KYNUTÉ TĚSTO
Maminky, prosím o radu kam dáváte vykynout těsto, když má kynout v teple. Když topíme tak ho dávám k topení a, když svítí sluníčko tak ven do stínu, ale když není po ruce ani jedno kam s ním? Děkuji za rady.
FOTKU MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Celkem 23 komentářů
Ludmila K. (tyrkysový kamínek) ID 182593, mimibazar.cz/tyrkysovykaminek (13.5.2012, 22:00)
Do větší mísy s teplou vodou.

ODPOVĚDĚT
Alena M. (a74) ID 400427 (13.5.2012, 20:27)
Já taky do trouby na cca 50st. Ale přivřu do dvířek zmuchlanou utěrku, ať je tam trochu vzduchu. To asi být nemusí, ale já to tak dělám :o)))

ODPOVĚDĚT
Bára R. (rabaska8) ID 110212 (13.5.2012, 18:26)
buď v domácí pekárně, nebo pokud dělám větší množství tak napustím umyvadlo, nebo dřez teplou vodou a postavím do ní. (Y)

ODPOVĚDĚT
Veronika P. (PeeVee) ID 8869 (13.5.2012, 18:12)
Krásnou neděli, já dávám do trouby mám možnost na 35° C, kyne jedna báseň. Ivana (Y)

ODPOVĚDĚT
Tereza P. (t.pernickova) ID 17876 (13.5.2012, 18:05)
já dávám vždy do trouby (Y) (Y)

ODPOVĚDĚT
Jana P. (pasky) ID 187986, mimibazar.cz/pasky (13.5.2012, 16:10)
Já dávám do kvásku hodně horkou vodu a za půl hoďky mám vykynuto i na lince (Y)

ODPOVĚDĚT
Alena V. (Elinqa) ID 61068, mimibazar.cz/elinqa (13.5.2012, 15:21)
Nechávám klasicky na lince... a kontroluju podle objemu nakynutého těsta... (L)

ODPOVĚDĚT
Jana K. (zozefka) ID 348533 (13.5.2012, 15:06)
Dávám do mikrovlny zhruba na minutu a půl na nejmenší výkon a nechám tam, krásně vyběhne a je nadýchané (Y)

ODPOVĚDĚT
Ivana P. (ivanap) ID 64, mimibazar.cz/ivana (13.5.2012, 14:34)
Na to je skvělá domácí pekárna (Y) zrovna dneska má za sebou těsto na koláče a sýrové housky,a bez práce (Y)

ODPOVĚDĚT
VERONIKA C. (MUMUNKA) ID 159914 (13.5.2012, 14:28)
Do mírně (cca 50°C) vyhřáté horkovzdušné trouby |:o)

ODPOVĚDĚT
Jitka K. (Jitaku) ID 110374 (13.5.2012, 15:20)
já také tak (Y)

ODPOVĚDĚT
Iva Z. (Hrosik4) ID 368452 (13.5.2012, 14:06)
Včera sem je dala ke sporáku jak se vařilo ,-) Jinak ho nechávám na stole kynout :-$ :-$

ODPOVĚDĚT
Anna S. (Ela z Frelu) ID 1311, mimibazar.cz/ElazFrelu (13.5.2012, 14:03)
včera jsem dala do el. trouby, na cca 20° a vykynulo pěkně

ODPOVĚDĚT
Karla B. (domuska) ID 85521, mimibazar.cz/domuska (13.5.2012, 13:55)
Já dělám kynuté v pekárně, ale moje mamka dá mísu na sporák a zapne okolní hořáky (nebo jak se tomu říká ,-)) (Y)

ODPOVĚDĚT
Markéta H. (xlmakrela) ID 54948, mimibazar.cz/xlmakrela (13.5.2012, 13:34)
|:o) |:o) |:o) |:o) já dávám na hrnec s horkou vodou a zavřu okna aby nebyl průvan (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)

ODPOVĚDĚT
Amanda P. (amandapalm) ID 424205 (13.5.2012, 13:02)
Těsto vám vykyne v ledničce, jen to bude trvat dlouho. Dlouhé kynutí naopak zlepšuje kvalitu těsta, protože se se ještě před pečením začínají štípat škrobové řetězce a tím se pak těsto lépe propeče.

Takže to těsto nechte normálně na lince a holt počketje chvíli déle. Neměřte kynutí na čas, ale na změnu objemu. Pokud těsto zdvojnásobilo objem, je po prvním kynutí, tak ho zbouchněte, vytvarujte co potřebujete a nebo nandejte na plech, ještě nechte kyntout - alespoň se zvětšit o 50%.

A někdy zkuste experiment - uhnětejte těsto, dejte ho přes noc přikryté do ledničky, ráno ho vyndejte, nechte hodinu při pokojové teplotě, pak z něj udělejte co potřebujete, ještě nechte dokynout a upečte.

Kynuté těsto patří do co nejhorčejší trouby, ideálně zapařené. Teprve po chvíli se to stahuje na 180. Těsto pak daleko lépe vyběhne a udělá krásnou kůrku.

ODPOVĚDĚT
Leona V. (leavlc) ID 170108 (16.5.2012, 14:32)
MOc děkuji za cenné rady. Pá (L) (L) (L)

ODPOVĚDĚT
Jarka S. (pupuša) ID 91897 (13.5.2012, 12:41)
Je to celkem jedno. Těsto v míse přikryté utěrkou postavím na linku, na stůl.... když potřebuji rychlejší kynutí tak pod peřinu.
(F)

ODPOVĚDĚT
Zuzana J. (SusieJ) ID 315222 (13.5.2012, 12:36)
dám do hrnce teplou vodu (ne vařící) a na hrnec postavím mísu.

ODPOVĚDĚT
Veronika Š. (svecovaveru) ID 365489 (13.5.2012, 12:34)
Do peřin.

ODPOVĚDĚT
Lenka H. (lososak1) ID 92466 (13.5.2012, 12:32)
Do trouby. Horkovzdušné. Nejnižší teplota.

ODPOVĚDĚT
Ivana M. (Ankavi) ID 56515 (13.5.2012, 12:30)
Někdo dává do trouby na 50stupňů, ale já teda nezkoušela. U nás to jistí peřiny ,-) ,-) ,-)

ODPOVĚDĚT
Celkem: 23 (zobrazuje se 1-20)1, 2 další >>