Amanda P. (amandapalm) ID 424205 (28.4.2012, 14:03) | špatná teplota a špatná vlhkost v troubě, popřípadě nevhodné poměry v těstě a chyba při kynutí. Z trouby vychází daleko lepší chleba, než z pekárny, když se člověk naučí pár fíglů a taky se pořádně modlí, pokaždé, když to peče, protože pořád je to trošku magie Krásně zpracované pečení chleba má blogerka Klára z Kopce - zde http://conovehonakopci.cz/?page_id=1430
ODPOVĚDĚT |
![](//img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/fo.gif) | ![](//img-new.mimibazar.cz/s/bc/0/081020/22/a104234-1224533529.jpg) | Petra P. (PetraPP) ID 104234, mimibazar.cz/petrapp (28.4.2012, 15:58) |
Tedy, Amando, klobouk dolů a moc děkuji i já za naprosto vyčerpávající a podrobný popis. Léta se chystám, že chleba upeču, ale nikdy jsem nenašla odvahu (pekárnu nemám). Myslím, že díky vám se do toho teď pustím. Ještě jednou díky ![(L)](//img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/16.gif)
ODPOVĚDĚT |
![](//img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/fo.gif) | ![](//img-new.mimibazar.cz/s/bc/0/100122/01/a211257-1264118662.jpg) | Iveta B. (ivetabubak) ID 211257, mimibazar.cz/ivetabubak (28.4.2012, 15:27) |
Amando poradila by jste mi prosím ještě... 60g droždí klasického je kolik asi sušeného ? Vůbec nevím jak to zjistit. Díky moc ![(L)](//img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/16.gif)
ODPOVĚDĚT |
| ![](//img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/fo.gif) | Amanda P. (amandapalm) ID 424205 (28.4.2012, 16:00) |
42g čerstvého droždí - tj. jednak kostka se obecně dává na kilo mouky. Stejně tak jako jeden pytlíček. 60g čerstvého droždí bych teda dávala na kilo a půl mouky. V receptech se často dává zbytečně moc droždí, aby to kynulo rychleji. Jenže vono to pomalé kynutí má efekt, že kromě toho, že kvasinky sežerou jednoduché škroby, tak ty složité se začnou pomalu enzymatickými reakcemi štěpit a chuť chleba je pak lepší. A pokud se chleba s vysokým množstvím droždí nechá kynout moc dlouho, tak překyne a pak v troubě vůbec nenaběhne, protože už kvasinky nemají co žrát. Mluvím o klasických těstech, u bezlepkových to dávkování bude jinak, s tím bohužel nemám zkušenost.
ODPOVĚDĚT |
| | ![](//img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/fo.gif) | ![](//img-new.mimibazar.cz/s/bc/0/100122/01/a211257-1264118662.jpg) | Iveta B. (ivetabubak) ID 211257, mimibazar.cz/ivetabubak (28.4.2012, 17:44) |
Amando moc děkuji za všechny rady už mi těsto kyne,tak jsem zvědavá jak to dopadne ...dělám vše jak jste mi popsala. Jste zlatá a moc ochotná ! Dííííky ! ![(L)](//img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/16.gif)
ODPOVĚDĚT |
![](//img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/fo.gif) | Amanda P. (amandapalm) ID 424205 (28.4.2012, 14:05) |
Základem je pořádné hnětení, tak aby vzniklo hladké, nelepivé, pružné těsto, dvojité kynutí. Nejdříve v celku v míse do dvojnásobku objemu, přendat na vál, udělat bochníky a případně je dát kynout do ošatek a nebo na mísu a opět počkat na zdvojnásobení objemu. Velmi zajímavý trik je udělat těsto večer a dát ho do ledničky. Nakyne jen trochu, ale hlavně se naštípou složité škroby na jednodušší, takže to pak lépe kyne a hlavně se prohloubí chuť výsledného chleba.
ODPOVĚDĚT |
| ![](//img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/fo.gif) | Amanda P. (amandapalm) ID 424205 (28.4.2012, 14:12) |
Chleba se zásadně dává do co nejvíce horké trouby - co nejvíc vaše trouba umí. A taky se bochník dává na horký plech, a nebo pečící kámen. Osvědčila se mi soustava dvou plechů a střičky na to, aby prostředí v troubě nebylo moc suché a tak kůrka moc neztvrdla. Takže do prostředka trouby dát plech, na kterém se chléb bude péct, o drážku níže dát nějaký starý plech a nebo pekáč. Troubu rozpálit na co nejvíce, alespoň 15-20 minut. REspektive do té doby, než se vyhřeje a spustí se termostat. Otevřít troubu a na spodní plech nalít tak deci horké vody, troubu rychle zavřít. A nechat tak minutu na odpaření vody. Vykynutý chléb potřít slanou vodou. Rychle otevřít troubu, opatrně ale rychle vyndat pečící plech, zavířt troubu na horký pechl přestěhovat chléb a co nejrychleji opět přesunout do trouby. Na spodní plech opět chrstnout vodu. Klidě i větší množství. Naplno pečící troubu s chl
ODPOVĚDĚT |
| | ![](//img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/fo.gif) | Amanda P. (amandapalm) ID 424205 (28.4.2012, 14:12) |
Naplno pečící troubu s chlebem nechat fajrovat ještě tak 10 minut. Potom ztáhnout na 180 a nechat následujících 50 min (bochník z půl kila mouky) až 80 min (bochník z kila mouky) být. Je potřeba vydržet a nenakukovat. Po dopečení by měla být pevná, zlatavá kůrka a na poklep by měl bochník krásně zvonit. Vyndat ho z trouby a nechat vychladnout na nějaké mřížce - aby se odspoda nezapařit a nezgumovatěl. Je taky potřeba vydržet a nekrájet ho teplý, jinak by se mohl zdrcnout.
ODPOVĚDĚT |
| | | ![](//img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/fo.gif) | Amanda P. (amandapalm) ID 424205 (28.4.2012, 14:16) |
základní poměr u chleba jse 5 dílů mouku, 3 díly vody a 2% celkové hmotnosti soli. Pro bochník z půlkila mouky to tedy je 500g mouky (do toho se započítávají i různá semínka a vločky), 300 ml vody a 16 g soli. Solí nešetřit, protože jednak je pak těsto fádní, ale především kvasnice pak moc kvasí a mohlo by dojít k tomu, že sežerou co potřebují dřív, než se dostanou do trouby. jinak se dávkuje 2 g čerstvého droždí, 5 g sušeného a nebo 400g žitného kvásku na bochník, který má ve výsledku 750 g
ODPOVĚDĚT |
| | | | ![](//img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/fo.gif) | Amanda P. (amandapalm) ID 424205 (28.4.2012, 14:16) |
A podrobné povídání o odmácím chlebu najdete také na http://blog.scuk.cz/post/21772051777/co-musite-vedet-o-ceskem-chlebu
na původní příspěvek již bylo v tomto vláknu 5x odpovězeno |
|