Druhý chleba domácí...
... je výborný a žádná velká práce s ním není... kdo váháte, určitě vyzkoušejte... Pekárnu nemám, akorát robota, který zpracuje těsto - jinak to asi trošku tělocvik je :)
FOTKU MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Celkem 7 komentářů
Lenka P. (Myšule) ID 11713 (1.4.2013, 17:20)
(Y) Tak chleba je skvělý |:o), pekla jsem poloviční, to je pro nás akorát (Y), a jsem nadšená (F) (F) (F), mám ho v hobby (Y)

ODPOVĚDĚT
Radka Š. (Raduška78) ID 216755, mimibazar.cz/raduska78 (28.3.2013, 12:09)
(clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)

ODPOVĚDĚT
Michaela K. (Mikrah) ID 167589 (28.3.2013, 8:17)
jak od pekaře (Y)

ODPOVĚDĚT
Alena K. (YILAN) ID 279703 (27.3.2013, 23:26)
jako od profika (Y) (Y) (Y)

ODPOVĚDĚT
Zdena N. (zdene) ID 474152 (27.3.2013, 22:46)
(Y) (Y) (Y) dobrá inspirace |:o) |:o)už jsem objednala ošatku (clamp) (clamp) (clamp) děkuji za vložení receptu (L) (L) (clamp)

ODPOVĚDĚT
Lenka P. (Myšule) ID 11713 (27.3.2013, 21:52)
Taky bych ráda věděla, podle kterého receptu je pečený (F)

ODPOVĚDĚT
Alena M. (Ája) ID 531, mimibazar.cz/fanda (27.3.2013, 22:17)
Načetla jsem několik receptů a trošku to splácala v tenhle můj ,-) Případně dejte vědět, jak se povedl a jak chutnal - budu ráda... (L)

ODPOVĚDĚT
Lenka P. (Myšule) ID 11713 (28.3.2013, 8:32)
Děkujiiii (L) (L) (L)

ODPOVĚDĚT
Alena M. (Ája) ID 531, mimibazar.cz/fanda (27.3.2013, 22:14)
DOMÁCÍ CHLEBA (aneb můj celkem úspěšný pokus o kolínský chleba, který miluju nejvíc)

700 g pšeničná chlebová hladká mouka (vyzkoušeno Penam z Kauflandu, nebo Ramill z Globusu)
300g žitná chlebová hladká mouka (vyzkoušeno Penam z Kauflandu, nebo Ramill z Globusu)
30g sůl
5g kmín (já mám raději mletý)
5g suchého droždí (já dávám francouzské – bílý sáček s vlaštovkou – má 10g, takže na vystačí na 2 bochníky)
35ml (g) ocet (původně bylo méně, ale já mám radši kyselejší chlebík)
700ml (g) vlažná voda

Smíchám všechny suché přísady a dobře promíchám. Přidám vodu a ocet. Robot vypracuje (pomocí háku na tuhá těsta) hladké těsto. V míse nechám kynout 40 minut. Já nechávám kynout v troubě – trošku jí prohřeju, vypnut a dám mísu s těstem přikrytou čistou utěrkou.
Po 40 minutách kynutí těsto propracuji. Vyklopím na vám a trošku hnětu. Upravím do tvaru bochníku,

ODPOVĚDĚT
Alena M. (Ája) ID 531, mimibazar.cz/fanda (27.3.2013, 22:15)
pomoučím a dám do pomoučené ošatky – já mám na tuhle várku těsta ošatku 1,5 (i když výrobce doporučoval 2 – prý váha mouky x2 je velikost ošatky). Nechám kynout pod utěrkou 40 minut.
Ke konci kynutí pustím troubu (horký vzduch) na 230st.C a na dno dám malý kastrůlek s asi 1-2cm vody, kterou předem předehřeji v rychlovarce. Když je trouba předehřátá, vyklopím bochník na plech vyložený pečící podložkou a dám péct.
Mám radši lesklé bochníky než ty moukové, takže před pečením potřu bochník směsí vody, trošky mouky a špetky soli – kůrka je pak lahodná.
Peču 10 minut na 230st.C, pak uberu na 160stC, vyndám kastrůlek s vodou. Opakuji potření bochníku vodou s moukou a solí. Peču ještě 45 minut. Moje trouba v jednom místě peče víc, takže mám z alobalu udělanou čepici a tou kůrku chráním před spálením. Bochník má mít dutý zvuk při poklepání a taky se dá zkoušet špejlí jako buchta.

ODPOVĚDĚT
Alena M. (Ája) ID 531, mimibazar.cz/fanda (27.3.2013, 22:16)
Upravila jsem si poměr mouk, původně bylo 600 ku 400. Původně byla kostka droždí, já radši sušené, správně se asi dává celý kmín. Když je těsto řídké, přidejte mouku – když je tuhé, přidejte vodu – to asi víme všichni :o)
PRÁCI ZDAR!

(hello)

ODPOVĚDĚT
Monika V. (běláček) ID 56543, mimibazar.cz/belacek (27.3.2013, 21:51)
(Y) (Y) měla by jste prosím recept. (F) (F) (F) (F)

ODPOVĚDĚT
Alena M. (Ája) ID 531, mimibazar.cz/fanda (27.3.2013, 22:17)
Je o kousek výš - je to dlouhé, tak se mi to nechce vkládat znovu :-$

ODPOVĚDĚT