je nějaké pravidlo,pomůcka,při náhrazování klasické mouky za bezlepkovou?mám na mysli,že když je v klasickém receptu 200g mouky tak i bezlepkové bude stejné množství? A můžu použít jakýkoliv recept a jen tam zaměnit klasickou mouku za bezlepkovou?
![](//img-new.mimibazar.cz/s/bc/0/100217/23/a233071-1266444366.jpg) | Renata F. (Viko) ID 233071 (28.10.2011, 11:39) | Tak mohu také něco připsat z mé 25leté zkušenosti z bezlepkem.Dřív mouka nebyla a pak byla nějáká název už si nepamutuji ale byl v tom amaratn to zas bylo špatně pro bezlepkáře-že měl alergii,tak jinak nic nebylo tak jsme museli používat šrkob-tzv solamyl-bramborový nebo později od Dr.Oetkera,to bylo to nej co se dalo použít.Dnes bych řekla že už jsem vyzkoušela hafo mouky-různé druhy a stejně se nejvíc vracím k bezlepkové Jizerce a co jsem zjistila,je nejlevnější v Globusu,a co se týče receptů vařím skoro vše ale přidávám trochu kypřicího prášku aby to pěkně nakynulo,to semé když peču chleby dávám droždí sušené a trochu kypř.prášku ne moc jen maličko a chleba se super jen z Jizerky,jak to dělám z jiných druhů mouky už to není ono,je to pak spíš brousek.Jinak solamyl dávám skoro ještě dnes všude a nezradil mě nikdy ![(F)](//img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/9.gif)
ODPOVĚDĚT |
![](//img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/fo.gif) | ![](//img-new.mimibazar.cz/s/bc/0/090317/14/a54948-1237296392.jpg) | Markéta H. (xlmakrela) ID 54948, mimibazar.cz/xlmakrela (30.10.2011, 16:54) |
MOc děkuji a přeji pěkný večer MArkéta ![(F)](//img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/9.gif)
ODPOVĚDĚT |
|
![](//img-new.mimibazar.cz/s/bc/0/150309/10/a49148-1425895004.jpg) | Kateřina M. (3boys) ID 49148 (28.10.2011, 9:11) | Používám klasické recepty, mouky dám trošku méně a pak přidávám. Jen droždí dávám více než je v klasickém lepkovém receptu. A klidně nechávám kynout i 2x, ono to jde, ale pomaleji. Někdy nechávám kynout jen jednou, třeba na houskové knedlíky do mikrovlnky. Pozor, těsto se více drolí, láme , praská. Když dělám záviny, nedaří se udělat tenká placka jako u lepkového, musím dát více těsta a udělat to hrubší. Takže tady mám recept upravený zhruba místo 200g hl. mouky tak 300g Jizerky. Ale to je o zkušenostech s daným receptem.
ODPOVĚDĚT |
![](//img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/fo.gif) | ![](//img-new.mimibazar.cz/s/bc/0/090317/14/a54948-1237296392.jpg) | Markéta H. (xlmakrela) ID 54948, mimibazar.cz/xlmakrela (30.10.2011, 16:54) |
MOc děkuji a přeji pěkný večer MArkéta ![(F)](//img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/9.gif)
ODPOVĚDĚT |
|
![](//img-new.mimibazar.cz/s/bc/0/110531/19/a27748-1306863781.jpg) | Lenka C. (LenkaCh.) ID 27748, mimibazar.cz/lenkachr (28.10.2011, 9:02) | Já to tak většinou dělám, ale množství spíš odhaduji a přisypávám postupně, ona ta mouka jinak saje vodu. Jinak těsto je dobré nakonec zpracovat buď navlhčenýma rukama, nebo naopak(a to doporučuji) pomočenýma rukama. A to nejdůležitější! Těsto je nutné propracovat co nejrychleji, IHNED z něj nadělat koláče, rohlíky, prostě co je potřeba a teprve POTOM dát KYNOUT. Nesmíte postupovat klasicky, protože těsto by nevykynulo jak má. Já dávám kynout tak na 20 minut do rozehřáté trouby (aby měla tak 35 stupňů) a dovnitř dávám kastrolek s vodou. Ten tam ponechávám i po dobu pečení. U nekynutých těst ten kastrůlek vynechávám. Ale rychlost zpracování těsta je důležitá i tady a pomáhám si sněhem, aby byl moučník více nadýchaný.
ODPOVĚDĚT |
![](//img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/fo.gif) | ![](//img-new.mimibazar.cz/s/bc/0/090317/14/a54948-1237296392.jpg) | Markéta H. (xlmakrela) ID 54948, mimibazar.cz/xlmakrela (30.10.2011, 16:53) |
Leni děkuji,zbírám informace pro mámu ![(L)](//img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/16.gif)
ODPOVĚDĚT |
| ![](//img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/fo.gif) | ![](//img-new.mimibazar.cz/s/bc/0/110531/19/a27748-1306863781.jpg) | Lenka C. (LenkaCh.) ID 27748, mimibazar.cz/lenkachr (30.10.2011, 17:08) |
Nemáte zač, všichni jsme nějak začínali Doporučuji Vám tyto stránky http://www.ivako.cz/Bezlepkovakucharka.htm jsou tam i fotopostupy a ověřené recepty. S nimi to jde úplně samo Držím palce, ať se daří ![(L)](//img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/16.gif)
ODPOVĚDĚT |
|
Lenka V. (Lena28) ID 24797 (28.10.2011, 8:59) | Márkétko moho Vás uklidnit že to není množstvím mouky.Též dělám vše z Jizerky a bez problémů.Jde to opravdu vše pomaleji ale jde to.Vánoční cukroví též dělám z jizerky a stejný poměr jako u klasického.Je Super.Nic neděláte špatně jen to chce pevnější nervy
ODPOVĚDĚT |
![](//img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/fo.gif) | ![](//img-new.mimibazar.cz/s/bc/0/090317/14/a54948-1237296392.jpg) | Markéta H. (xlmakrela) ID 54948, mimibazar.cz/xlmakrela (30.10.2011, 16:52) |
děkuji za názor, u nás je bezlepkář táta a zjistili mu to až nedávno a tak zjišťuju co nejvíce infotací pro mámu ![(L)](//img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/16.gif)
ODPOVĚDĚT |
|
![](//img-new.mimibazar.cz/s/bc/0/130823/12/a20575-1377253490.jpg) | Štěpánka Š. (Stepula) ID 20575, mimibazar.cz/stepula (27.10.2011, 23:22) | tak to jsem ráda, že tu je takový dotaz..ráda si přečtu. Mám doma 3 druhy mouky a osvědčila se mi Jizerka, ale stejně nějak špatně se to těsto zpracovává, kyne,tak právě taky nevím, zda to je poměrem mouky, nebo co dělám špatně.
ODPOVĚDĚT |
![](//img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/fo.gif) | ![](//img-new.mimibazar.cz/s/bc/0/090317/14/a54948-1237296392.jpg) | Markéta H. (xlmakrela) ID 54948, mimibazar.cz/xlmakrela (30.10.2011, 16:51) |
a kdo u vás j e bezlepkář? u nás můj táta zjistili mu to až nyní ![:-$](//img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/12.gif)
ODPOVĚDĚT |
|