neplaceé volno
Prosím oradu, dnes jsem byla v práci ohledně nástupu po mateřské. Nástup do práce mám 20.prosince, jelikoš je to pátek tak mi řekly že nasoupím až v lednu. a od 20.12. do konce roku budu mít nelacené volno. víc kom.
FOTKU MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Celkem 1 komentář
Iveta Š. (blaxa) ID 155779, mimibazar.cz/blaxa (29.11.2013, 11:28)
a na dotaz zda si mám paltit sociální a zdravotní takmi bylo odpovězeno že nemusím za mě to platí sociálka. Nějak se mi to nezdá když už mi mateřská končí 19.12. a další den už jsem přece pod zaměstnavatelem ne? Jak to teda je?

ODPOVĚDĚT
Klára C. (abril) ID 89950, mimibazar.cz/abril (29.11.2013, 11:56)
a nemysleli to tak, že vás zaměstnají až od ledna? aby se vyhli placení svátků... jinak by vám je měli proplatit.... za neplacené volno se dříve platilo zdravotní pojištění. sociální není nutné na těch pár dní... ale nevím jak dnes.. jsem už chvílí z oboru....

ODPOVĚDĚT
Hanka B. (Hanka_Bohmova) ID 272761, mimibazar.cz/hanka-bohmova (29.11.2013, 11:55)
Ano, jste pod zaměstnavatelem. Je to trochu jinak u soc a jinak u zdr.

Sociální - neplatíte, odvádí se pouze z výdělku, jinak je nepovinné. Když není výdělek, ale je péče o dítě do 4 let věku (což u vás na konci prosince pořád bude), započítává se to na důchod, tj. budete to mít pokryté, i když se pojištění neplatí.

Zdravotní - po dobu neplac. volna odvádí zaměstnavatel pojistné z příslušné části minimální mzdy. Pokud je volno na jeho žádost, tak to pojistné hradí on. Pokud by bylo volno na vaši žádost, proplatíte mu odvedené pojistné vy.
Navíc po dobu, co splňujete péči (dítě ve školce max. 4 hodiny denně), se pojistné neodvádí vůbec.

Takže opravdu žádné povinnosti nemáte :o)

ODPOVĚDĚT