vývoj řeči u dětí
Holky mám dcerku která bude mít v červnu 3 roky.Skoro nemluví,řekne jen mama,ne,někdy tata,a když něco chce dovleče mě za ruku a ukáže mi co chce.Řešila jsem to s Mudr. a ta nás poslala na psychologické vyšetření.Máte někdo podobný problém??
FOTKU MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Celkem 26 komentářů
Martina S. (martanka82) ID 315557 (13.3.2013, 15:49)
Holky musím se s váma podělit.Tak jsem zavolala psycholožce a odpálkovala mě že má plno.Obvolala jsem dalších 6 a bud mají plno a nebo mi bylo řečeno že s malou nic neudělají když nemluví.Dneska jsem volala tak yněkam na psychiatrii a sestra mi řekla že oni jí tam nepomůžou a mám jít na logopedii.tak co mám jako dělat???moje nervy :-@ :-@ :-@

ODPOVĚDĚT
Anna L. (Lanna1) ID 177468 (13.3.2013, 15:57)
Tak zkuste tu logopedii a uvidíte co vám řeknou tam jestli je problém v tom, že třeba neví kam má dat jazýček nebo s ním má třeba problém, který vy nevidíte. Nebo má na mluvení prostě jen ještě čas. Nebo vám třeba opravdu taky doporučí toho psychologa, vyzkoušejte všechno co je ve vašich silách (F)

ODPOVĚDĚT
Iva K. (IVA 75) ID 136212 (8.3.2013, 18:32)
Nejlepší je kineziologie one braun.. nebo metoda ruš p Nejedlý, nebo regresivní terapie Phdr Marie Říhová

ODPOVĚDĚT
Marcela K. (mysimysi) ID 52468 (8.3.2013, 17:44)
U nás to samé. Ve třech letech jen pár slov a žádná nespojoval. Následovalo kolečko foniatrie (jestli slyší), logopedie, psychologie (ještě podezření na autismus, který má manžel v rodině) neurologie. Teď v dubnu mu bude šest, diagnoza: vývojová disfázie v řečové oblasti a mírná hyperaktivita. Navštěvuje speciální mateřskou školu. Nvštěvuje logopeda a dvakrát ročně psycholožku. Teď řešíme odklad školní docházky, protože ještě neumí spoustu písmen, špatně skládá věty (přehazuje pořadí slov), nepoužívá správné tvary slov a neudrží pozornost. Rozhodně nic neodkládejte a řešte to hned! Čím dříve začnete, tím dříve se vše dožene. Kluk byl ve třech letech vyloučen z normální školky a do speciální se dostal až další rok a teď nám ten rok chybí. Připravte se na to, že bude potřeba denně s dítětem pracovat, ale výsledek za to stojí.

ODPOVĚDĚT
Monika H. (Momiša) ID 263938 (8.3.2013, 9:08)
Včera jsem byla na doporučení učitelky ze školky se svými 3letými dvojčátky ( 3 roky měly teď v únoru) u logopeda a doktorka říkala,že když teď začaly chodit do školky,tak počkáme až do podzimu,jestli se rozmluví ,-),prý to řeší až od 4let.Přitom holky jsou ukecané,já jim celkem rozumím,jen učitelky mají ještě problém jim porozumět ,-).Starší dcerka taky začala mluvit později,teď má 5 a chodíme na logopedii k dopilování písmenek (L).

ODPOVĚDĚT
Linda B. (LIBARA) ID 48130 (8.3.2013, 8:59)
Můj mladší nemluvil skoro do 3 let. Pouze máma, táta, švagrovi říkal Hej. Naše Mudr. řekla...počkejte, až začne půjde vám z toho hlava kolem. A měla pravdu. Po 3. roce začal a mluvil a mluvil. Od 5. let jsme začali chodit na logopedii.. r,ř. Do půl raka uměl vše. Ve škole se učí výborně. Nebojte, ona vám to ještě všechno poví (hello) (hello) (hello) (hello).

ODPOVĚDĚT
Anna M. (annamor) ID 462910 (8.3.2013, 6:36)
Naše malá má dva a půl a říká taky jen máma, táta, bába, Dáda (bráška Daneček), koko, ham. Zdá se mi ale docela inteligentní (asi jako každé matce její dítě ,-) ) protože rozumí naprosto všemu a prostě jí to zatím jen nejde z pusinky.

Syn začal mluvit taky pozdě, ale v jejím věku už mluvil lépe, tak uvidíme.
Rozhodně se nestresujte tím, co umí ostatní děti (F)

ODPOVĚDĚT
Jaroslava P. (jpencik) ID 360397 (7.3.2013, 22:26)
Kačenka je o měsíc starší. Před měsícem používala pouze první slabiku slov, pokud chtěla zdrobnělinu, řekla slabiku opakovaně. Te ko jo znamenalo teta koupí jogurt..... rozuměli jí jen nejbližší a to ještě museli vědět o čem mluví. Během měsíce začala zpívat ( koledy v únoru :) ) a ihned s tím požívat slova. Za měsíc obr skok. A zároveň začala pěkně malovat osoby, ovocné stromy s plody a koloběžku. Já už se ptala na logopedii, počítala jsem s návštěvou a ono se to zlomilo.

ODPOVĚDĚT
Andrea B. (ajaaagi) ID 247814 (7.3.2013, 22:14)
Kamarádka měla to samé u 3 leté holčiny. Nenechali to být,mudr je poslala na všechny možné vyš,až došli k závěru,že nedokáže rozeznat tóny,zvuky a tudíž neví jak položit hlas. Na vyš. jí otočili a za zády jí zaťukali na bubínek a měla poznat,co to bylo za nástroj,pak znovu otočit a třeba na paličky zaťukat.Vůbec to nepoznala,ty zvuky jí asi přišly stejné-ale slyší dobře.(neumím to přesně popsat to vyš.) Začala chodit na logopedii,večer pravidelně cvičí podle cvičení s kartičkami,obrázky,knížkami a začíná komunikovat. Je tedy na čase v létě jí bude 5 *-) *-)

ODPOVĚDĚT
Lucie B. (lala21) ID 15738 (7.3.2013, 22:04)
Taky jsem to doma měla. Syn nemluvil do 4 a půl let, vydával jen citoslovce, koumunikoval v podstatě jen se mnou. Teď mu je 6 a půl a mluví, mluví a mluví. Jinak nás MUDr. posílala na takové kolečko - psycholog, neurolog, ORL a foniatrie. Oni by měli přijít na to, proč dítě nemluví. Vyloučí se různé vady a popř. poruchu či příčinu pojmenují a doporučí "jak na to". Syn dostal "nálepku" vývojová dysfázie (+ADHD). Začali jsme chodit na logopedii (chodíme dodneška) a byla nám doporučená speciální školka. Ve školce ze začátku používal komunikační kartičky. Po dvou měsích ve školce jsem se dočkala prvního slova - máma (Y). Po půl roce mluvil v krátkých větách (pouze v prvním pádě a infinitivech), další stádium bylo přehazování slov ve větách a po cca roce mluvil už jako jeho vrstevníci. Dodnes tedy občas o sobě mluví v jiném rodě, neříká já ale jmenuje se jménem apod. Jinak to chce neust

ODPOVĚDĚT
Lucie B. (lala21) ID 15738 (7.3.2013, 22:05)
Jinak to chce neustále všechno pojmenovávat, komentovat. Prohlížet obrázkové knížky,....

ODPOVĚDĚT
Michaela P. (Jezecek2007) ID 194019 (7.3.2013, 21:58)
Známí měli podobný problém, pořád říkali,že to je chlapeček, začne později.Moc se mi to nezdálo v tom věku. Nakonec šli na neurologii a psychologii a zjistili jim Aspergerův syndrom ( takový slabounký autismus). Úplně mu.eli změnit přístup k malému,ale hodně se to lepší.Tak jen ať něco nezanedbáte.

ODPOVĚDĚT
Eva F. (kapulet) ID 56368, mimibazar.cz/kapulet (7.3.2013, 21:40)
jj, máme stejný problém, malému je 3 a 2m a sotva mluví, maminko, au au, papat, spíš jednoslovní komunikace ale většinou mě tahá za ruku a vřeští když hned nepoznám o co jde, u nás je potíž vůbec jej přinutit ke společné hře např. skládat spolu kostky, číst si knížku (to už sem tam před spaním sám příjde) teprve před týdnem objevil pastelku a začal malovat... MUDr. nám jen naznačila že už je to na hraně, ale půjde v září do školky tak doufám, že se do té doby rozpovídá
máme ještě 2 cácorky, ty jsou starší a obě štěbetají až mě kolikrát bolí hlava :-) jen kluci jsou prý jiní *-)

ODPOVĚDĚT
Jaroslava L. (Štefka) ID 50833, mimibazar.cz/stefka (7.3.2013, 21:25)
Můj první synátor taky do 3,5 roku jen základní slovíčka a jinak zvukoval. Ve školce se pomalu rozmluvil.Chodíme tedy i na logopedii...ale to je spíš jako vedlejší činnost. Tím se nerozmluvil, jen upravil mluvu.
A dr. mi tam říkala, že ty dětičky mají prostě čas.Že je duležité číst a prohlížet obrázky,že si dělají slovní zásobu. A pak to jednoho dne rozbalí.
Tak se nebojte....

ODPOVĚDĚT
Jiřina P. (Jirina1975) ID 276848, mimibazar.cz/jirina1975 (7.3.2013, 21:23)
náš kluk první slova řekl až ve třech letech, teď sice něco povídá, ale mám pocit, že mluvím s cizincem. Chodíme na doporučení lékaře na foniatrii a čeká nás ještě vyšetření na neurologii. Bohužel zatím jak je malý (jsou mu 4 roky, tak moc ještě nespolupracujeme). Paní doktorka má zatím dvě podezření, buď je nějaký problém se sluchem (třeba jen částečný) a nebo to bude patro (zatím ještě neotevřel pusu), tak jsem sama zvědavá. Taky nám každý říkal ať nic neřešíme, ale jsem ráda, že jsme se obrátili na lékaře a ti snad pomohou. Ono čas uteče a za chvilku půjde do školy a pak by bylo pozdě řešit případný problém. (L)

ODPOVĚDĚT
Zuzana S. (zuzinek1) ID 107554 (7.3.2013, 21:19)
Starší dcera začala kolem roku a půl a po druhém roce se rozdrnčela jak kolovrátek, teď mi z ní kolikrát třeští hlava :-D Mladší, dvouletá, toho oproti té starší moc nenamluví, ale je dost mazaná a všemu rozumí. Má ráda čtení, zajímá se co je co..... Je teda předčasně narozená, začala chodit také v 18 měsících a s plínama také dost bojujeme, ale smířuji se s tím, že každé dítě je jiné a i přes tlaky (hlavně z rodiny), kdy že začne mluvit, to opravdu nechávám na ni. Kamarádky mě uklidňují, že ve školce se rozmluví. Takže pokud Vaše dcera dobře slyší, na pokyny reaguje, mluvte na ni, čtěte a ono to příjde (L)

ODPOVĚDĚT
Pavlina H. (ppalika) ID 141437 (7.3.2013, 21:18)
jéé, moje dcera byla to samé, mluvila jako krteček, táta, mama, pojd, sem,,, ,-)jsem si říkala, ta snad nikdy nebude mluvit, pak šla do školky a do 3 měsícu mluvila krásne a tak jí neznám vubec šišlací a hlavně pak hned se naučila i R a Ř a ´to úplně sama (Y)..ono to ted přijde, ještě budete ráda za to, jaký byl klid, když nemluvila :-Dted tu pusu nezavře za celý den ,-)

ODPOVĚDĚT
Martina F. (Martina) ID 291754, mimibazar.cz/martina987 (7.3.2013, 21:05)
netrapte se , já mám Adélku s DMO chodit začala ve třech a půl letech a mluvit až nyní, téměř ve čtyřech, taky je mi hrozně když se někdo srovnává, nejdříve mě to bolelo, nyní je mi to jedno, máte zdravou holčičku, tak to zatím neřešte..... prostě každý je trošku jiný.....krásný večer Martina (L)

ODPOVĚDĚT
Martina S. (martanka82) ID 315557 (7.3.2013, 20:50)
Holky díky za podporu (Y).Malá začala pozdě chodit až v 18měsících.Je to takový pohodář.No myslím si že slyší dobře když něco řeknu otočí se i někdy poslechne :-D.No abych pravdu řekla tak bojujeme i s plenama :-(je to hrůza :-(.a když jsme mezi dětma které mluví tak si radši hraje sama a nechce komunikovat :-(

ODPOVĚDĚT
Kateřina M. (malakaca) ID 313987 (7.3.2013, 21:35)
Buďte v pohodě, ona se to všechno naučí, Tý naší (X) budou v červnu 4 a bez plen je v noci teprve tak 3neděle, a teprve před týdnem jsem složila mimi postýlku - nechtěla se s ní rozloučit ,-) Mluví sice na 1 a přesto si i v kolektivu dětí hraje sama - u tříletých je to normální, ale zase nechce říkat basničky a znát barvy. I když ta první to uměla už ve dvou letech, ale zase hůř mluvila. Tak co! jendou budete skoro litovat , že už mluví ,-) ,-) ,-) (L)

ODPOVĚDĚT
Radmila V. (Raduš333) ID 357709 (7.3.2013, 20:41)
....nebojte za chvilku bude jak rádio ,-) nejstarší syn začal pořádně mluvit ve 3 a půl letech do té doby mluvil jako bílá-bííí, auto-ááá,modrá- mo, mama, tata, baba, mimi, dede,apod. a na vše ukázal, když potřeboval..... a dcera ta mlela už v roce a půl ,-)

ODPOVĚDĚT
Kateřina M. (malakaca) ID 313987 (7.3.2013, 20:38)
Kamarádka má chlapečka, 3 měl již v listopadu a mluva je podobná. Akorát teda mele furt , jen mu není rozumět.Ale psychologa jim nikdo teda nedoporučil :-o Absolvovali logopedické vyšetření, a kontrolu zda dobře slyší. Vše O.K doporučení hodně s ním mluvit číst a snažit se aby si o věci říkal - né hejkal a ukazoval a že se to naučí.
Na lidi nedejte, Některé děti se to naučí po 3roce a mluví pak hned a krásně. Manžel to tak prej taky měl. prej furt mlčel a mluvit začal ze dne na den a rovnou ve větách
(Y) (Y)

ODPOVĚDĚT
Vladimíra H. (desperada) ID 21709, mimibazar.cz/desperada (7.3.2013, 20:37)
mám v květnu dvojčata a ještě asi před 3 týdny malý neřekl nic kromě mama,tata,už jsem se děsila,co nám řekne dr.nikdo to zatím neřešil,protože jsme takový malý celý,jsou menší a drobní,ale teď se malý rozmluvil a mluví více než jeho setřička,která oproti němu vždycky byla ve všem šikovnější,tak jsem čekala a konečně jsem se dočkala,jak měli 2 a půl tak mi dr.řekla ať to zatím neřeším,že uvidíme na tříleté a půlrok je ještě dlouhá doba a malá Vám může za "pár" dní mluvit krásně (Y) (Y)

ODPOVĚDĚT
Lenka J. (deelfinek) ID 155996 (7.3.2013, 22:25)
teĎ jste mně uklidnila,taky máme doma květňáky, akorát chlapy a nemluvíme vůbec. budem mít tři a jenom mama, tata, mimi a toto - tot vše. zatím to neřeším, dr nám řekla,že mám počkat co ve školce,tam se prý rozmluví,tak pořád čekám,oni rozumí velice dobře,ale přijde mi,že se jim prostě nechce. dokonce jeden si i zpívá beze slov :)

ODPOVĚDĚT
Celkem: 26 (zobrazuje se 1-20)1, 2 další >>