prosím o radu bezlepkáře
je nějaké pravidlo,pomůcka,při náhrazování klasické mouky za bezlepkovou?mám na mysli,že když je v klasickém receptu 200g mouky tak i bezlepkové bude stejné množství? A můžu použít jakýkoliv recept a jen tam zaměnit klasickou mouku za bezlepkovou?
FOTKU MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Celkem 5 komentářů
Renata F. (Viko) ID 233071 (28.10.2011, 11:39)
Tak mohu také něco připsat z mé 25leté zkušenosti z bezlepkem.Dřív mouka nebyla a pak byla nějáká název už si nepamutuji ale byl v tom amaratn to zas bylo špatně pro bezlepkáře-že měl alergii,tak jinak nic nebylo tak jsme museli používat šrkob-tzv solamyl-bramborový nebo později od Dr.Oetkera,to bylo to nej co se dalo použít.Dnes bych řekla že už jsem vyzkoušela hafo mouky-různé druhy a stejně se nejvíc vracím k bezlepkové Jizerce a co jsem zjistila,je nejlevnější v Globusu,a co se týče receptů vařím skoro vše ale přidávám trochu kypřicího prášku aby to pěkně nakynulo,to semé když peču chleby dávám droždí sušené a trochu kypř.prášku ne moc jen maličko a chleba se super jen z Jizerky,jak to dělám z jiných druhů mouky už to není ono,je to pak spíš brousek.Jinak solamyl dávám skoro ještě dnes všude a nezradil mě nikdy (F) (F) (F)

ODPOVĚDĚT
Markéta H. (xlmakrela) ID 54948, mimibazar.cz/xlmakrela (30.10.2011, 16:54)
(L) (L) (L) (L) (L) MOc děkuji a přeji pěkný večer MArkéta (F) (F) (F) (F) (F)

ODPOVĚDĚT
Kateřina M. (3boys) ID 49148 (28.10.2011, 9:11)
Používám klasické recepty, mouky dám trošku méně a pak přidávám. Jen droždí dávám více než je v klasickém lepkovém receptu.
A klidně nechávám kynout i 2x, ono to jde, ale pomaleji. Někdy nechávám kynout jen jednou, třeba na houskové knedlíky do mikrovlnky.
Pozor, těsto se více drolí, láme , praská. Když dělám záviny, nedaří se udělat tenká placka jako u lepkového, musím dát více těsta a udělat to hrubší. Takže tady mám recept upravený zhruba místo 200g hl. mouky tak 300g Jizerky. Ale to je o zkušenostech s daným receptem.

ODPOVĚDĚT
Markéta H. (xlmakrela) ID 54948, mimibazar.cz/xlmakrela (30.10.2011, 16:54)
(F) (F) (F) (F) (F) MOc děkuji a přeji pěkný večer MArkéta (F) (F) (F) (F) (F)

ODPOVĚDĚT
Lenka C. (LenkaCh.) ID 27748, mimibazar.cz/lenkachr (28.10.2011, 9:02)
Já to tak většinou dělám, ale množství spíš odhaduji a přisypávám postupně, ona ta mouka jinak saje vodu.
Jinak těsto je dobré nakonec zpracovat buď navlhčenýma rukama, nebo naopak(a to doporučuji) pomočenýma rukama.
A to nejdůležitější! Těsto je nutné propracovat co nejrychleji, IHNED z něj nadělat koláče, rohlíky, prostě co je potřeba a teprve POTOM dát KYNOUT. Nesmíte postupovat klasicky, protože těsto by nevykynulo jak má. Já dávám kynout tak na 20 minut do rozehřáté trouby (aby měla tak 35 stupňů) a dovnitř dávám kastrolek s vodou. Ten tam ponechávám i po dobu pečení. U nekynutých těst ten kastrůlek vynechávám. Ale rychlost zpracování těsta je důležitá i tady a pomáhám si sněhem, aby byl moučník více nadýchaný.

ODPOVĚDĚT
Markéta H. (xlmakrela) ID 54948, mimibazar.cz/xlmakrela (30.10.2011, 16:53)
(L) (L) (L) (L) Leni děkuji,zbírám informace pro mámu (L) (L) (L) (L) (L) (L)

ODPOVĚDĚT
Lenka C. (LenkaCh.) ID 27748, mimibazar.cz/lenkachr (30.10.2011, 17:08)
Nemáte zač, všichni jsme nějak začínali (F) Doporučuji Vám tyto stránky http://www.ivako.cz/Bezlepkovakucharka.htm jsou tam i fotopostupy a ověřené recepty. S nimi to jde úplně samo (Y) Držím palce, ať se daří (L)

ODPOVĚDĚT
Lenka V. (Lena28) ID 24797 (28.10.2011, 8:59)
Márkétko moho Vás uklidnit že to není množstvím mouky.Též dělám vše z Jizerky a bez problémů.Jde to opravdu vše pomaleji ale jde to.Vánoční cukroví též dělám z jizerky a stejný poměr jako u klasického.Je Super.Nic neděláte špatně jen to chce pevnější nervy

ODPOVĚDĚT
Markéta H. (xlmakrela) ID 54948, mimibazar.cz/xlmakrela (30.10.2011, 16:52)
:-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :-$děkuji za názor, u nás je bezlepkář táta a zjistili mu to až nedávno a tak zjišťuju co nejvíce infotací pro mámu (L) (L) (L) (L) (L) (L)

ODPOVĚDĚT
Štěpánka Š. (Stepula) ID 20575, mimibazar.cz/stepula (27.10.2011, 23:22)
tak to jsem ráda, že tu je takový dotaz..ráda si přečtu. Mám doma 3 druhy mouky a osvědčila se mi Jizerka, ale stejně nějak špatně se to těsto zpracovává, kyne,tak právě taky nevím, zda to je poměrem mouky, nebo co dělám špatně.

ODPOVĚDĚT
Markéta H. (xlmakrela) ID 54948, mimibazar.cz/xlmakrela (30.10.2011, 16:51)
:-$ :-$ :-$ :-$ a kdo u vás j e bezlepkář? u nás můj táta zjistili mu to až nyní :-$ :-$ :-$ :-$

ODPOVĚDĚT