Černý kašel u dětí.
Měl jste někdo u dítka černý kašel? Nepotřebuji odkaz na googlu, ale ráda bych osobní zkušenost...příznaky, léčba atd. Díky moc.
FOTKU MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Celkem 25 komentářů
Dana V. (dája a kája) ID 67117, mimibazar.cz/dajaakaja (6.2.2014, 10:28)
Moc všem děkuji za komentáře, jsme v nemocnici, dcerka se nám málem udusila a mladší je hospitalizovaná, protože dr. měla podezření na zápal plic, ten se naštěstí nepotvrdil...průběh jsem popsala níže u komentáře paní Dáši (F)

ODPOVĚDĚT
Dasa H. (bamida) ID 129370, mimibazar.cz/bamida (3.2.2014, 12:58)
měl syn asi ve 4 letech - co se děje ,píšou maminky níže-to už opakovat nebudu. Jen dodám,že byl syn pak hodně často nemocný a na alergologii nám pak doktorka napsala doporučení do jeskyní na Macoše. Byla jsem tam s ním myslím na 4-6 týdnů. Pomohlo to opravdu hodně. (L)

ODPOVĚDĚT
Dana V. (dája a kája) ID 67117, mimibazar.cz/dajaakaja (6.2.2014, 10:26)
Dáši, jsme v nemocnici, protože se nám dcerka již málem udusila, lapala po dechu, nemohla se nadechnout, fialověla, bylo to strašně, každý den jsme byli u dr., v pondělí večer dostala inj.kortikoidy + inhalaci s adrenalinem a kyslík, ale přestalo to působit, tak jsme v úterý skončili v nemocnici, normálně bývá v nemocnici sama, ale když opravdu nemohla dýchat a dr. nás vyděsila, že doma by se mohla udusit, tak jsem tu zůstala s ní a dokonce po prohlédnutí mladší dcerky měla dr. obavy, že ta má zápal plic, ten se naštěstí nepotvrdil, ale hospitalizovány byly obě
Nyní dcerce konečně začala působit ATB, která byla cíleně dána na černý kašel, předchozí ATB, která brala 6 dní byla absolutně bez efektu, působí až tyto cílené...ještě stále dostává inhalace s adrenalinem, dále kyslík a pořád je na vysokých dávkách Ventolinu, ale naštěstí od včerejška již bez potřeby inj. kortikoidů, takže snad už je vše

ODPOVĚDĚT
Dana V. (dája a kája) ID 67117, mimibazar.cz/dajaakaja (6.2.2014, 10:26)
naštěstí od včerejška již bez potřeby inj. kortikoidů, takže snad už je vše na dobré cestě.

ODPOVĚDĚT
Dasa H. (bamida) ID 129370, mimibazar.cz/bamida (6.2.2014, 12:56)
Danuš,to mně moc mrzí ,ale naštěstí vše dobře dopadlo. Michal -ten teda taky kašlal, několik nocí jsem u něj doma seděla a seděla ,spal mně v náručí a když začal kašlat - tak se malem udusil, kašlal a lapal po dechu. Ono je to už 11 let-tenkrát nikoho nenapadlo, že je to černý kašel . Musela jsem to zvládnout doma, nerada na to vzpomínám!!!!!Pamatuji se ,že pak se o tom začalo mluvit v telce. Naštěstí jsme to zvladli.
Tak se držte vy i mrňata - a jak budete doma -tak plánujte třeba dovolenou v lese na 14 dní a nebo moře. A nebo se zeptejte na ty lázně - ta Macocha byla fajn-jen počítejte s tím,že budete i vy spinkat v jeskyni. (L)

ODPOVĚDĚT
Zuzana M. (Morkusovic) ID 224999, mimibazar.cz/morkusovic (3.2.2014, 8:59)
syn ačkoliv byl očkovaný černý kašel měl ve 4letech, měl více jak měsíc kašel, dr. dávala věčně nějaké léky na odkašlávání aj.... nic nezabíralo, skončily jsme na alergo a dr. to okamžitě poznala, samo nejdříve udělala výtěr z krku a odběr krve, výsledky to jen potvrdily, musely jsme se okamžitě dostavit a léčit, do kolektivu nesměl, všechny kašlající děti v mš byly vyšetřené, zpráva na hygienu, Míša směl do kolektivu až po 100% vyléčení, dělaly mu opět testy, se zprávou z hygieny jsme mohly opět do kolektivu. Pochybuji tedy, že někdo může vědomě chodit do školy aj. zařízení s černým kašlem.

ODPOVĚDĚT
Alena M. (Minarikova) ID 78743 (3.2.2014, 7:09)
Pokud je u nějakého například středoškoláka zjištěn černý kašel. Tak to lékař automaticky hlásí na hygienickou stanici a hygienická stanice dává vědět do školy. Hlásí se to anonymě. Dcera po lyžařském výcviku ve škole dostala papír, kde bylo oznámeno(anonymě) že po lyžařském výcviku byl u někoho z kurzu zjištěn černý kašel a že mohli přijít do styku s touto infekcí a že při nějakých respiračních potížích máme informovat lékaře, že přišla do styku s touto nemocí. Určitě dítě nebude s černým kašlem chodit do školy. Bude zaléčeno antibiotiky i když třeba nějaká forma kašle bude přetrvávat určitě již nebude infekční.

ODPOVĚDĚT
Hana Š. (haňas) ID 64139, mimibazar.cz/hanasliwova (2.2.2014, 22:31)
Dcera 14 let teď zrovna černý kašel má.Po viróze kašel nepřestával,byla pořád unavená,přišla ze školy a šla si lehnout.Doktor nechal udělat výtěry a je to černý kašel.Dostala ATB klacid,už bere druhé balení.Po dobrání bude mít další výtěry.do školy nechodí,raději jsem to i třídní uč.oznámila.Já,manžel a mladší dcera jsme si taky nechali udělat výtěry,nemusíme být nemocní ale můžeme být přenašeči.To samé může být i ve škole,někdo je třeba jen přenašeč a člověk který má oslabenou imunitu nebo kterému už očkování nefunguje to chytí,přenáší se to lehce jako rýma.Tak nám to řekl doktor.Prý je toho teď hoďně.

ODPOVĚDĚT
Ilona Č. (asadka) ID 86656 (2.2.2014, 21:59)
U nás ho bylo hodně ve školách a školkách (4-5 lety)....mělo to více dětí....Synovi taky tehdy nepřestával "suchý kašel" (jinak byl zdravý-bez teplot, zarudnutí v krku, rýmy...) a doktorka posílala krev do laborky (F)....Přeléčuje se ATB, trvá to delší dobu než pokašlávání odezní (klidně i 3 měsíce)

ODPOVĚDĚT
Dana V. (dája a kája) ID 67117, mimibazar.cz/dajaakaja (2.2.2014, 22:12)
U obou holčiček máme za sebou nespočet laryngitid, zánětů průdušek i zápalů plic, ale to, co má nyní starší dcerka je nám fakt záhadou *-)
Ve středu začala pokašlávat, ze středy na čt. se dusila, ale suchým kašlem, "štěkala", tak jsme jeli k dr., poslech dobrý, takže jsme dávali Stoptussin 3x denně 14 kapek, 3x denně inhalace, po 6 hodinách Ventolin, na noc Dithiaden, vše bez efektu, v pátek ráno teplota, jeli jsme znovu na poslech, toršku zhoršení, dostala ATB Zinnat 125 mg na 5 dní, stále nepřetržité záchvaty suchého dávivého kašle a neustálý spánek, je hrozně unavená, v sobotu už se nám tím suchým kašlem až dávila téměř k zvracení, lehla si mi v koupelně i při čištění zubů totálně vyčerpaná, tak jsme jeli na pohotovst, dostala silnější ATB Zinnat 250 mg, na 5 dní, že až dobereme, máme dobrat ještě i ten slabší, tedy ATB celkem na 10 dní, přidala nám dr. Codein v tabletách, ale žá

ODPOVĚDĚT
Dada H. (quadka) ID 318533, mimibazar.cz/quadka (3.2.2014, 10:57)
jo ještě ta krev taky nemá extra vypovidajici hodnotu. potvrdi se to az udelaji odber opakovane a ty hodnoty se meni. samotny první odber trva tyden nez jsou výsledky, další se dela v odstupu 2-3tydnu. takze v zaveru uz mate infekcni obdobi za sebou. jinak ji urco nehonte po krouzkach at si z toho neuzene ještě něco jiné.

ODPOVĚDĚT
Dada H. (quadka) ID 318533, mimibazar.cz/quadka (3.2.2014, 10:49)
jedte radeji na plicni. ja ted mesic bojovala s necim podobnym.mela jsem takove zachvaty, ze jsem si poskřípala zebra. taky jsem si byla jista ze je to cerny kasel, zachvaty uplne silene, ze vam to vraci zaludek. v zaveru se ukazalo, ze je to nejaka bakterie. na kterou v realu ani atb nefungiji. kdyby to byl cerny kasel tak to odhali jedine vytery a krev. da se tezko diagnostikovat a pozna se to obvykle az prestane byt infekcni. jinak cernemu kasli se říká 100 denní, protože od zacatku do konce trva cca 100 dni. při tech nejhorších zachvatech je to zvraceni atak. chytnou muzou i ockovani. jinak tu bakterii zjistila z bakteriologie toho co jsem vykaslala. zadne antitusika nic mi nepomáhalo, proste jsem prokaslala na kolenach 3 tydny a doted porad kaslu. jinak na cerny kasel pomaha jen myslim klacid.na mne se tvarila furt ze ČK se neda poznat az po 3 týdnech zachvatu to hodlala resit ale to uz jsem byla sama na plicnim.celkem jsem silela mam doma neocko miminko a starsi.

ODPOVĚDĚT
Dana V. (dája a kája) ID 67117, mimibazar.cz/dajaakaja (2.2.2014, 22:13)
přidala nám dr. Codein v tabletách, ale žádný efekt a k tomu se nám začala dávit i jen tak, bez kašle, najednou nemůže popadnout dech až zfialoví a nemůže se nadechnout, hrozně jí bolí za hrudní kostí, asi podrážnění od kašle, stále kašel "nevlhne" a i přes posutu léků je to čím dál horší :-( zítra každopádně půjdeme zase k dr., případně pojedeme ještě v noci do nemocnice.

ODPOVĚDĚT
Ilona Č. (asadka) ID 86656 (2.2.2014, 22:43)
No, lékaře rozhodně a raději specialistu (plicní). ATB syn dostal na 5 dnů nějaké, co byly přímo na černý kašel.... Kašel měl syn také úmorný, jakoby byl astmatik. Já jsem mu tehdy stříkala na polštář z JUSTU eukapyptus a na krkavice, čelo a pod nosík tymiánovou mast (nevím jestli se to ještě vyrábí, měla jsem ho od kamarádky...lépe se mu dýchalo, ale někdo taky "větrovou vůni" nesnáší). Hlavně si nechte vzít testy, na tu laborku se fakt dlouho čeká. Jinak jak popisujete křeče a fialovění, tak na to velký pozor...to proberte s lékařem, dávají se na to preventivně pro malé děti tabletky (F)...

ODPOVĚDĚT
Dana V. (dája a kája) ID 67117, mimibazar.cz/dajaakaja (2.2.2014, 22:53)
Ilu, jj, dávám do aromalampy eukalyptový olej, inhalace jsou u ní nyní nereálné, ty jí nyní dráždí naprosto neskutečně, vždy jí naopak pomáhaly, je astmatička, tak asi i o to víc jí to nyní zlobí...ale děsí mě, že i přes spoustu léků a ATB se stále zhoršuje :´(

ODPOVĚDĚT
Hana Š. (haňas) ID 64139, mimibazar.cz/hanasliwova (2.2.2014, 22:34)
Držím pěsti,ať je brzo zdravá!!!

ODPOVĚDĚT
Dana V. (dája a kája) ID 67117, mimibazar.cz/dajaakaja (2.2.2014, 22:57)
Hani, děkuji moc za Vaší zkušenost i podporu, doufám, že z toho nic nebude, ale děsí mě, že se i přes spoust léků a ATB stále zhoršuje :´(
Unavená je taky pořád, již několik měsíců, nechce chodit ani do družiny a po obědě lehne a spí, nyní, jak marodí, vydrží být vzhůru přes den nejdéle a to opravdu max. hodinu.
Hani, držím pěsti, ať je dcerce brzy lépe a má ten černý kašel, co nejdříve za sebou!!! (F)

ODPOVĚDĚT
Hana Š. (haňas) ID 64139, mimibazar.cz/hanasliwova (3.2.2014, 10:57)
Danuš,díky.Dnes jsem volala na výsledky těch našich výtěrů a jsme všichni negativní i mladší dcerka a to nás strašili že Verča už to má určitě taky.
Nenechte se odbýt a žádejte pořádné vyšetření,bobek malý už si toho zkusila dost,moc držím pěsti ať je lépe!!!Písněte pak jak vše dopadlo.H.

na původní příspěvek již bylo v tomto vláknu 5x odpovězeno
Vladimíra N. (wladka) ID 140634 (2.2.2014, 21:50)
dcera řikala, že několik spolužáků má černý kašel. normálně s tím chodí do školy. je jí 16

ODPOVĚDĚT
Alena M. (Minarikova) ID 78743 (3.2.2014, 7:10)
Pokud je u nějakého například středoškoláka zjištěn černý kašel. Tak to lékař automaticky hlásí na hygienickou stanici a hygienická stanice dává vědět do školy. Hlásí se to anonymě. Dcera po lyžařském výcviku ve škole dostala papír, kde bylo oznámeno(anonymě) že po lyžařském výcviku byl u někoho z kurzu zjištěn černý kašel a že mohli přijít do styku s touto infekcí a že při nějakých respiračních potížích máme informovat lékaře, že přišla do styku s touto nemocí. Určitě dítě nebude s černým kašlem chodit do školy. Bude zaléčeno antibiotiky i když třeba nějaká forma kašle bude přetrvávat určitě již nebude infekční.

ODPOVĚDĚT
Vladimíra N. (wladka) ID 140634 (3.2.2014, 20:13)
dcera u té kamarádky byla několikrát na návštěvě, byla doma ještě s nějakým jiným respiračním onemocněním. řikala, že má černý kašel.

ODPOVĚDĚT
Dana V. (dája a kája) ID 67117, mimibazar.cz/dajaakaja (2.2.2014, 21:50)
To mi zase přijde divný, že pokud by to byl černý kašel a oni chodili do školy *-)

ODPOVĚDĚT
Vladimíra N. (wladka) ID 140634 (2.2.2014, 21:53)
neověřovala jsem to. ale dcery kamarádka čekala na nějaký výsledky, aby mohla jet na hory.

ODPOVĚDĚT
Alena K. (YILAN) ID 279703 (2.2.2014, 21:46)
proti cernemu kasli se neockuje *-) *-)

ODPOVĚDĚT
Dana V. (dája a kája) ID 67117, mimibazar.cz/dajaakaja (2.2.2014, 21:48)
Očkuje, ale bohužel přibývají případy i přestože jsou dítka očkovaná *-) *-)

ODPOVĚDĚT