každý týden kupuji 4 litray čerstvého mléka přímo od kravičky- prosím o rady jak nejlépe spotřebovat- nejlépe přímo recepty jak udělat třeba tvaroh a jiné dobrotky- zatím dělám jogurty a domácí lučinu
Jitka H. (ruzenaji) ID 496059 (28.2.2014, 8:21) | Dobrý den, moje maminka celá léta zpracovávala kravské mléko od vlastní kravičky. Dnes, táhne ji na 80, tak občas, když ji popadnou chutě, zajede si k soukromníkovi pro "kýbl" čerstvě podojeného mléka. Je to zhruba asi 12-15 l. Nejspíš nechá vychladnout bez míchání! Pak sebere smetanu. Poté mléko dává do lednice, kde ho má asi 3 dny. Pokud jej nezpracuje při vaření, dělá domácí jogurty (1 bílý malý jogurt "klasik" a dávku mléka). vždy si z várky pak ponechala jeden na další dávku! Tento "klasik" šel až 4x otočit, než musela koupit nový.
ODPOVĚDĚT |
| Jitka H. (ruzenaji) ID 496059 (28.2.2014, 8:29) |
...Tvaroh dělá ZÁSADNĚ!!!! bez syřidel, nechá mléko zkysnout a pak velmi pomalu, pomalu! nechá na kamnech prohřát, s občasným JEMNÝM promícháním - nikdy nesmí vařit! poté sundá a opatrně slévá do hrubšího cedníku, kde nechá okapat. Říká, že opravdu záleží na tom, jak dlouho a jak teplý tu sraženinu má! Syrovátku pak zpracovává na sýr - pomalu na okraji plotny nechává odpařovat 2-3 dny, záleží na množství. Tento sýr má béžovou barvu a velmi specifickou chuť, hodně výraznou, až se zdá přesolený. Z hlediska výživy jen doporučuji. Z tvarohu dělá vynikající nakládaný sýr - rozdrobit, osolit, přidat kmín. Pak i s keramickou mísou a přikrytý utěrkou vkládá do peřin, kde nachá tzv. potit. Tvaroh má jakoby být mazlavý, slabě nažloutlý. za svých 50 let domácího chovu kravky nikdy, ale NIKDY nepotřebovala chemie do mléka!! Ani dnes skoro v 80-ti!
ODPOVĚDĚT |
|
| Hana N. (HankaN) ID 50703 (27.2.2014, 13:54) | Taky beru mléko od kravičky a dělám hlavně tvaroh. Na něj ale potřebujete syřidlo a kultury. V podstatě na více věcí je ho potřeba. V létě dělám i mozarellu, ale opět potřebujete to syřidlo. Kamarád dělá i sýry...
ODPOVĚDĚT |
| | Radka N. (emma142) ID 276387 (27.2.2014, 15:46) |
prosím mohla by jste mi poradit konkrétní recepty nebo stránky kde čerpáte- a hlavně kde kupujete syřidlo, kulturu apod.
ODPOVĚDĚT |
| | | Jana O. (unity) ID 508931 (27.2.2014, 18:49) |
syřidla +recepty najdete na EKOKOZA
ODPOVĚDĚT |
|
| EVA P. (E-VA) ID 196940, mimibazar.cz/axa (27.2.2014, 11:49) | -tak od kravičky to je luxus...ja nakupujem pravidelne z automatu, robím tvaroh a domáci jogurt...mňam
ODPOVĚDĚT |
|
| Michaela Č. (Čutice) ID 228043, mimibazar.cz/cutice (26.2.2014, 18:46) | Pudink s piskotama a domácí marmeladou
ODPOVĚDĚT |
|
Ivana M. (Yff 63) ID 514248 (26.2.2014, 17:52) | Když jsem kdysi brala, tak jsem dala mléko do širší nádoby a druhý den jsem shrábla smetanu. Zbytek mléka jsem použila na vaření, bílou kávu, pudinky, kašičky...Smetana se může hodit na máslo.
ODPOVĚDĚT |
| Markéta T. (Irro) ID 164456 (26.2.2014, 21:49) |
A můžu se zeptat, jak jste mléko skladovala? Máme starý barák se sklepem, ale ve sklepě je cca 12 stupňů. Nebo to dát do lednčky? Děkuju
ODPOVĚDĚT |
| | | Jana O. (unity) ID 508931 (27.2.2014, 18:50) |
V lednici vydrží cca 5 dní,lépe ale pasterovat na 64 stupňů
ODPOVĚDĚT |
|
| Pavla H. (pajdulinka) ID 203489, mimibazar.cz/pajdulinka (26.2.2014, 17:44) | jak prosím děláte lučinu z mléka?Já dělám jen smetana+ 2 velké jogury. Mléko dáváte místo smetany? Já dělám z mléka dětem pudink,lívance a já ho mám ráda nesvařené,vím že by se to nemělo,ale občas si dám
ODPOVĚDĚT |
| | Radka N. (emma142) ID 276387 (26.2.2014, 18:09) |
nejdřív udělám z mléka jogurt a pak nechám vykapat syrovátku přes plenu- jen už nepřidávám smetanu, myslím že to mléko je tučné dost
ODPOVĚDĚT |
| | | Pavla H. (pajdulinka) ID 203489, mimibazar.cz/pajdulinka (26.2.2014, 18:21) |
aha,tak to by mě nenapadlo.Děkuji
ODPOVĚDĚT |
| | Markéta H. (xlmakrela) ID 54948, mimibazar.cz/xlmakrela (26.2.2014, 18:04) |
Pavli já dělám 2 velké Holandie + zakys. smetana
ODPOVĚDĚT |
|