Panický strach ze zubaře - dcera 8 let
Máte někdo podobný problém? Nevím,jak vyřešit,dnes byla se třetím zubem v Motole,minule už to bylo lepší,ale dnes si zase odmítala sednout, ječela,manžel jí musel držet...Pokaždý doufám, že to bude lepší:-(( Ale zatím není
FOTKU MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Celkem 12 komentářů
Kristina H. (kiwiu) ID 43459 (27.3.2014, 11:39)
Moje sestřenice na Slovensku tohle vyřešila tím, že našla zubaře, který podává před zákrokem rajský plyn. Je neškodný, děti se uklidní, lékař může v klidu pracovat. Probírala jsem tohle i s naší paní zubařkou, ona však je velice citlivá a s dětmi to umí, tak říkala, že ona rajský plyn nemá důvod používat.

ODPOVĚDĚT
Alena D. (Anela26) ID 125344, mimibazar.cz/anela26 (27.3.2014, 9:13)
U syna to bylo od jeho 3 let stejné. Každou návštěvu bojoval, plakal, nechtěl otevřít pusu, zubaře i pokousal a výsledek - neošetřitelný případ. Hledala jsem i jiného zubaře, ale nikdo nás nechtěl vzít, tak jsem si nechala namíchat bachovy esence a k tomu koupila homeopatika v lékarně (Sédatif) a šli jsme kontrolu (nyní má 5let). Jelikož jsem těhotná nemohla jsem s ním sedět na křesle, jen jsem ho držela za ruku. Syn si sedl do křesla, nechal si zkontrolovat zoubky a dokonce i jeden opravit. A pak vítězoslavně prohlásil, že to nic nebylo (dr. mu nepozorovaně píchl injekci).

Takže návštěva s ošetřením proběhla až po 2 letech, kdy asi 6x jsme tam byli uplně zbytečně. Zkuste ještě ty homeopatika nebo ty bachovy esence. :-$

ODPOVĚDĚT
Helena P. (Pajtinka) ID 58418, mimibazar.cz/pajtinka (27.3.2014, 7:43)
u nás bohužel to samé, vyřešila to totální anestezie, bohužel, doufám, že se to časem zlepší

ODPOVĚDĚT
Petra K. (Pebada) ID 273658, mimibazar.cz/pebada (27.3.2014, 6:41)
Naprosto chápu,kdybych mohla a nebylo by mi to hloupé, tak taky křičím,ječím a kopu. Zubaře se neuvěřitelně bojím, není mi to příjemné jenom když mi prohlíží zuby. BRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRR. Co třeba jiná zubařka? Protože není zubař jako zubař a u detí to plátí obzvlášť.

ODPOVĚDĚT
Zdeňka R. (belohi) ID 123926 (27.3.2014, 17:30)
Byli jsme u dvou jiných zubařek:_))) A bez výsledku..

ODPOVĚDĚT
Erika K. (ErikaHaw) ID 453617 (26.3.2014, 23:21)
U našeho syna to bylo stejné. Naštěstí chodíme k jedné zubařce, kde na stejném patře sídlí doktorka, co provádí léčbu bolesti (ambulance léčby bolesti). Nevím, jestli jste už slyšela o tzv. analgosedaci. Je to uspání za pomoci léků. Několik dní před analgosedací dojdete vyplnit dotazník o zdravotním stavu vašeho dítěte a zváží si ho tam. Když nadejde den D, dostavíte se, oni dají vašemu malému vypít "čajík" a krabici s hračkami (tedy u nás) :-) Čekáte, až se dostaví efekt - dítě nejdřív mluví jako když je ožralé :-) a pak vytuhne úplně. Vy ho odnesete na zubařské křeslo a hurá zubařko do práce. Po vytrhnutí zubu se dítě zase odnese do ordinace doktorky, která provedla analgosedaci a tam se nechá dítě tak cca 2 hodiny vzpamatovat na lůžku (za vašeho dohledu). Tato metoda je pro ty největší strašpytlíky. My jsme byli 2x a doufám, že už nepůjdeme - už jsme odrostli, takže už by to mělo jít

ODPOVĚDĚT
Zdeňka R. (belohi) ID 123926 (27.3.2014, 17:31)
analgosedaci dceři dávali právě v Motole, když jsme byli poprvé, ale na ní to neúčinkovalo :-((( Takže to trhali v podstatě "při vědomí"

ODPOVĚDĚT
Anonymní uživatel (Zrušený účet) ID 170347 (26.3.2014, 17:51)
Nám nepomáhá vysvětlování, uklidňování, nic, mám 7-letého syna a strach doplněný řvaním má pořád, před třemi lety měl zánět mozkových blan, dělali mu
lumbálku a to byl zážitek, od té doby je úplně mimo, když jdeme k zubnímu nebo na odběr krve *-)

ODPOVĚDĚT
Blanka M. (Nibell) ID 133775, mimibazar.cz/nibell (26.3.2014, 17:23)
(X) měla taky blok z lékařů, byly jsme u psycholožky a ta nám neskutečně pomohla. Teď se nechá očkovat, nabrat krev bez traumat (Y). U zubařky ještě nebyla, protože nemá místo. :-S

ODPOVĚDĚT
Zdeňka R. (belohi) ID 123926 (27.3.2014, 17:33)
Už taky právě přemýšlíme o psychologovi, ono to není jen o zubařovi, třeba teď jí dělali výtěr z krku, poprvý jí musela držet Dr., při druhém výtěru už to vydržela, ale panikařila v čekárně, rychle dýchala, chtěla napít.....

ODPOVĚDĚT
Blanka M. (Nibell) ID 133775, mimibazar.cz/nibell (27.3.2014, 18:48)
Chápu (kocka), moje (X) má sice 4 roky, ale užila si už taky dost. Tu psycholožku mám navrhli na rehabilitaci, protože už malá nebyla schopná ani spolupracovat při cvičení. Další varianta byla, že když to nezabere, bude dostávat před kontrolami u Mudr. něco na zklidnění.

ODPOVĚDĚT
Zdeňka R. (belohi) ID 123926 (31.3.2014, 10:10)
No, co se týče rehabilitace, tak dceři před dvěma lety předepsala Dr. Vojtovu metodu, ale ona nebyla schopná spolupracovat, nevydržela to...takže jsme toho nechali a cvičila rehabilitaci na míči...

ODPOVĚDĚT
Blanka M. (Nibell) ID 133775, mimibazar.cz/nibell (31.3.2014, 11:27)
Mi měli naštěstí jenom cviky na záda, ale stejně cvičila místo ní starší dcera. Jen vyberte dobrou psycholožku ( pokud tedy jste se již rozhodla). Byla jsem u dvou, až ta druhá se opravdu věnovala malé a přesně mi pak poradila co a jak. (Y)

ODPOVĚDĚT
Simona K. (Simida) ID 81842 (upraveno 26.3.2014, 17:38)
S prvním synem jsem chodila od dvou let pravidelně 2x ročně a v případě potřeby, vždy jsem se snažila vysvětlit a stejně vždy křičel, nepomohlo nic - jak jsme šli do čekárny a čekali, jen se to stupňovalo a jak si sedl, tak si myslím, že už ani nevnímal, co mu říkám. Kolem devíti let jak když utne a nic, otevřel pusu a už na to s paní doktorkou jen zavzpomínáme, má teď 14. S druhým, když jsem šla na první prohlídku ve dvou, tak jsem se už děsila, co bude a ono nebylo nic :-o :-o :-o a měl teď pět a je u zubaře v naprosté pohodě. Tak nevím čím to bylo, ale myslím je to na povaze. Zbývá jen být trpělivá a doufat, že to jednou taky přejde. Přeju ať to zvládnete (F) (F) (F) (F) (F)

ODPOVĚDĚT
Jarka S. (pupuša) ID 91897 (26.3.2014, 17:12)
Dokážu pochopit strach ze zubaře - taky nepatřím k hrdinkám, které by se na zubařské křeslo těšily.
Ale nějak mi hlava nebere ječení a praní se u 8 leté holky při kontaktu s doktory.
Teď mě tady ukamenují, ale tohle bych netolerovala.
V 8 letech už to není mimino, které by se bálo bílého pláště a tímto postojem se strachem bojovalo.
Pokud by nepomohlo domlouvání, osobní příklady... objednala bych dítě k psychologovi/psychiatrovi.
Ano, trvala bych na šetrném přístupu (někteří doktoři jsou dobytkové), klidně bych požadovala i něco na zklidnění pokud by to dítě trochu uklidnilo(po poradě s lékařem samozřejmě), ale také bych trvala na tom, že ze strany dítěte nebudou hysterické scény. (F) (F)

ODPOVĚDĚT
Radka K. (rada17) ID 129129, mimibazar.cz/rada17 (26.3.2014, 22:29)
Muzu se zeptat, kolik let je Vašim dětem ?? *-)

ODPOVĚDĚT
Jarka S. (pupuša) ID 91897 (27.3.2014, 6:08)
Už jsou dospělé.

ODPOVĚDĚT
Lucie B. (Lucka KB) ID 454850 (27.3.2014, 8:45)
Mohu se zeptat jak byste dokázala aby nebyly histerické scény???U nás je scéna jen při braní krve a to je mu 6.Vždy mu vše vysvětluji a minulý týden jsem ho táhla po zemi na židli aby mu mohli vzít krev.Podle mě je to v dítěti.U zubaře byl už několikrát chodíme pravidelně asi od roku a vždy v pořádku a minule mumusela vrtat bylo to v pohodě a další návštěvu mu chtěla vyvrtat druhý a scéna jak blázen takže musíme jít znovu jestli to vyjde jinak do motola.Strašně mě to rozčiluje že takhle vyvádí ale fakt nevím co dělat!!!Tak třeba poradíte

ODPOVĚDĚT
Jarka S. (pupuša) ID 91897 (27.3.2014, 9:18)
Lucko, opravdu hodně pomůže návštěva psychologa. Není to žádná ostuda obrátit se s prosbou o radu na odborníka.
Synovec měl amok z bílých plášťů aniž by měl nějaký důvod. Nikdy mu nikdo neublížil, nic nepříjemného mu nedělali.... dětská doktorka doporučila psychologa a kluk je v pohodě.
Kamarádky malá řev a absolutní nespolupráce u zubaře. NEOŠETŘITELNÁ! Psycholožka rozebrala jak malou tak kámošku, poradila jak jednat, jak se chovat a najednou holčina spolupracuje.
Nám kdysi psycholožka řekla, že je nutné, aby dítě vědělo, že se jedná o nutnost a ústupek není možný. Že pokud povolíme a od vyšetření po scénách ustoupíme, budou scény pravidlem. U nás šlo ale pouze o zubaře a prodělané bolestivé zákroky od ranného dětství (první trhání zubu v 6 měsících). Dostali jsme i rady pro zubaře. Se synem chodil manžel (já byla nepoužitelná ,-) ) a od 6 let už chodil syn na křeslo sám.
Jsem

ODPOVĚDĚT
Jarka S. (pupuša) ID 91897 (27.3.2014, 9:18)
Jsem máma - taky jsem nechtěla aby "malej" brečel, aby se bál, aby ho něco bolelo. Proto chodil chlap a přesně dodržoval co bylo doporučený. Například to, že si chodil sedat se synem na křeslo i mimo dojednané prohlídky. Prostě zašel do ordinace a doktor řekl, že se JENOM podívá. Nebo že JENOM poklepe na zoubky... a to se vždycky dodrželo. I když doktor objevil něco co bylo na opravu, tak ten den to nedělal.
Dneska už je kluk plnoletý, k zubaři se mu nikdy moc nechce, ale ví že musí. Má celý život "svého" zubaře a pořád ho bere jako "strejdu trhače" ,-) ,-)

na původní příspěvek již bylo v tomto vláknu 5x odpovězeno
Petra S. (Amelie-zm) ID 147974, mimibazar.cz/amelie-zm (26.3.2014, 17:04)
Uplne s Vámi soucitim. Nejhorší jsem Já. Přitom mi nikdy nic strašného nedělal.
Maminky níže píší ze je to tim ze jste k MUDr nechodili.Tim to určíte není! My se syny chodíme pravidelného od 10 měsíců 2xrocne a stejne se oba boji.Je to o povaze.Asi každý rodič vede dite k tomu, že pan doktor pomůže a nedělá nic co nemusi, ale pokud ho něco boli nebo mu dělají něco co je neprijemne, tak nebude držet protoze je zvykle na doktory.

ODPOVĚDĚT
Martina V. (Aliga) ID 10256, mimibazar.cz/aliga (26.3.2014, 14:50)
chápu vas :-( dceri bylo v unoru 6 u zubare byla vseho vsudy 2x (na prohlídce) poprvé odmitla byt jen otevřít pusu to ji byly 3 rev ze to bylo slyset az na ulici :( pak na prohlídce v 5 a to otevrela pusu a doktor na ni koukal z jednoho metru :( jinak chran nas ruka Pane aby ji nekdy nejaky zub zacal bolet, doktor nam řekl ze budeme muset do Motola pod narkózu... :-S doufam, ze bude mit zuby po manzelovi ten nemá ve 33 ani jednu plombu.
Nevim kde se to v ni bere, v zivote poradne nemarodila, když nepocitam rymu a kasel, k doktorce tak max na ockovani.. ale jak se rekne doktor tak okamzite breci a hysterci... +o(

ODPOVĚDĚT
Jaroslava D. (Járinkaa2) ID 329911, mimibazar.cz/jarinkaa2 (26.3.2014, 15:49)
v šesti letech a jen dvakrát u zubaře?nedivím se,že tak vyvádí

s dětmi se má chodit od prvního zubu,pravidelně 2x za rok mimo jiné i proto,že si dítě zvykne a pak se nebojí nebo méně a učí se spolupracovat

vždy jsem dcery brala na preventivku se mnou a nyní v 10 a 6 letech nemají jediný problém při vrtání či trhání

ODPOVĚDĚT
Andrea H. (andina75) ID 235622, mimibazar.cz/andina75 (26.3.2014, 16:18)
Souhlasím (Y) Se mnou chodili oba kluci, ten mladší teda ještě chodí, i na gyndu. Jen ať si zvykají na doktory ,-) K zubaři, teda dentální hygienistce chodí oba od prvního zoubku a jinak jsme je tahali sebou, aby si zvykali. Ale přesně, nemají problém otevřít pusu, nechat si prohlédnout a přeleštit zuby. Staršímu brali teď krev a ani nepípnul. Nic je nepřekvapí ,-)
Netvrdím, že je to jen tím, že jsou zvyklí, ale určitě to nějaký pozitivní vliv mít bude (Y)

ODPOVĚDĚT
Jaroslava D. (Járinkaa2) ID 329911, mimibazar.cz/jarinkaa2 (26.3.2014, 16:22)
myslím,že to má vliv veliký

také jsem dva tři dny před návštěvou,vždy vysvětlovala kam jdeme,co pani doktorka bude dělat a že když se najde kaz tak musí pryč,navíc chodíme v jeden termín všechny tři a i ony vidí,že se nechávám prohlížet

to samé u ostatních doktorů,vždy jsem říkala co bude a že bude i očkování,když bylo či braní krve

jediné co bylo tak moč jsem z nich na přání nikdy nedostala,ale vše se obešlo bez scén

ODPOVĚDĚT
Zdeňka R. (belohi) ID 123926 (27.3.2014, 17:37)
No vidíte, a u nás tohle taky efekt nemělo, vysvštlování dopředu, pravidelné preventivní prohlídky i se mnou, někdy jen aby jí koukl do pusy i když jsem šla jenom já...stejně vyvádí už dopředu...

ODPOVĚDĚT
Andrea H. (andina75) ID 235622, mimibazar.cz/andina75 (26.3.2014, 16:25)
My chodíme k hygienistce všichni 4 najednou ,-) Teda jako postupně, ale v jeden den ,-)

ODPOVĚDĚT
Jaroslava D. (Járinkaa2) ID 329911, mimibazar.cz/jarinkaa2 (26.3.2014, 16:28)
to mi taky,pěkně jedna za druhou

na původní příspěvek již bylo v tomto vláknu 5x odpovězeno
Zdeňka R. (belohi) ID 123926 (26.3.2014, 15:10)
No, nám řekli ambulantně, nějak ani o narkoze nemluvili, on je to holt velký zákrok takhle s narkozou, takhle tam jezdí 1x za měsíc (celkem 5 zubů), poprvý vytrhli 2 zuby najednou, protože byli vedle sebe, ale bylo to děsný...Nezabral jí totiž ten sirup na oblbnutí, takže to bylo za plnýho vědomí:_((
Pod narkozou tam byli 3 letý děti, jednomu trhali 8 zkažených zubů najednou:_((

ODPOVĚDĚT
Radomíra R. (Brůs) ID 146328, mimibazar.cz/Rakuska (26.3.2014, 14:39)
já ji chápu. To je , jako byste psala o mě. A to mi 45 ,-). Pravda, už mě držet nemusej,neječím, ale fňukám, kroutám se a žebrám, že to ještě počká ,-) ,-)

ODPOVĚDĚT
Zdeňka R. (belohi) ID 123926 (26.3.2014, 15:07)
No, jo, jenže ona měla 5 zkaženejch stoliček, náš zubař to pořád nechával být, až když jsme začali do něj hučet, tak nám napsal doporučení do Motola, že je neošetřitelná...Zkoušeli jsme i jinýho zubaře, ale to bylo stejný...Teď tda budeme chodit k jinýmu zubaři,ale zatím jen já se synem, dceru tam vezmu, až bude mít poslední zkažený zub v Motole v dubnu vytržený :-((
Ona vyvádí i jinde, třeba píchnout jí injekci, natož aby jí někdy brali krev, no to taky bude něco...naštěstí to zatím nebylo třeba, mimo očkování teda, ale to byla menší, te´d už se víc pere a snad ještě víc ječí :-(((

ODPOVĚDĚT
Radka K. (rada17) ID 129129, mimibazar.cz/rada17 (26.3.2014, 22:42)
Ivco, uplne Vas chapu, mám také 8mileťáka ( k tomu jestě 12ti letaka a 5ti letou - ti nikdy u Mudr. nevyvadej [A] ) a ten ma od te doby co zacal pobirat rozum, take panicky strach z doktoru , jakychkoliv. nedá se uplatit absolutně nicim, takze jakakoliv navstevu lekare, kdy je potreba udelat nejaky zakrok, ci injekce, tak jej musim vsi silou drzet za jeho sileneho jeceni a jen si rikat " drz pevne matko, je to potreba, jeceni neposlouchej a za chvili to bude hotovo ,-)" ...posledne se mi zubar omlouval, ze maleho trapil ,-) (trhal mu mlecnou jednicku, co uz mela davno sama vypadnout, bral do ruky injekci a ja na nej posunky- aby to maly nevidel- ukazovala, ze mu to ma vytrhnout rovnou bez injekce :-), ze takhle bude rvet jen jednou a kratsi dobu), a divil se jak to v klidu zvladam, ze ostatni matky tam vyvadeji a nedokazi dite vubec udrzet... ,-)

ODPOVĚDĚT
Zdeňka R. (belohi) ID 123926 (27.3.2014, 17:38)
No, to jste dobrá, já jí párkrát držela, ale měla jsem teda nervy nadranc, a v tom Motole jsem jí neudržela, tak jí pak držel "zdravotní bratr", no a já sebou sekla:_ú) Takže ostuda na všech stranách :-)))

ODPOVĚDĚT