Opět jdu k Vám pro radu ohledně šunkovaru,stojí za koupi?a pokud ano, jaký,stačí nějaký levný?jak dlouho šunka vydrží,jsme jen dva.
Alena V. (Elinqa) ID 61068, mimibazar.cz/elinqa (10.11.2013, 15:51) | Určitě koupit, ve formě se maso stlačí a zůstane u sebe. Manžel ho naloží a nechá ve formě, pak jde do tepla. Děláme s Pragandou, buď nepřidáváme nic nebo např. celý zelený pepř, bazalku, prostě na co máte chuť, ať to není pořád stejné. A buď dáme kousek do mrazáku nebo manžel i zaudí (jsme v bytě, tak je v grilu). A jestli vydrží...? No většinou, než se sežere, jak píše Jarka S. ![:-D](//img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/2.gif)
ODPOVĚDĚT |
![](//img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/fo.gif) | ![](//img-new.mimibazar.cz/s/bc/0/110714/15/a361337-1310648915.jpg) | Katka H. (mmarch2712) ID 361337 (11.11.2013, 13:46) |
koupě nebude, ale děkuji za komentář, v sobotu jsem dělala šunku v obalu na tlačenku a dopadla výborně, žádné mezery, prázdná místa, takže škoda dalšího pomocníka, když to jde i bez něj ![(Y)](//img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/45.gif)
ODPOVĚDĚT |
|
![](//img-new.mimibazar.cz/s/bc/0/100804/10/a193634-1280909020.jpg) | Marek P. (lussis) ID 193634, mimibazar.cz/lussis (8.11.2013, 21:44) | Pro dva lidi bych nekupovala. To si můžete v obchodě koupit kvalitní výrobek. ![(F)](//img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/9.gif)
ODPOVĚDĚT |
|
![](//img-new.mimibazar.cz/s/bc/0/090826/11/a118680-1251279554.jpg) | Květoslava M. (nelinka.micinka) ID 118680, mimibazar.cz/nelinkamicinka (8.11.2013, 20:32) | Tento týden jsem zkusila šunku bez pragandy a je to opravdu ovar. Tak jsem zvědavá až ji zkusím s pragandou ![(L)](//img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/16.gif)
ODPOVĚDĚT |
|
![](//img-new.mimibazar.cz/s/bc/0/170418/22/a91897-1492546807.jpg) | Jarka S. (pupuša) ID 91897 (8.11.2013, 12:09) | Ach jooo, to je počteníčko Domácí šunka nejde srovnat s kupovanou - to je fakt, ty kupované blivajzy se nedají jíst - na rozdíl od domácí šunky. Když se tam nepřidá Praganda - bude to vždycky humus - byť z kvalitní šunky, ale vždycky to bude vypadat a smrdět spíš jak ovar nebo vepřovka, než jako šunka. S přidáním Pragandy vydrží v lednici i týden (u nás ne, my ji hned sežerem), bez Pragandy je to na 24 max 48 hodin než začne zkáza. Ale řvouni vřískající o ZDRAVÉ STRAVĚ radši zmastí šunku než by dali na 1000g masa 5g rychlosoli. A teď k šunkovaru. Vůbec to není špatná věc. Pro dva bohatě stačí. Ano, dá se dělat šunka i v tlačenkovém obalu, v žaludku, v měchýři, ve formě - ale šunkovar je šunkovar. V obalu vařím víc jak 2kg šunky, v měchýři či žaludku je to na ozdobu.
ODPOVĚDĚT |
![](//img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/fo.gif) | ![](//img-new.mimibazar.cz/s/bc/0/110714/15/a361337-1310648915.jpg) | Katka H. (mmarch2712) ID 361337 (11.11.2013, 13:47) |
Poslušně hlásím, že šunka dopadla na výbornou, byla úžasná a sama jsem byla překvapená k tomu domácí houstičky ![(Y)](//img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/45.gif)
ODPOVĚDĚT |
![](//img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/fo.gif) | ![](//img-new.mimibazar.cz/s/bc/0/130203/16/a72486-1359906101.jpg) | Věra E. (Jonáš7) ID 72486, mimibazar.cz/jonas7 (8.11.2013, 12:36) |
souhlasím ...mnoho roků jsem pracovala v řeznictví a bez pragandy ne....,já jí dávám do sekané nebo při nakládání na uzení... ![(Y)](//img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/45.gif)
ODPOVĚDĚT |
![](//img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/fo.gif) | ![](//img-new.mimibazar.cz/s/bc/0/110714/15/a361337-1310648915.jpg) | Katka H. (mmarch2712) ID 361337 (8.11.2013, 12:17) |
nevíte jestli se dá ta praganda sehnat i v obchodě nebo jen na netu?
ODPOVĚDĚT |
| ![](//img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/fo.gif) | ![](//img-new.mimibazar.cz/s/bc/0/170418/22/a91897-1492546807.jpg) | Jarka S. (pupuša) ID 91897 (8.11.2013, 12:24) |
Katko, Pragandu koupíte v drogerce. Sáček stojí asi 15Kč. Naposledy jsem ji kupovala v Tetě.
ODPOVĚDĚT |
| | ![](//img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/fo.gif) | ![](//img-new.mimibazar.cz/s/bc/0/110714/15/a361337-1310648915.jpg) | Katka H. (mmarch2712) ID 361337 (8.11.2013, 12:28) |
moc děkuji, taky si myslím, že to je zanedbatelné množství oproti tomu, co všechno jiné v potravinách jíme ještě poslední dotaz - nemáte nějaký recept? jde mi hlavně o to, kolik soli na kolik masa a kolik šunky cca je z daného množství? Přeji hezký víkend ![(L)](//img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/16.gif)
ODPOVĚDĚT |
| | | ![](//img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/fo.gif) | ![](//img-new.mimibazar.cz/s/bc/0/170418/22/a91897-1492546807.jpg) | Jarka S. (pupuša) ID 91897 (8.11.2013, 12:32) |
Základní recept je stejný. Potom záleží co má kdo rád. Dá se dělat myslivecká, medová, uzená, pečená... ale základem je vždy kvalitní svalovina - nejlépe kýta. Tady mám recept i s fotkou http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=131538&user=91897
ODPOVĚDĚT |
| | | | ![](//img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/fo.gif) | ![](//img-new.mimibazar.cz/s/bc/0/151207/14/a30949-1449495026.jpg) | Kateřina A. (hagrid) ID 30949, mimibazar.cz/hagrid (8.11.2013, 12:38) |
je maximálně dobrá dělám podle Vás často a hned ji sežereme. Nejraději má syn medovou a teď jsem zkoušela i s provensálskými bylinkami a byla taky výborná. Jo a šunkovar nemám,vařím s sáčku na tláču ![,-)](//img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/18.gif)
na původní příspěvek již bylo v tomto vláknu 5x odpovězeno |
![](//img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/fo.gif) | ![](//img-new.mimibazar.cz/s/bc/0/110714/15/a361337-1310648915.jpg) | Katka H. (mmarch2712) ID 361337 (8.11.2013, 12:14) |
vím, že není nad domácí bez všech možných éček a jiných svinstev, ale netušila jsem že s tou pragandou to vydrží tak dlouho a není to jak ovar, protože jsme jen dva a salámů moc nesníme, tak nám bude stačit i malé množství, takže pokud to jde i v obalu, tak proč kupovat další mašinku, děkuji za komentář ![(Y)](//img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/45.gif)
ODPOVĚDĚT |
| ![](//img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/fo.gif) | ![](//img-new.mimibazar.cz/s/bc/0/170418/22/a91897-1492546807.jpg) | Jarka S. (pupuša) ID 91897 (8.11.2013, 12:23) |
Katko, určitě zkuste v obalu. Stojí pár kaček a za zkoušku nic nedáte. Jen DŮRAZNĚ nedoporučuji dělat šunku bez rychlosoli. Bez ní totiž NIKDY šunku mít nebudete. Jsem řeznice, receptury jsem se učila před 23 lety a byly stejné jako ty které se učila o 11 let dřív moje ségra se švárou. Ve všech šunkách na pultech obchodů je nějaký druh rychlosoli - bez toho by to bylo neprodejné, nepoživatelné. Netvrdím, že rychlosůl je zdravá, ale tvrdím, že to minimum které se použije a dodá šunce její barvu, chuť a trvanlivost, je naprosto zanedbatelné. Držím palce ať se šunka podaří. ![(F)](//img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/9.gif)
ODPOVĚDĚT |
![](//img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/fo.gif) | ![](//img-new.mimibazar.cz/s/bc/0/170418/22/a91897-1492546807.jpg) | Jarka S. (pupuša) ID 91897 (8.11.2013, 12:12) |
Je jedno jaký šunkovar si pořídíte. Klidně zvolte ten nejlevnější co najdete. Je to vlastně jen nádoba díky které hmotu dobře stlačíte. Lepší jsou formy, ale ty jsou zbytečně drahé a na občasné vaření šunky je to spousta peněz. Vyzkoušejte a uvidíte. Berte to tak, že i kdyby to poprvé nevyšlo a vyšla z toho vepřovka nebo ovárek, bude to domácí a zbaštíte to taky ![,-)](//img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/18.gif)
ODPOVĚDĚT |
|
![](//img-new.mimibazar.cz/s/bc/0/120703/18/a437536-1341334753.jpg) | Michaela Š. (Misanera) ID 437536 (8.11.2013, 11:46) | Toto se tu řešilo už stokrát,vyhledejte si dotazy v poradně,je to jednoduché. Šunkovar je zbytečný,na udělání šunky není vůbec potřeba. Pro mě zbytečný krám do kuchyně zas.
ODPOVĚDĚT |
|
![](//img-new.mimibazar.cz/s/bc/0/160613/11/a228043-1465811900.jpg) | Michaela Č. (Čutice) ID 228043, mimibazar.cz/cutice (8.11.2013, 11:27) | děláme šunku bez šunkovaru a taky to jde, nám by se další přístroj jen pletl, jen dobře utěsnit folii provázkem a je to...
ODPOVĚDĚT |
|
![](//img-new.mimibazar.cz/s/bc/0/091213/09/a110950-1260691827.jpg) | Lucie V. (luckie) ID 110950 (8.11.2013, 11:24) | Máme tenhle. Nám teda šunka vydrží tam 2 dny, pak smrdí. Dáváme málo té konzervační soli, tak proto. Ale je to fakt vařený maso, např. děti to nechtějí a mě to taky moc nechutná. Je to bledý. Né tak hezký jako v obchodě
ODPOVĚDĚT |
![](//img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/fo.gif) | ![](//img-new.mimibazar.cz/s/bc/0/170418/22/a91897-1492546807.jpg) | Jarka S. (pupuša) ID 91897 (8.11.2013, 12:14) |
To se nedivím - bez správného poměru rychlosoli je to ovar ![+o(](//img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/21.gif)
ODPOVĚDĚT |
|
mila m. (ukuk) ID 207372 (8.11.2013, 11:21) | pokud máte rádi šunku z obchodu ,tak si nedělejte veliké naděje,v šunkovaru se maso vaří při 80stupních a vyndáte uvařené maso,které je ochucené podle vaší fantazie.Do mrazáku -není to dobrá volba maso obsahuje vodu a z mrazáku bude vodnatá šunka,Vařím ji doma taky ,ale když si chtějí moje chutě pošmáknout zajdou na tu kvalitu v obchodě rády.Já dneska uvažovala nad šunkou ze šunkovaru nebo toto maso upotřebit v dobré sekané-vyhrála sekaná .Ale pokud chcete vyzkoušet ,tak stačí vzít střívko na tlačenku nacpat do ní maso na šunku a manžel ať vám to pořádně zatáhne a uvaříte to taky a pak se rozhodnete to zatažení je důležité aby maso drželo při sobě a na to je třeba velká síla a uvázání provázkem konce
ODPOVĚDĚT |
![](//img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/fo.gif) | ![](//img-new.mimibazar.cz/s/bc/0/170418/22/a91897-1492546807.jpg) | Jarka S. (pupuša) ID 91897 (8.11.2013, 12:16) |
Není střívko na tlačenku - je to obal, pytlík, sáček - je to umělé. Do střev se šunka ani tlačenka nedává ![(F)](//img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/9.gif)
ODPOVĚDĚT |
| ![](//img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/fo.gif) | mila m. (ukuk) ID 207372 (9.11.2013, 8:25) |
JO,JO TO MOJE VYJADŘOVÁNÍÍ ![:-)](//img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/1.gif)
ODPOVĚDĚT |
![](//img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/fo.gif) | ![](//img-new.mimibazar.cz/s/bc/0/110714/15/a361337-1310648915.jpg) | Katka H. (mmarch2712) ID 361337 (8.11.2013, 11:29) |
moc děkuji za odpověď, myslela jsem si to, že to bude klasické vařené maso a to maso raději upotřebím jinak salámů zas tolik nejíme, aby nás ty z obchodu zabily tak u nich i zůstaneme, už tak mám pocit, že většinu volného času trávím v kuchyni
ODPOVĚDĚT |
| ![](//img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/fo.gif) | mila m. (ukuk) ID 207372 (8.11.2013, 11:33) |
je to o selském rozumu jak zkusit něco a nemuset kupovat hned věc za draho a pak na ní koukat doma,jenom já nemám ráda,když se mi folie -igelit-plete do vaření,tak volila jsem to střevo na tlačenku jinak na folii stačí jemná ženská ručka,která s ní zakroutí jako manželovi krčkem a podváže-konce krásný den vám moc přeju ![(child1)](//img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/63.gif)
ODPOVĚDĚT |
| | ![](//img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/fo.gif) | ![](//img-new.mimibazar.cz/s/bc/0/110714/15/a361337-1310648915.jpg) | Katka H. (mmarch2712) ID 361337 (8.11.2013, 12:57) |
používáte rychlosůl?
ODPOVĚDĚT |
| | | ![](//img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/fo.gif) | mila m. (ukuk) ID 207372 (9.11.2013, 8:26) |
je to lepší ,protože má za ůkol v mase potlačit bakterie,protože při 80-85stupních bakterie nezničíte a mohou vyvolat nežádoucí střevní problémy,proto je nutné ve výrobě takto potraviny ošetřit v mase i doma ,pokud se nepeče a nevaří ,kdy se bakterie zničí vysokou teplotou sami. A je to s ní chutnější.
ODPOVĚDĚT |
|
Daniela H. (littlenail) ID 110422 (8.11.2013, 11:20) | Šunkovar nám dělá již rok dobrou službu, máme od firmy Orion, děláte kolik je potřeba, vaří se asi stejně dlouho a teplotu musíte také hlídat. Zamrazit nevím, u nás se vždy rychle sní ![|:o)](//img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/11.gif)
ODPOVĚDĚT |
|
Lenka P. (elfivila P.) ID 382913 (8.11.2013, 10:59) | mám takovýto už dlouho...nemusíte jej dělat plný...nám vydrží tak max5dní většinou jí sníme jsme 4 někdy zmizí i za 2 dny, myslím že v lednici těch max 7 dní, ale nikdy jsem nezkoušela...ale asi by šla i zamrazit na nějákou kratší dobu. ![(F)](//img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/9.gif)
ODPOVĚDĚT |
|