Domácí šunka
Chci udělat šunkv šunkovaru.Místo Pragandy mi dali v obchodě Sanytr.Vůbec to není slané.Můžu použít?Kde kupujete Pragandu?Když už šunku v šunkovaru vaříte,kolik vody v hrnci máte?Musí být co nejvíc po okraj šnkovaru?
FOTKU MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Celkem 5 komentářů
Michaela Š. (Misanera) ID 437536 (28.1.2013, 16:07)
šunkovar nepoužívám,jen střívko a dávám sůl,když už chci udělat něco domácího "zdravýho" tak proč tam cpát chemii?škoda masa,to rovnou můžete šunku kupovat :-) na 2kg masa max 20g soli záleží jaký má člověk chutě,doporučuju přidat česnek.

ODPOVĚDĚT
Zuzana S. (zzuza4) ID 282529, mimibazar.cz/zzuza4 (28.1.2013, 12:48)
Dejte obyčejnou sůl, kouzlo domácí šunky je v tom, že je v ním maso a žádná chemie - ne jako kupovaná. Doma děláme i klobásy a rychlosůl tam nesmí, jen maso, koření a obyčejná sůl.

ODPOVĚDĚT
Eva J. (evuse76) ID 151559, mimibazar.cz/evuse76 (28.1.2013, 12:03)
Použijte normální sůl a nechte 2 dny uležet před vařením, proč do toho zbytečně cpát chemii??

http://www.urybicky.cz/2011/08/nase-domaci-sunky/

ODPOVĚDĚT
denisa n. (rebelka8282) ID 446748 (28.1.2013, 11:19)
Dá se praganda koupit i jinde,než v Tetě?Třeba tesco,hypernova.... *-)
A ta praganda,když ji ochutnáte,tak je slaná?Vím,že je to rychlosůl,ale ten Sanytr slaný není,ale prodavačka nám říkala,že můžeme použít i Sanytr.
http://www.nejlepsikoreni.cz/sul-a-rychlosul/252-sanytr.html

ODPOVĚDĚT
Jarka S. (pupuša) ID 91897 (28.1.2013, 10:43)
Sanytr nepoužívám - v Teta drogerii kupuji Pragandu. Jinak asi v každé slušně zásobené drogerce by ji měli mít.
Šunku i s popisem mám v receptech, tak mrkněte.

ODPOVĚDĚT
denisa n. (rebelka8282) ID 446748 (28.1.2013, 10:48)
Moc děkuju a když vaříte šunkovar v hrnci,máte ho skoro celý ponořený,nebo stačí třeba třidštvrtě?Mám strach,aby se šunka nahoře uvařila,když není úplně ponořená... *-)

ODPOVĚDĚT
Jarka S. (pupuša) ID 91897 (28.1.2013, 11:08)
Když děláte z 1 kila masa tak nemáte úplně plný šunkovar. Tím že dotáhnete utlačení, máte masovou směs kus pod okraj a stačí když voda bude dosahovat tam kde je maso. Směs dejte do sáčku, dobře zadělejte a potom je jedno jestli se voda dostane přes okraj. (F)

ODPOVĚDĚT
Lucie B. (itinka007) ID 142671 (28.1.2013, 10:53)
pragandu kupuju taky v tete, jinak do šunkovaru dávam tak 1kg masa, a te vody dávam tolik aby jak se to bude vařit nenateklo do šunkovaru, asi tolik aby to bylo v jedné urovni se šunkou.šunka vepřovu jsem vařila kolem 2h. ale pozor voda se nesmí vařit, takže hlidat. může občas probublávat ale nesmí se vařit :-)

ODPOVĚDĚT