Noční děsy u dvouletého dítěte. Co s tím? POMOC!!!
Maminky, mám dvouletá dvojčátka - holky. Karolínka je bezproblémové dítko, Kristýnka poslední dva měsíce trpí nočními děsy. Opakuje se to noc co noc. Ukrutný řev, dupání, hysterie, běží ke dveřím je úplně mimo sebe. Nevyspala jsem se ani nepamatuju.
FOTKU MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Celkem 21 komentářů
Petra O. (HunchiBunchi) ID 228714 (26.11.2011, 23:41)
Toto máme s naší 2,5 letou dcerou taky. V noci křičí ze spaní, kolikrát zničeho nic si sedne a začne odříkávat říkanku a jiné překvápka. A jinak je to taky vztekloun. Je úplně jiná než její starší brácha. Tak nevím, jestli je to TV, taky sledujeme Duck TV pro prťata- Zkusím kineziologii. Doufám, že je to jenom takové období a přejde to. Jinak, usíná s náma v posteli, pak ji přenesu do postýlky a v noci už zase trajdá zpět k nám. Jak vidím, tak v tom nejsme sami. Hodně štěstí. [A]

ODPOVĚDĚT
Michaela Č. (Čutice) ID 228043, mimibazar.cz/cutice (26.11.2011, 19:41)
Martino dcera měla toto většinou když měla přijít nějaká nemoc angína chřipka atak, měla vytřeštěné oči ale koukala jakoby zkrz nás, a mluvila nějakou neznámou řečí či co, klepala se. Museli jsme s ní zatřást a vzbudit jí, ráno si většinou nic nepamatovala. Jak to přišlo tak to odešlo. Na netu jsem četla že mluví s anděly. Asi blaf nevím. zkuste med s mlékem na uklidnění.

ODPOVĚDĚT
Denisa V. (Mrkoska) ID 123766 (26.11.2011, 17:25)
Doporučuji kineziologii, je to výborná věc.

ODPOVĚDĚT
Romana H. (romika) ID 15652, mimibazar.cz/romika (26.11.2011, 16:22)
Marto to je jak u nas,mam dvojcata holka-kluk-2,5r,kluk je vzteklina vztekla,v noci z niceho nic zacne strasne strasne rvat,jecet,pani nize pise o uzivani sedalia sirupu,tak ten vyzkousim,jelikoz ho pouzivam pro syna 8 let a dela mu fakt dobre

ODPOVĚDĚT
Saša T. (Lexi) ID 7024, mimibazar.cz/lexi (26.11.2011, 13:48)
Já mám taky dvojčata, kluky 6,5 roku. Jeden měl noční děsy od roku do tří let, pak to samo ustalo. A druhý začal od čtyř let doteď, začalo to, když od nás odešel tatínek. Jak je napsáno níže, vyvolá to jakýkoliv zážitek, kladný i negativní. Občas se v noci i směje, ale křičí u toho. A zatím u nás nepomáhá nic moc, jen nechávám na noc rozsvícenou lampičku. Občas máme horší dny, občas spí jako mimčo ,-)
Já jsem si už zvykla :^) protože syn jinak normálně prospívá a je to zdravý šikovný kluk (hello)

ODPOVĚDĚT
Zuzana N. (dinovtriku) ID 46428, mimibazar.cz/dinovtriku (26.11.2011, 11:01)
Taky jsme zažili... u syna to pravděpodobně způsobila návštěva čerta a Mikuláše (N) byly mu tehdy přesně dva roky... a další víc jak dva roky jsme s nočními děsy bojovali, budil se pravidelně po půlnoci.. u nás nezabral žádný režim, vynechání televize ani dlouhodobě užívaná homeopatika... dětská lékařka radila jen meduňku před spaním, klid... nakonec to nějak odeznělo samo, nejvíce pomáhalo spaní s námi v posteli... teď bude synovi 6 a už je to dobré, budí se cca 2 hodiny po usnutí, někdy vystrašený nebo zmatený a s pláčem, ale už to nejsou v žádném případě děsy, po chvíli zase usne... tak přeju, ať se to u vás brzy srovná a netrápíte se ani vy ani holčička (child1)

ODPOVĚDĚT
Radka M. (2Káčka) ID 8416, mimibazar.cz/kaka (26.11.2011, 10:25)
Martino, taky máme dvojčátka, přesně jak píšete vy, jedna úplně v pohodě, druhá citlivější, častěji brečí atd...taky trpěla na děsy....bylo to hrozné období, cca mezi 4-5 rokem...naštěstí se to neopakovalo moc často, ze začátku tak 1x za týden, pak se to zmírńovalo....Nemají ještě vyzrálou nervovou soustavu, s tím myslím nic moc nenaděláte :´( My jsme měli pro malou homeopatika a večer jsme se snažili, aby se nerozrušila, hodně jsme před spaním četli, povídali, nechávali jsme rozsvícenou lampičku, aby prostě usínala úplně v klidu...držím palce, je to boj :´( :´( (F) (F)

ODPOVĚDĚT
Kateřina Š. (betulín) ID 43224 (26.11.2011, 10:00)
měli jsme něco podobného, zabral kineziolog, zkuste, držím palce

ODPOVĚDĚT
Lucia H. (tajpa) ID 335642, mimibazar.cz/tajpa (26.11.2011, 9:14)
Pokud se uklidní ve vaší posteli, tak ji tam vemte rovnou už večer, tolikrát v noci k ní vstávat, to je hrůza. Ať z toho ještě nemá nějaké trauma, líp jí bude u vás

ODPOVĚDĚT
Martina C. (marchrom) ID 238592 (26.11.2011, 0:02)
Ještě je tu jedna možnost - nemáte s ní někdo zkušenosti:
Máme v Třebíči vynikající neuroložku. Používá nějakou zvláštní metodu, je to prý nepříjemné a někdy i bolestivé natahování a asi i nějaké cviky. Není to Vojtova metoda...Mnoha dětem prý moc pomohla. Nechci malé ubližovat,ale už jsem vážně zoufalá. I přes den má chvilky šíleného vzteku, praští s sebou o zem a smýká se, kope, je nepříčetná...
:-S

ODPOVĚDĚT
Marcela Š. (Macek70) ID 15624, mimibazar.cz/macek70 (25.11.2011, 23:17)
Martinko,náš malý na to trpěl skoro rok,bral homeopatika Sedalia...na chvíli se to srovnalo,ale po vysazení se tak po měsíci opět vrátilo.Noční děsy může vyvolat jak negativní,ale i kladný velmi emotivní zážitek. Nám pomáhal pevný režim před spaním...v tolik se jde jíst,v tolik koupat a v tolik spát...opravdu dodržovat. Také vynechat televizi,někdy to může vyvolat i pohádka která nám připadá zcela "mírumilovně". Malý se budil většinou hodinu po usnutí,byl spocený,klepal se,strašně brečel a u toho pořád něco mumlal ale není mu rozumět....měl vyděšený pohled.....ráno si prý nic nepamatují....hlavně se s nimi o tom nemá mluvit. Radili nám nemluvit na něj,nechovat....jen dohlížet aby si případně neublížil nějakým pádem atd.
Nedávno jsme měli nějaké problémy s jedním chlapečkem ve školce a děsy se nám opět vrátily :´(....tento týden už 3x :-|
Pokud by jste se chtěla ještě na něco zep

ODPOVĚDĚT
Martina C. (marchrom) ID 238592 (26.11.2011, 0:09)
To buzení hodinu po probuzení sedí. No a pak se to opakuje...-
Samozřejmě, že podobně jako ostatní děti - i ty naše koukají na televizi. Mají speciální program Duck TV pro prťata (jen takové melodie, smích, dětičky, kreslené blbosti ani ne pohádky) no a pak kraviny na youtube - mašinky, gummy bear, frog, Kubík ad... Zkusím to omezit, úplně bez to asi nepůjde (zatím).
Chovám ji vždy když má záchvat. Jinak se ani neuklidní. Někdy vyžaduje okamžité rozsvícení (to pomáhá ihned). Je to děs. Od malinka tak krásně spinkala. Nikdy nebyl problém. Začátkem září přešly do větších postýlek a týden na to to začalo. Co říkáte na tu neuroložku (píšu výše v komentářích)
Martina

ODPOVĚDĚT
Marcela Š. (Macek70) ID 15624, mimibazar.cz/macek70 (26.11.2011, 16:32)
Martinko,zkuste omezit tu televizi hlavně tak 2-3 hodiny před spaním.....chápu že s dvojčatama je to asi nemožné bez ní.My jsme jí na chvíli úplně vyřadili,hlavně přes léto to nebyl problém...celé odpoledne jsme byli venku.Také nám hodně pomohl ten pevný režim a když jsme se někde zdrželi a malý šel třeba jen o půl hodiny déle spát,už tu byly noční děsy.Je to ale šílený,jte otrokem času.Jinak je asi pravda že na to trpí citlivější děti....ten náš je taky cíťa,všeho se bojí,na všechno musí přijít sám časem.Nám noční děsy vyvolala třeba i návštěva aquaparku a přitom byl strašně nadšený.Potom třeba moment kdy si myslí že se mu děje křivda,třeba když ho za něco napomenu....teď mu je pět a už je mu rozumět když při tom ,,záchvatu" mluví. Byla jsem na přednášce o dětech s PhDr.Lidmilou Pekařovou a o přestávce jsem si za ní došla,ptala jsem se jí na noční děsy a řekla mi že nemám maléh

ODPOVĚDĚT
Marcela Š. (Macek70) ID 15624, mimibazar.cz/macek70 (26.11.2011, 16:32)
Byla jsem na přednášce o dětech s PhDr.Lidmilou Pekařovou a o přestávce jsem si za ní došla,ptala jsem se jí na noční děsy a řekla mi že nemám malého do ničeho nutit,nechat ho aby si na vše přišel sám a řekla mi že to ubližuje jen nám rodičům,děti ráno nic neví.O tom jsem se přesvědčila nedávno,když se malý probudil strašně zpocený,převlékla jsem mu pyžamo a ráno se divil že má jiné....přitom se mnou normálně mluvil a byl dá se říct vzhůru.My třeba do teď neměli doma mikuláše a čerta i ve školce ho nechávám na tento den doma. V žádném případě ho ničím nestrašíme....bubáci,čerti atd.
Co se týče té neuroložky,nevím....mě každý Dr.říkal že to musí přejít samo.

ODPOVĚDĚT
Marcela Š. (Macek70) ID 15624, mimibazar.cz/macek70 (25.11.2011, 23:21)
Pokud by jste se chtěla ještě na něco zeptat,tak klidně písněte,potácíme se stím už 2,5 roku. (hello)

ODPOVĚDĚT
Lenka B. (kunhutaB) ID 123073 (25.11.2011, 23:16)
u nás to nebylo tak intenzivní, ale také jsme se s nočními děsy setkali, doporučuje se delší dobu před spaním nepouštět ani nečít pohádky, držet ji v klidu a třeba večer (klidně i za tmy) udělat menší procházku na čerstvém vzduchu.. ale u nás nic z toho nezabíralo, prostě jsme to museli přečkat (mimochodem, s malou v naší posteli ,-) ale bylo to lepší, než k ní běhat několikrát za noc...)... pokud by to nepřecházelo, zmiňte se určitě i Dr, třeba by Vám poradila líp...

ODPOVĚDĚT
Martina C. (marchrom) ID 238592 (26.11.2011, 0:14)
Leni, děkuju, určitě to vyzkoušíme. Jsem z toho už vážně unavená.Určitě to znáte - když se několikrát za noc šokem vzbudíte, běžíte do pokojíčku, tišíte dítko, uspáváte..... ráno pak není kde brát energii. Člověk si neodpočine.... |-)

ODPOVĚDĚT
Gabriela V. (wwolfik) ID 395289 (25.11.2011, 23:07)
dívá se na televizi a nebo na počítač?
Pro to může být i tím...
Známé dcerka to nedávno měla také, kamarád ji poradil nesledovat TV ani počítač a malá zase spí jako andílek (F)

ODPOVĚDĚT
Martina C. (marchrom) ID 238592 (26.11.2011, 0:16)
To víte, že kouká-
Zkusíme to omezit. Děkuji za radu!
Martina :-)

ODPOVĚDĚT
Gabriela V. (wwolfik) ID 395289 (26.11.2011, 7:05)
Zkuste, asi se jí to nebude moc líbit (my momentálně - né kvůli děsům - omezili večer televizi synovi 4,5 a zpočátku se mu to moc nelíbilo....ale začali jsme spolu vždycky hrávat různé hry, pexesa atd. a teď už televizi ani nevyžaduje).
A dejte pak vědět, třeba to fakt pomůže a i ostatním rodičům...
Ta známá šla kvůli tomu k doktorovi, ten říkal, že malá má asi nějaký stres a problém ve školce a nebo to prý může být i počátek epilepsie. Pořád je vyděsil a nakonec stačilo jenom vypnout TV a počítač (smich) (F)

ODPOVĚDĚT
Martina C. (marchrom) ID 238592 (25.11.2011, 22:53)
Musím ještě připsat, že se tak děje tři až sedm krát za noc. Někdy (většinou vždy) nakonec rezignuju a vezmu ji do naší manželské postele, abych se vyspala. Tam je v pohodě. Je celkově citlivější, uvztekanější atd.. Zkoušeli jsme čínskou medicínu, hipoterapii, ale vše bez valného úspěchu. Vážně musím jen tak čekat až to samo třeba nějak přejde, nebo jí můžu nějak pomoct?
Předem děkuju za jakoukoliv radu.
Martina 8-|

ODPOVĚDĚT