Šunkovar - ani,či ne a jaký??
Opět jdu k Vám pro radu ohledně šunkovaru,stojí za koupi?a pokud ano, jaký,stačí nějaký levný?jak dlouho šunka vydrží,jsme jen dva.
FOTKU MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Celkem 10 komentářů
Alena V. (Elinqa) ID 61068, mimibazar.cz/elinqa (10.11.2013, 15:51)
Určitě koupit, ve formě se maso stlačí a zůstane u sebe. Manžel ho naloží a nechá ve formě, pak jde do tepla. Děláme s Pragandou, buď nepřidáváme nic nebo např. celý zelený pepř, bazalku, prostě na co máte chuť, ať to není pořád stejné. A buď dáme kousek do mrazáku nebo manžel i zaudí (jsme v bytě, tak je v grilu). A jestli vydrží...? No většinou, než se sežere, jak píše Jarka S. :-D

ODPOVĚDĚT
Katka H. (mmarch2712) ID 361337 (11.11.2013, 13:46)
koupě nebude, ale děkuji za komentář, v sobotu jsem dělala šunku v obalu na tlačenku a dopadla výborně, žádné mezery, prázdná místa, takže škoda dalšího pomocníka, když to jde i bez něj (Y)

ODPOVĚDĚT
Marek P. (lussis) ID 193634, mimibazar.cz/lussis (8.11.2013, 21:44)
Pro dva lidi bych nekupovala. To si můžete v obchodě koupit kvalitní výrobek. (F)

ODPOVĚDĚT
Květoslava M. (nelinka.micinka) ID 118680, mimibazar.cz/nelinkamicinka (8.11.2013, 20:32)
Tento týden jsem zkusila šunku bez pragandy a je to opravdu ovar. Tak jsem zvědavá až ji zkusím s pragandou :-) (L)

ODPOVĚDĚT
Jarka S. (pupuša) ID 91897 (8.11.2013, 12:09)
Ach jooo, to je počteníčko (H)
Domácí šunka nejde srovnat s kupovanou - to je fakt, ty kupované blivajzy se nedají jíst - na rozdíl od domácí šunky. Když se tam nepřidá Praganda - bude to vždycky humus - byť z kvalitní šunky, ale vždycky to bude vypadat a smrdět spíš jak ovar nebo vepřovka, než jako šunka.
S přidáním Pragandy vydrží v lednici i týden (u nás ne, my ji hned sežerem), bez Pragandy je to na 24 max 48 hodin než začne zkáza. Ale řvouni vřískající o ZDRAVÉ STRAVĚ radši zmastí šunku než by dali na 1000g masa 5g rychlosoli.

A teď k šunkovaru. Vůbec to není špatná věc. Pro dva bohatě stačí. Ano, dá se dělat šunka i v tlačenkovém obalu, v žaludku, v měchýři, ve formě - ale šunkovar je šunkovar. V obalu vařím víc jak 2kg šunky, v měchýři či žaludku je to na ozdobu.

ODPOVĚDĚT
Katka H. (mmarch2712) ID 361337 (11.11.2013, 13:47)
Poslušně hlásím, že šunka dopadla na výbornou, byla úžasná a sama jsem byla překvapená (Y) (Y) (Y) k tomu domácí houstičky (Y)

ODPOVĚDĚT
Věra E. (Jonáš7) ID 72486, mimibazar.cz/jonas7 (8.11.2013, 12:36)
souhlasím ...mnoho roků jsem pracovala v řeznictví a bez pragandy ne....,já jí dávám do sekané nebo při nakládání na uzení... (Y)

ODPOVĚDĚT
Katka H. (mmarch2712) ID 361337 (8.11.2013, 12:17)
nevíte jestli se dá ta praganda sehnat i v obchodě nebo jen na netu?

ODPOVĚDĚT
Jarka S. (pupuša) ID 91897 (8.11.2013, 12:24)
Katko, Pragandu koupíte v drogerce. Sáček stojí asi 15Kč. Naposledy jsem ji kupovala v Tetě.

ODPOVĚDĚT
Katka H. (mmarch2712) ID 361337 (8.11.2013, 12:28)
moc děkuji, taky si myslím, že to je zanedbatelné množství oproti tomu, co všechno jiné v potravinách jíme
ještě poslední dotaz - nemáte nějaký recept? jde mi hlavně o to, kolik soli na kolik masa a kolik šunky cca je z daného množství?
Přeji hezký víkend (L)

ODPOVĚDĚT
Jarka S. (pupuša) ID 91897 (8.11.2013, 12:32)
Základní recept je stejný. Potom záleží co má kdo rád. Dá se dělat myslivecká, medová, uzená, pečená... ale základem je vždy kvalitní svalovina - nejlépe kýta.
Tady mám recept i s fotkou
http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=131538&user=91897

ODPOVĚDĚT
Kateřina A. (hagrid) ID 30949, mimibazar.cz/hagrid (8.11.2013, 12:38)
(Y) je maximálně dobrá (Y) dělám podle Vás často a hned ji sežereme. Nejraději má syn medovou a teď jsem zkoušela i s provensálskými bylinkami a byla taky výborná. Jo a šunkovar nemám,vařím s sáčku na tláču ,-)

na původní příspěvek již bylo v tomto vláknu 5x odpovězeno
Katka H. (mmarch2712) ID 361337 (8.11.2013, 12:14)
vím, že není nad domácí bez všech možných éček a jiných svinstev, ale netušila jsem že s tou pragandou to vydrží tak dlouho a není to jak ovar, protože jsme jen dva a salámů moc nesníme, tak nám bude stačit i malé množství, takže pokud to jde i v obalu, tak proč kupovat další mašinku, děkuji za komentář (Y)

ODPOVĚDĚT
Jarka S. (pupuša) ID 91897 (8.11.2013, 12:23)
Katko, určitě zkuste v obalu. Stojí pár kaček a za zkoušku nic nedáte. Jen DŮRAZNĚ nedoporučuji dělat šunku bez rychlosoli. Bez ní totiž NIKDY šunku mít nebudete.
Jsem řeznice, receptury jsem se učila před 23 lety a byly stejné jako ty které se učila o 11 let dřív moje ségra se švárou.
Ve všech šunkách na pultech obchodů je nějaký druh rychlosoli - bez toho by to bylo neprodejné, nepoživatelné. Netvrdím, že rychlosůl je zdravá, ale tvrdím, že to minimum které se použije a dodá šunce její barvu, chuť a trvanlivost, je naprosto zanedbatelné. Držím palce ať se šunka podaří. (F)

ODPOVĚDĚT
Jarka S. (pupuša) ID 91897 (8.11.2013, 12:12)
Je jedno jaký šunkovar si pořídíte. Klidně zvolte ten nejlevnější co najdete. Je to vlastně jen nádoba díky které hmotu dobře stlačíte. Lepší jsou formy, ale ty jsou zbytečně drahé a na občasné vaření šunky je to spousta peněz.
Vyzkoušejte a uvidíte.
Berte to tak, že i kdyby to poprvé nevyšlo a vyšla z toho vepřovka nebo ovárek, bude to domácí a zbaštíte to taky (H) ,-)

ODPOVĚDĚT
Michaela Š. (Misanera) ID 437536 (8.11.2013, 11:46)
Toto se tu řešilo už stokrát,vyhledejte si dotazy v poradně,je to jednoduché. Šunkovar je zbytečný,na udělání šunky není vůbec potřeba. Pro mě zbytečný krám do kuchyně zas.

ODPOVĚDĚT
Michaela Č. (Čutice) ID 228043, mimibazar.cz/cutice (8.11.2013, 11:27)
děláme šunku bez šunkovaru a taky to jde, nám by se další přístroj jen pletl, jen dobře utěsnit folii provázkem a je to...

ODPOVĚDĚT
Lucie V. (luckie) ID 110950 (8.11.2013, 11:24)
Máme tenhle. Nám teda šunka vydrží tam 2 dny, pak smrdí. Dáváme málo té konzervační soli, tak proto.
Ale je to fakt vařený maso, např. děti to nechtějí a mě to taky moc nechutná. Je to bledý. Né tak hezký jako v obchodě

ODPOVĚDĚT
Jarka S. (pupuša) ID 91897 (8.11.2013, 12:14)
To se nedivím - bez správného poměru rychlosoli je to ovar (H) +o(

ODPOVĚDĚT
mila m. (ukuk) ID 207372 (8.11.2013, 11:21)
pokud máte rádi šunku z obchodu ,tak si nedělejte veliké naděje,v šunkovaru se maso vaří při 80stupních a vyndáte uvařené maso,které je ochucené podle vaší fantazie.Do mrazáku -není to dobrá volba maso obsahuje vodu a z mrazáku bude vodnatá šunka,Vařím ji doma taky ,ale když si chtějí moje chutě pošmáknout zajdou na tu kvalitu v obchodě rády.Já dneska uvažovala nad šunkou ze šunkovaru nebo toto maso upotřebit v dobré sekané-vyhrála sekaná .Ale pokud chcete vyzkoušet ,tak stačí vzít střívko na tlačenku nacpat do ní maso na šunku a manžel ať vám to pořádně zatáhne a uvaříte to taky a pak se rozhodnete |:o)to zatažení je důležité aby maso drželo při sobě a na to je třeba velká síla a uvázání provázkem konce

ODPOVĚDĚT
Jarka S. (pupuša) ID 91897 (8.11.2013, 12:16)
Není střívko na tlačenku - je to obal, pytlík, sáček - je to umělé. Do střev se šunka ani tlačenka nedává (F)

ODPOVĚDĚT
mila m. (ukuk) ID 207372 (9.11.2013, 8:25)
JO,JO TO MOJE VYJADŘOVÁNÍÍ ,-) :-)

ODPOVĚDĚT
Katka H. (mmarch2712) ID 361337 (8.11.2013, 11:29)
moc děkuji za odpověď, myslela jsem si to, že to bude klasické vařené maso a to maso raději upotřebím jinak (Y) (Y) (Y) (Y) salámů zas tolik nejíme, aby nás ty z obchodu zabily ,-) tak u nich i zůstaneme, už tak mám pocit, že většinu volného času trávím v kuchyni

ODPOVĚDĚT
mila m. (ukuk) ID 207372 (8.11.2013, 11:33)
|:o) |:o) |:o) |:o) |:o) je to o selském rozumu jak zkusit něco a nemuset kupovat hned věc za draho a pak na ní koukat doma,jenom já nemám ráda,když se mi folie -igelit-plete do vaření,tak volila jsem to střevo na tlačenku jinak na folii stačí jemná ženská ručka,která s ní zakroutí jako manželovi krčkem ,-) :-D :-) a podváže-konce ,-) :-D :-)krásný den vám moc přeju (child1) (child1) (child1)

ODPOVĚDĚT
Katka H. (mmarch2712) ID 361337 (8.11.2013, 12:57)
používáte rychlosůl?

ODPOVĚDĚT
mila m. (ukuk) ID 207372 (9.11.2013, 8:26)
je to lepší ,protože má za ůkol v mase potlačit bakterie,protože při 80-85stupních bakterie nezničíte a mohou vyvolat nežádoucí střevní problémy,proto je nutné ve výrobě takto potraviny ošetřit v mase i doma ,pokud se nepeče a nevaří ,kdy se bakterie zničí vysokou teplotou sami. A je to s ní chutnější.

ODPOVĚDĚT
Daniela H. (littlenail) ID 110422 (8.11.2013, 11:20)
Šunkovar nám dělá již rok dobrou službu, máme od firmy Orion, děláte kolik je potřeba, vaří se asi stejně dlouho a teplotu musíte také hlídat. Zamrazit nevím, u nás se vždy rychle sní |:o)

ODPOVĚDĚT
Lenka P. (elfivila P.) ID 382913 (8.11.2013, 10:59)
mám takovýto už dlouho...nemusíte jej dělat plný...nám vydrží tak max5dní většinou jí sníme jsme 4 někdy zmizí i za 2 dny, myslím že v lednici těch max 7 dní, ale nikdy jsem nezkoušela...ale asi by šla i zamrazit na nějákou kratší dobu. (F)

ODPOVĚDĚT