Kysané zelí nakládat i teď?
Hospodyňky, jde nakládat kysané zelí i v tuto dobu?
FOTKU MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Celkem 14 komentářů
Andrea T. (aaka) ID 110372, mimibazar.cz/aaka (12.9.2012, 0:13)
(Y) (Y) (Y)super,až bude (destnik) (dest) (destnik)tak budem plnit skleničky,díky (hello) (hello) (hello).andrea.

ODPOVĚDĚT
Anna P. (Anyes) ID 25280 (2.5.2012, 13:16)
Tak tady je recept:
10 kg zelí
20 dkg soli
1 kg nakrájené cibule

Zamíchat a nechat asi 1 hodinu odležet - pustí vodu.
Potom natlačit do sklenic, zavíčkovat - obyčejná víčka (ne šrubovací, já to popletla) ale ne utahovat a nechat vykvasit v teple asi 10 dní, pak hlavicí utahnout.
Pak zavařit jako okurky asi 15 min na 80 stupňů. (Nebo jak jsem psala nechat projet nejteplejším programem v myčce).

Když sklenice nezavaříte, tak se jim taky nic nestane, jen nebude zelí tak bílé.

ODPOVĚDĚT
Anna P. (Anyes) ID 25280 (1.5.2012, 21:12)
A já koupím už nakrouhané, přidám cibuli, sůl, kmín a zamíchám ve velké bedně na hračky (vyumývané). Nechám asi dvě hoďky a pak nacpu do skleniček se šroubovacím víčkem, které jen přiložím a lehce otočím a tak čtrnáct dní se to nechvá v teple. Mám postavené na pečicím plechu, aby mohlo zelí kvasit. Po těch čtrnácti dnech se to pořádně utáhne a schová do špajzu. Pokud je čas a chuť, tak se může zelí zavařit stejně jako okurky (třeba v myčce v našem případě), ale není to nutné. Dělám v září a vydrží nám na rok určitě.
Když by byl zájem, napište mi vzkaz a pošlu přesný recept.

ODPOVĚDĚT
Lucie B. (itinka007) ID 142671 (2.5.2012, 12:45)
Dobrý den Aničko, moc prosím o recept, děkuji Lucka (Y)

ODPOVĚDĚT
Jana P. (pasky) ID 187986, mimibazar.cz/pasky (1.5.2012, 21:24)
Přesně tak to dělám i já! Receptů hodně podobných je na netu spousta. Nechám na lince na plechu, aby mohlo vykvasit a vytéci a pak do špajzu a z 10 až 12 kg mám přesně na jednu sezonu. Poslední beru, když už pošilhávám po slevách zelí v srpnu :-) Jooo a je lepší se pokouknout po pozdním zelí, je prý více křehké a chrupkavé (Y) to rané je rozblemclé - jsem někde četla

ODPOVĚDĚT
Anna S. (Ela z Frelu) ID 1311, mimibazar.cz/ElazFrelu (1.5.2012, 21:03)
a pro chlapy do toho přidám feferonku nebo chili papričky

ODPOVĚDĚT
Michaela B. (barvice) ID 146869, mimibazar.cz/barvice (1.5.2012, 20:50)
Dělám jako paní Anna :-) dá to napěchuju do velké mísy, dám na to talíř a zatížím. Já dávám do kvašené zeleniny kopr (zajic) Krouhám bohužel ručně na klasickém struhadle :-S to mě fakt nebaví (F)

ODPOVĚDĚT
Anna S. (Ela z Frelu) ID 1311, mimibazar.cz/ElazFrelu (1.5.2012, 19:45)
vše nakrouhat, prosolit, kmín, nechat chvíli odpočinout, pak hodně hodně upěchovat do sklenice nechat 3.dny na kuchyňském stole (jo a nechávám to zatížené skleničkou s vodou). Po třech dnech to dám do ledničky a papkáme ke všemu. Krouhám tak zelí, červ. řepu, kedlubnu, mrkev, cibuli, dám tam, co mě napadne.

ODPOVĚDĚT
Lenka B. (LENNNA3) ID 109156, mimibazar.cz/lennna3 (1.5.2012, 20:56)
To zní dobře! (Y) Jak dlouho to pak v lednici vydrží?

ODPOVĚDĚT
Anna S. (Ela z Frelu) ID 1311, mimibazar.cz/ElazFrelu (1.5.2012, 20:59)
než se to sní, nesmí se do toho špinavou vidličkou, ale v klidu i měsíc, jíme to jako přílohu k obědu apod.

ODPOVĚDĚT
Ilona B. (Ilis1) ID 136003 (1.5.2012, 19:54)
a na čem to krouháte? a jak zatížit? to má uzké hrdlo ta sklenka ... :-)

ODPOVĚDĚT
Anna S. (Ela z Frelu) ID 1311, mimibazar.cz/ElazFrelu (1.5.2012, 20:28)
jo a zelí krouhám na el. robotu i ostatní zeleninu

ODPOVĚDĚT
Anna S. (Ela z Frelu) ID 1311, mimibazar.cz/ElazFrelu (1.5.2012, 20:01)
záleží do jaké to dáváte sklenice, já do té veliké, co má 4l (v jídelnách v nich mají okurky, zelí apod.)

ODPOVĚDĚT
Lucie B. (itinka007) ID 142671 (1.5.2012, 19:43)
udělejte si zeli s křenem, je to mnamka.. (Y)

ODPOVĚDĚT