domácí šunka
maminky, máte zkušenosti s domácí šunkou?je dobrá? vydrží dlouho nebo dá se nějak uchovat? jde zavřít šunkovar dobře nebo je třeba na to chlap? A máte nějaký dobrý recept?
FOTKU MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Celkem 7 komentářů
Ivona N. (yvoušek) ID 88072, mimibazar.cz/yvousek (1.2.2012, 17:59)
1kg libové vykoštěné plece bez kůže, 25g soli(část nahradit rychlosolí dle návodu na sáčku), lžička cukru, 100ml vody
Pořádně promíchat, nechat dva dny odležet, do šunkovaru dát sáček a naplnit a pořádně upěchovat, vařit dvě hodiny při 80°C fakt to chce těch 80°C protože jinak je to jenom vařené maso +o( já na to používám teploměr z udírny ,-) ,-) jinej doma nemáme ,-) Šunkovar se otvírá až po úplném vychladnutí

ODPOVĚDĚT
Ivona N. (yvoušek) ID 88072, mimibazar.cz/yvousek (1.2.2012, 17:53)
šunkovar se zavírá dobře když dodržíte 1kg masa. Důležité je hlavně pořádně - fakt několik minut maso se solí promačkávat aby se tam ta sůl dostala jinak to stojí za prd. Zkoušela jsem bez rychlosoli, ale nešlo to jíst. Zase víte že kromě toho minima rychlosoli tam máte opravdu jenom kvalitní maso (Y) Během těch dvou dnů také maso promíchávám a je to výborné !!! Žádné mleté maso nedávám. Když se to hodně nacpe do šunkovaru a důkladně upěchuje. maso krásně drží a je krásně celistvý plátek

ODPOVĚDĚT
Dana K. (Danusinka) ID 47210 (1.2.2012, 17:52)
Mám uloženo, ale nezkoušela jsem
http://hobby.idnes.cz/uvarit-domaci-sunku-bez-ecek-je-jednoduche-jako-facka-krok-za-krokem-1fr-/hobby-domov.aspx?c=A110711_183447_hobby-domov_bma

ODPOVĚDĚT
Vera N. (Vera N) ID 136348 (1.2.2012, 16:30)
Nedělám často, připadá mit to spíše jako vařené/dušené maso. Maso nasolím a nechám odležet 2 dny. Potom 1-2 hrsti masa rozmixuji, promíchám a nacpu co to dá do tlačenkového střeva, řádně zavážu a vařím v pomalém hrnci. Už jsem si koupila Pragandu, abych vyzkoušela s ní, prý to má potom výraznější chuť a delší dobu uskladnění.

ODPOVĚDĚT
Denisa K. (Trinity76) ID 62798, mimibazar.cz/trinity76 (1.2.2012, 15:58)
Ten šunkovar je pro výrobu lepší kvůli kompresi, aby se maso dobře stlačilo :-) První várky bych se na něj vykašlala a zkusila vařit šunku v tlačenkové folii. Jak píše maminka pode mnou, dává se ke kouskům masa i díl mletého masa, aby vytvořil nějaké to pojivo. Jinak velmi obecně platí, že soli by mělo být 3% váhy masa. Já dělám šunku z kýty, když je v akci a když si to spočítáte, na ten šunkovar se dá našetřit tím, že nebudete šunku kupovat :-)))) Maso by se mělo nakrájet na kostky a nechat prosolené dva dny odležet s občasným promícháním. Někdo přidává med, někdo moučkový cukr, někdo mléko....Ta rychlosůl (Praganda) je sice chemie, ale bez ní musíte mít moc fantazie, abyste si uvědomila, že jíte šunku ,-) ,-) ,-) ,-)

ODPOVĚDĚT
šárka S. (sarix) ID 401874 (1.2.2012, 15:32)
ahoj my dáváme :
2 a 1/2 vepřové kýty
20dkg králíčího nebo hovězího
stroužek česneku -nemusí být
2lžičky vody
2dkg soli
2dkg rychlosoli
mám recept od tchýně to hovězí mleté jako pojivo zbytek nekrájet na kousky

ODPOVĚDĚT
Petra J. (Petra J.) ID 199132 (1.2.2012, 15:54)
děkuji (L)

ODPOVĚDĚT
Anonymní uživatel (Zrušený účet) ID 31112 (1.2.2012, 15:14)
Peti vaříme i bez šunkovaru (v tlačenkovém či paštikovém střevu). No, dobrá, není to jako kupované, vepřová má trochu našedlou barvu (nedáváme tam rychlosůl, tak proto), kuřecí je zase světlá jako kuřecí maso. Musí se hlavně dodržet a hlídat ta teplota, aby nepřesáhla 80 C, jinak by se Vám šunka po uvaření drobila. Co se týká výdrže, to nemáme vyzkoušeno, určitě 3 dny, za tu dobu se u nás sní. Já se přiznám, že mám raději kupovanou, ale obecně na uzeniny nejsem, takže nemusím mít žádnou. Manžel i dcera mají tu domácí rádi, ale připomíná to trochu dušené či vařené maso, ne úplně, ale ani to není jako šunka z obchodu, každopádně je to čisté maso se solí, žádná chemie, takže zdravá "uzeninka".

ODPOVĚDĚT
Petra J. (Petra J.) ID 199132 (1.2.2012, 15:23)
a mohla by jste mi napsat Váš recept? děkuji . Syn má rád šunku a nechce se mi dávat tu "nezdravou" z obchodu.

ODPOVĚDĚT
Anonymní uživatel (Zrušený účet) ID 31112 (1.2.2012, 18:33)
Stejný jako dala odkaz paní Dana, jen nedáváme tu rychlosůl ale jen obyčejnou, ale určitě s tou rychlosolí to bude lepší,ale pak to tak trochu postrádá ten pravý smysl zdravé šunky. Můžete zkusit třeba jednou bez rychlosoli a jednou s ní a sama uvidíte, chce to zkoušet. Mleté maso nepřidáváme a sůl ani nevážíme, dáváme kostičky masa do mísy po vrstvách a jednotlivé vrstvy od oka prosolujeme. Zatím byla vždy slaná tak akorát.

ODPOVĚDĚT