ROZUMÍ NĚKDO PROGRAMŮM V DOSU-NASTAVENÍ JAZYKA?
Pracuji ve Win , v různých programech plus v několika v DOSu....více viz koment ...
FOTKU MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Celkem 3 komentáře
Daniela Š. (Daaja) ID 25585, mimibazar.cz/daaja (29.10.2013, 23:01)
Záleží na mnoha okolnostech - pod jakou verzí windows spouštíte, zda pomocí nějakého příkazu nebo jen prostým zástupcem spouštěcího exe souboru. Dříve bylo nastavení češtiny pro různé DOSovské aplikace ošetřeno např. tím, že se před spuštením programu samotného načetla např. čeština pomocí programu Arcshell, kód Kamenický apod. ale to už se dnes většinou moc nepoužívá, od win 7 si musíte nainstalovat tzv. xp mód do windows, aby šly programy typu DOS vůbec spustit...je toho víc...takhle po netu se opravdu těžko radí... :-$

ODPOVĚDĚT
Marie S. (sesemka) ID 278823 (30.10.2013, 7:33)
jj, a Win 7 zatím nemám ...

ODPOVĚDĚT
Daniela Š. (Daaja) ID 25585, mimibazar.cz/daaja (29.10.2013, 23:14)
Postupně si ještě vybavuji, že na českou diakritiku u DOS prg pod WIN mělo dříve i vliv to, zda se program spouštěl tzv. v okně, tzn. že se spustí klasické win okno s křížkem atd., nebo přes celou obrazovku - kdy ztratíte z dosahu nabídku start ve win apod. Pokud u kolegyně čeština funguje a u Vás ne, dívala bych se do nastavení zástupce programu, přes který spouštíte - pravé tlačítko a tam překontrolovat, co má ona nastavené v jednotlivých záložkách - zda spouští maximalizovaně apod.
Jinak na to přepínání češtiny fungují různé klávesové zkratky, např. Levý ALT+Shift by Vám měl přepínat klávesnici, případně ještě nějaké další trojhmaty v rámci DOS programu, které už si aktuálně nevybavím..

ODPOVĚDĚT
Marie S. (sesemka) ID 278823 (30.10.2013, 7:31)
Děkuji za obsáhlou odpověď. Máte pravdu, při zmenšení okna v programu DOS je čestina krásně vidět, při přepnutí do velkého okna, tzn. na celou obrazovku místo např. č jen klikyhák. Pokud přepnu jazyk na angl., je stav opačný. Kolegyně má stejné nastavení. Ten levý ALT Shift je v tomto případě nefunkční, přepínám obvykle CTRL ALT F1, ještě loni to fungovalo, letos už ne. Buď to bude někde v zadání programu, nebo ve Win. Vlastně mi to nefunguje od té doby, do mám nový pc, i když se starými daty, jen op. systém je v podstatě stejný, ale nově natažený. Budu se muset poptat asi tedy jinde, programátorka tvrdí, že to jinak nejde. (F) Ale kupř. i když mám nastavený jazyk ANGL, přejdu na tyto stránky a automaticky píšu s diakritikou :))) bez přepínání :))) Tož jsem jelen :^)

ODPOVĚDĚT
Jana P. (JanaPas) ID 433039 (29.10.2013, 14:10)
záleží co máte za účení program. Já mám Účto a Stereo (stále pod DOS) a neměním nic. Kdysi dávno jsem si to nastavila přímo v účetních programech a jede to bez problémů.

ODPOVĚDĚT
Marie S. (sesemka) ID 278823 (29.10.2013, 13:41)
ve Win mám nastavenou klasickou čečtinu, když chci pracovat v programu v DOSu , musím vždy přenastavit jazyk, aby mi šla česká diakritika i v něm. Už mi to leze na nerv, kvůli např. jednomu slovu pak nastavuji pár minut sem a pár zpět. Musím přepnout jazyk z češtiny na angl. chápete?
Máte někdo podobný problém ? Nebo jak to řešíte. Zajímavé je, že kolegyně má také Win, pracuje ve stejném programu, ale na jiném PC a řešit to nemusí. Dle programátorky programu v DOS to nejde ošetřit, ale mne by zajímalo, proč mně to nejde a kolegyni ano .... 8o| ... díky za rady , ev. i jiné postřehy. DOS programy nejsou standardní (účto apod.) ,ale šité na míru... Je třeba znát kód češtiny?

ODPOVĚDĚT
Jindra D. (jinina) ID 102, mimibazar.cz/jinina (31.10.2013, 9:00)
Nemáte náhodou program Cezar?? Já ho mám a také jsem to řešila a nakonec vyřešila.

ODPOVĚDĚT
Marie S. (sesemka) ID 278823 (31.10.2013, 11:18)
nemám ... je to jen pro nás ...není v žádné jiné firmě

ODPOVĚDĚT