humusy jako je masox, bujon, podravka a podobně nepoužívám. Ne proto co v nich je nebo není, ale protože mi smrdí, nechutnají.
Prostřeno je pořad u kterého se velice dobře bavím. Určité procento soutěžících vaří dobře - klobouk dolů. Ovšem jedinci co drželi jednou v životě v ruce vařechu a myslí si, že jsou mistři světa - ty mě uvádí v úžas.

Jo jo, nandat mi v soutěži jídlo do kterého někdo nacpe masox tak budu pindat taky (H) (H)

ODPOVĚDĚT
Lenka V. (BehunkovaL) ID 75070, mimibazar.cz/behunkoval (30.9.2014, 11:22)
Mluvíte mi z duše, to co se tam dá zahlédnout je pomalu přírodní úkaz. "Zhňácají" maso z mrazáku bůhvíjak staré (taky mám na mrazáku zásoby, ale když vidím, jak to tam očuchávají, že se jim to nezdá....), zakydnou to třema pytlíkama nějaké směsi, v lepším případě jim to ještě upadne na zem.... :-D Taky se u toho bavím, proto mě zajímalo, jestli to i tady někdo takhle řeší. A v TV většinou nejvíc pindají ti, co sami uvaří nějakou příšernou šlichtu... Já bych do toho nešla už kvůli tomu, některý ty dem....enty bych musela kamera nekamera (facky)....

ODPOVĚDĚT
Alena T. (Smaiilicek) ID 143278 (30.9.2014, 11:40)
...jooo, někdy se mi taky zvedá adrenalin u tohohle pořadu :-) Já bych některé soutěžící normálně vyhodila a nebo jim to vylila na hlavu. Nevím, proč tam někteří lidé lezou - skoro každý nejí x desítek věcí a někdy takové ty základní, bez kterých vařit je fuška... Já dostat domů nějakou urejpanou pipinu, která nejí tohle a tamto, tak bych neudržela nervíky na uzdě :-) :-)

ODPOVĚDĚT
Lenka V. (BehunkovaL) ID 75070, mimibazar.cz/behunkoval (30.9.2014, 12:29)
Mě hlavně připadá, že spousta lidí nepochopila, že to je pořad o vaření a ochutnávání. Když nežeru cibuli, ryby, houby, zeleninu a mléko, nepolezu do takového pořadu, protože nevím, čím by mě jako měli pohostit.... Třeba cibule je základ všeho, skoro.... A nikdy bych třeba nekritizovala a nestrhávála body za to, že je něco málo nebo moc slané. Každý solí jinak, to je subjektivní. Spíš bych koukala na to, kolik si s tím ten člověk dal práce a nápadu, kolik do toho dal sebe, jak to naservíroval, atd...

ODPOVĚDĚT
Jarka S. (pupuša) ID 91897 (30.9.2014, 11:27)
Taky bych do toho nešla. Jsem frfňa a jen tak něco do huby nevezmu. A když si představím přesně to co píšete - někomu kus žvance upadl na zem a pak s tím šup do hrnce. Dalšímu lovili z jídla vlasy, chlupy ....
Nejvíc mě pobavil díl, kde kuchařka uvařila z konzerv guláš a všichni ti znalci tam mlaskali a chválili jak dobře je ochucený. Jen jeden se divil, že to měl být guláš dvou mas a jemu to přijde že je tam i sója :-D :-D :-D Tak tedy přiznala, že dala i sóju. Nikdo z nich nepoznal že je to z kupovaných plechovek. ,-) ,-)

ODPOVĚDĚT