maminky, máte zkušenosti s domácí šunkou?je dobrá? vydrží dlouho nebo dá se nějak uchovat? jde zavřít šunkovar dobře nebo je třeba na to chlap? A máte nějaký dobrý recept?
| Ivona N. (yvoušek) ID 88072, mimibazar.cz/yvousek (1.2.2012, 17:59) | 1kg libové vykoštěné plece bez kůže, 25g soli(část nahradit rychlosolí dle návodu na sáčku), lžička cukru, 100ml vody Pořádně promíchat, nechat dva dny odležet, do šunkovaru dát sáček a naplnit a pořádně upěchovat, vařit dvě hodiny při 80°C fakt to chce těch 80°C protože jinak je to jenom vařené maso já na to používám teploměr z udírny jinej doma nemáme Šunkovar se otvírá až po úplném vychladnutí
ODPOVĚDĚT |
|
| Ivona N. (yvoušek) ID 88072, mimibazar.cz/yvousek (1.2.2012, 17:53) | šunkovar se zavírá dobře když dodržíte 1kg masa. Důležité je hlavně pořádně - fakt několik minut maso se solí promačkávat aby se tam ta sůl dostala jinak to stojí za prd. Zkoušela jsem bez rychlosoli, ale nešlo to jíst. Zase víte že kromě toho minima rychlosoli tam máte opravdu jenom kvalitní maso Během těch dvou dnů také maso promíchávám a je to výborné !!! Žádné mleté maso nedávám. Když se to hodně nacpe do šunkovaru a důkladně upěchuje. maso krásně drží a je krásně celistvý plátek
ODPOVĚDĚT |
|
|
Vera N. (Vera N) ID 136348 (1.2.2012, 16:30) | Nedělám často, připadá mit to spíše jako vařené/dušené maso. Maso nasolím a nechám odležet 2 dny. Potom 1-2 hrsti masa rozmixuji, promíchám a nacpu co to dá do tlačenkového střeva, řádně zavážu a vařím v pomalém hrnci. Už jsem si koupila Pragandu, abych vyzkoušela s ní, prý to má potom výraznější chuť a delší dobu uskladnění.
ODPOVĚDĚT |
|
| Denisa K. (Trinity76) ID 62798, mimibazar.cz/trinity76 (1.2.2012, 15:58) | Ten šunkovar je pro výrobu lepší kvůli kompresi, aby se maso dobře stlačilo První várky bych se na něj vykašlala a zkusila vařit šunku v tlačenkové folii. Jak píše maminka pode mnou, dává se ke kouskům masa i díl mletého masa, aby vytvořil nějaké to pojivo. Jinak velmi obecně platí, že soli by mělo být 3% váhy masa. Já dělám šunku z kýty, když je v akci a když si to spočítáte, na ten šunkovar se dá našetřit tím, že nebudete šunku kupovat ))) Maso by se mělo nakrájet na kostky a nechat prosolené dva dny odležet s občasným promícháním. Někdo přidává med, někdo moučkový cukr, někdo mléko....Ta rychlosůl (Praganda) je sice chemie, ale bez ní musíte mít moc fantazie, abyste si uvědomila, že jíte šunku
ODPOVĚDĚT |
|
šárka S. (sarix) ID 401874 (1.2.2012, 15:32) | ahoj my dáváme : 2 a 1/2 vepřové kýty 20dkg králíčího nebo hovězího stroužek česneku -nemusí být 2lžičky vody 2dkg soli 2dkg rychlosoli mám recept od tchýně to hovězí mleté jako pojivo zbytek nekrájet na kousky
ODPOVĚDĚT |
| | Petra J. (Petra J.) ID 199132 (1.2.2012, 15:54) |
děkuji
ODPOVĚDĚT |
|
Anonymní uživatel (Zrušený účet) ID 31112 (1.2.2012, 15:14) | Peti vaříme i bez šunkovaru (v tlačenkovém či paštikovém střevu). No, dobrá, není to jako kupované, vepřová má trochu našedlou barvu (nedáváme tam rychlosůl, tak proto), kuřecí je zase světlá jako kuřecí maso. Musí se hlavně dodržet a hlídat ta teplota, aby nepřesáhla 80 C, jinak by se Vám šunka po uvaření drobila. Co se týká výdrže, to nemáme vyzkoušeno, určitě 3 dny, za tu dobu se u nás sní. Já se přiznám, že mám raději kupovanou, ale obecně na uzeniny nejsem, takže nemusím mít žádnou. Manžel i dcera mají tu domácí rádi, ale připomíná to trochu dušené či vařené maso, ne úplně, ale ani to není jako šunka z obchodu, každopádně je to čisté maso se solí, žádná chemie, takže zdravá "uzeninka".
ODPOVĚDĚT |
| | Petra J. (Petra J.) ID 199132 (1.2.2012, 15:23) |
a mohla by jste mi napsat Váš recept? děkuji . Syn má rád šunku a nechce se mi dávat tu "nezdravou" z obchodu.
ODPOVĚDĚT |
| | Anonymní uživatel (Zrušený účet) ID 31112 (1.2.2012, 18:33) |
Stejný jako dala odkaz paní Dana, jen nedáváme tu rychlosůl ale jen obyčejnou, ale určitě s tou rychlosolí to bude lepší,ale pak to tak trochu postrádá ten pravý smysl zdravé šunky. Můžete zkusit třeba jednou bez rychlosoli a jednou s ní a sama uvidíte, chce to zkoušet. Mleté maso nepřidáváme a sůl ani nevážíme, dáváme kostičky masa do mísy po vrstvách a jednotlivé vrstvy od oka prosolujeme. Zatím byla vždy slaná tak akorát.
ODPOVĚDĚT |
|