Jaká vaříte nejčastěji jídla ?
Máme doma 5letého synka s celiakií a prozatímní bezlaktozovou dietou :-(. Vůbec nevím,jak vařit,samozřejmě co nejlevněji a nejefektivněji. Miluje právě vše z mléka,a tak jsem zoufalá.Vyplatí se chleba péct z Jizerky nebo kupovat směs na chleby?
FOTKU MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Celkem 3 komentáře
Marcela K. (trala) ID 253343, mimibazar.cz/trala (2.8.2013, 20:18)
peču často tento chléb http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=71022 pro syna a manžela, když jsem pekla jen pro syna, dávala jsem chléb -plátky třeba po dvou i do mrazáku. Synovi peču i tyto bulky a rohlíky http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=74916 , místo mléka můžete dát pohankové mléko třeba. recept na chléb jsem vylepšila chlebovým koření, teď už jen sypu trochu mletého kmínu, koriandru a sušeného česneku, část pohankové mouky dávám celozrnnou. Bulky dělám ze třech dávek, nadělám i rohlíky a zamrazím. Vařím pro celou rodinu bez lepku, vyjímečně pro sebe a druhého syna udělám něco s norm. moukou.

ODPOVĚDĚT
Jana K. (janina 1978) ID 379906 (2.8.2013, 17:38)
Dobrý den, vím, že je to trochu mimo mísu, ale můžu se zeptat, jaké jste měli příznaky, než vám diagnostikovali celiakii? Moc se omlouvám, že neodpovídám, ale že se taky ptám.

ODPOVĚDĚT
Kamila J. (Guccinek) ID 193035 (2.8.2013, 18:57)
Proto mu udělali odběry krve - na lepek. To bylo pozitivní, dál nás čekala biopsie a gastroskopie...tam mu zjistili silné podezření na celiakii a v žaludku "Helicobacterii", je to infekční a našli to nyní i u mého druhého syna, takže to museli dostat jen ode mně nebo mého muže.... :´( :´( :´(

ODPOVĚDĚT
mila m. (ukuk) ID 207372 (3.8.2013, 5:49)
nedostali od vás nic,Helicobacterie je potvůrka bakterie,co je ráda v kuřecím ,slepičím mase a tak podobně - a je třeba pamatovat na dobré propečení a uvaření,grilovaná kuřata mají s tímto problém pokud jsou grilovaná v celku vnitřek se moc neprohřeje.A hlavně při přípravě masa dávat pozor na to aby použité nářadí se nepoužilo znova na jiné potřaviny,co tepelně neopracováváte-to je stačí nůž ,kterým rozčtvrtíte kuře a pak s ním ukrojíte chleba k jídlu - a to i když jej omyjete,tento nůž patří do vody s vysokou teplotou s jarem,.Bakterie je mrška a sídlí si v žaludcích skoro nás všech,protože jíme hodně studené kuchyně ,kde se to bakteriemi jen hemží a v letních měsících dáváme přednost studeným kuchyním než úpravám za vysokých teplot. |:o) (F) a je citlivá na antibiotika,tak že se dá dobře zaléčit,jenom diagnostika je nepříjemná,přeji vám hezké léto

ODPOVĚDĚT
Kamila J. (Guccinek) ID 193035 (2.8.2013, 18:54)
Jani, v pohodě...
Jsme čerstvě diagnostikovaní, tak se teprve rozkoukávám..
V červnu, když začínala ta vedra, mi Šíma ve školce lehnul, bylo mu zle..Domnívala jsem se, že je to tím vedrem, doma spal, večer se probudil a zvracel - ten den měli bramb.šišky s mákem. Samozřejmě to z něj vylétlo...V noci měl velké křeče v bříšku, stěžoval si na bolest kolem pupíčku. Druhý den to pokračovalo, tak jsme už jeli na dětskou ambulanci do nemocnice. Tam ho vyšetřili a pro "neznámou příčinu" nás ubytovali na dětském odd. Dostal nějakou zavodňovací infuzi, v noci ještě plakal, ale ráno se jim tam vykakal - oznámili mi, že stolice byla silně zapáchající a větší množství. Jedl tam už jen piškoty a hoř.čaj.
V nemocnici po dobu 5dnů dostával dietní jídlo, celou dobu nekakal, až poslední den pobytu. Infuze měl ještě dvě, stále křeče v bříšku, čípky a nic z léčby nezabíralo. Proto mu udělali odběr

ODPOVĚDĚT
Jana K. (janina 1978) ID 379906 (2.8.2013, 23:47)
Moc dík za odpověď. J

ODPOVĚDĚT
Kateřina M. (3boys) ID 49148 (2.8.2013, 17:15)
Teď v létě moc nepeču, rychle se to kazí a nepotřebuji tolik chleba na svačiny do školy. Jestli se vyplatí si péct? Kváskový chleba kupuji, taky na toasty. Jinak si peču a z vlastních směsí, kupované mám jen tak do zásoby. Vyplatí se upéct si vlastní, ale já ho mám měkký a špatně se mi krájí, není vhodný na toasty a sendviče. Směsi si míchám dle nálady.

ODPOVĚDĚT
Kamila J. (Guccinek) ID 193035 (2.8.2013, 19:01)
Kačko, prosím vás, a mohla byste mi třeba poslat nějaký receptík na "vaši směs" ?? Nakoupila jsem mouku Jizerka, tuším pohankovou mouku, ale tak nějak nevím, jak na to...domácí pekárnu mám...Jen nevím, jak a kolik čeho dát, aby se pečivo povedlo.. [A] [A]

ODPOVĚDĚT
Kateřina M. (3boys) ID 49148 (2.8.2013, 20:31)
Chleba peču cca ten, co dávala paní odkaz. Simona vlastně začala péct podle mne a pak si to už sama upravovala. Dneska v pekárně téměř nepeče a dělá chléb v troubě.
V pekárně je nejlepší bzl program nebo takový, který trvá cca 2 hodiny. 15minut míchání, 45minut kynutí a hodina pečení (plus mínus).
S pohankovou moukou opatrně, přidávat ji po trošce nebo bude chléb hořký.
Pokud nemáte Schaer Mix B, upečte to jen z Jizerky, ale lepší je původní receptura - zlatohnědý obal. U té zelené pak nesedí poměry. Jinak zkuste přijít za náma na diskusi na dámu , v galeriích máme recepty, něco máme na www.ivako.cz
http://diskuse.dama.cz/diskuse.php?d=10139. Na Dámě je teď trošku mrtvo, venku vedro, dovolené, ale vždy snad někdo odpoví.

ODPOVĚDĚT
Kamila J. (Guccinek) ID 193035 (2.8.2013, 21:48)
Kači, děkuju,na Dámě jsem už byla, je fakt, že to tam moc nefrčí jako třeba tady, jsem tam pod nickem Kamuska. Už jsem se tam ptala na koření - já mám furt dojem, že se v tom budu plácat a tápat hrozně dlouho.. *-) *-) *-).
Děkuju za cennou radu, nevěděla jsem, že v těch moukách je takový rozdíl.. Schaer značku jsem nikde neobjevila, tak ani nevím, kde shánět....mám v plánu navštívit ještě Zdravou výživu, tak třeba tam na něco natrefím (Y)

ODPOVĚDĚT
Kateřina M. (3boys) ID 49148 (3.8.2013, 8:13)
Schaer bude ve zdravce a nebo v Globusu, také DM ji má v sortimentu. Taky se to dá objednat přes lékárny, které zásobuje Phoenix. Ráno se to např. do 9 hodin objedná a odpoledne po 14 hod to tam mají.
http://www.klubceliakie.cz/docs/seznam_vyrobku_v_lekarnach.pdf

Koření - většinou jsou OK, musí se číst složení. Bacha na pudingy, kypřící prášky, ale i cukr moučka.... Jinak klidně dotazy přes email. Jak je ale horko, někdy nejsem u PC celý den.

ODPOVĚDĚT