...prosím, roste nám na zahrádce a já nevím co s tím -krom vína, apod. Minulý rok nám spásli ptáci, ale nyní ne, je tam toho hodně....... poraďte, na co využít???
| Simona V. (SimonaV.) ID 124616, mimibazar.cz/simonav (26.9.2011, 23:31) | My z něj děláme také kompot a je výborný
ODPOVĚDĚT |
|
Janka F. (esmae) ID 242840 (26.9.2011, 18:55) | Marketka, tak tu to mate: na cca 8 dcl hroznovej stavy treba stavu z cca 9 limetiek, ci 7 citronov, 1 balenie zelirovacieho ovocneho cukru ( starka pouzivala dia), ak mate radi mozete pridat aj skoricu, no palicku, alebo aj par klincekov. zalezi od toho, ako aromaticke chcete...Vsetko spolu poriadne premiesame a za staleho miesania privedieme do varu a poriadne povarime aspon zo 5 minut.Potom naplnime do poharov a pripadnu penu odoberieme. Mozete pridat aj jemne pasiky neosetrenej kory z limetiek, ci citronov, vypada to pekne a doda uzasnu aromu. Starka stale skusala, ci je uz hotovo tak, ze kusok odobrala na tanierik a pockala kym schladne, ak bolo riedke, tak este varila...Tak ak skusite, hadam budete spokojna...Viem, ze robila aj tak, ze nedala stavu z citrusov, ale 1 liter stavy z hrozna a pridala kyselinu citronovu podla chuti. je to aj dobry konzervant... Inak toto funguje super aj s jablkovou stavou
ODPOVĚDĚT |
| | Markéta M. (Markina) ID 98546 (27.9.2011, 8:58) |
Jani, moc Vám děkuji.... je to tedy mooc zajímavé .... určitě toto vyzkouším i z jiného ovoce. Třeba malinové nebo ostružinové by také nemuselo být špatné...
ODPOVĚDĚT |
|
Janka F. (esmae) ID 242840 (26.9.2011, 14:18) | Marketka, ja som dostala nedavno darom vynikajuci dzem bola to mnamkaaaaa ozaj vyborne...a taktiez som uz robila rôsol zo stavy v zime ako by ste nasla
ODPOVĚDĚT |
| | Markéta M. (Markina) ID 98546 (26.9.2011, 14:46) |
tý jo, hroznový džem??? No, zní to zajímavě. Děkuji. A rosol? To je jako sladký aspik??? A s čím se to jí? Nebo do čeho použít?
ODPOVĚDĚT |
| | Janka F. (esmae) ID 242840 (26.9.2011, 15:03) |
Ano je to super, dostala som taku prirodnu variantu a aj jednu s klincekami a skoricou za nas oba super a rosol robievala stara mama so stavy, skusi kuk este niekde v jej starych receptoch, ak to najdem, tak napisem...my to jedavame normalne na pecivo, alebo ja pouzivam aj na pecenie, ako lekvar
ODPOVĚDĚT |
| | | | Markéta M. (Markina) ID 98546 (26.9.2011, 15:34) |
Jani, tedy, to jsou věci . Jste moc hodná, budu tedy vyhlížet, zda jste našla recept. Moc děkuji.
ODPOVĚDĚT |
|
| Iva M. (Vanusak) ID 171498, mimibazar.cz/vanusak (26.9.2011, 14:12) | Mně tu minule holky poradily nakombinovat s jiným ovocem a udělat pečený čaj. To hrozno je tam opravdu moc dobré!!! http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=3717333&user=0&order=0&typ=2
ODPOVĚDĚT |
| | Markéta M. (Markina) ID 98546 (26.9.2011, 14:44) |
Ivanko, moc Vám děkuji.... my bohužel na čajíky nejsme - i když jsem pečený čaj dělala, moc se to nechytlo
ODPOVĚDĚT |
| Pavlína P. (pajaakaja) ID 89388 (26.9.2011, 14:29) |
jj, dobrý nápad. Taky jsem dělala min. týden a dala jsem tam. Už se mi to vykouřilo z hlavy
ODPOVĚDĚT |
|
Pavlína P. (pajaakaja) ID 89388 (26.9.2011, 13:02) | Nemám tedy zkušenost, ale asi bych udělala nějakou přírodní šťávu. Propasírovat...aby tam nebyly zrníčka...tady u nás u metra pán prodává 100procentní hroznovou šťávu pro děti. Tak něco podobného.Budete to mít zdravé a bez chemie, narozdíl od kupovaných sirupů.
ODPOVĚDĚT |
| | Markéta M. (Markina) ID 98546 (26.9.2011, 13:05) |
Také dobrý nápad - stejně asi budeme muset pořídit odšťavňovač - ovoce bude na zahrádce dost a dost a nejlepší šťáva je 100% čerstvá - časem se vitamíny vytrácí
ODPOVĚDĚT |
|
| Anna K. (Annitta) ID 125391 (26.9.2011, 12:50) | táta dělával domácí burčák-byl výbornej...Podle mě by šlo udělat třeba sirup
ODPOVĚDĚT |
| | Markéta M. (Markina) ID 98546 (26.9.2011, 13:03) |
sirup není vůbec špatný nápad, ale chtělo by to recept - nechce se mi moc experimentovat. ale každopádně by to asi šlo stějně jako tady uváděný malinový z hrníčku + listí (ten dělám i ostružinový a je skvělý) Burčák - vůbec netuším, jak na něj ???
ODPOVĚDĚT |
|
| Petra k. (petulisek) ID 125836 (26.9.2011, 12:48) | Jejda, to Vám závidím! Já si dnes koupila dvě kila do práce na jídlo a už mám půlku snězenou Jde to i zavařit, popř. usuši v sušičce ovoce, ale jinak nevím, já to vždycky sním jen tak, můžu se po tom utlouct
ODPOVĚDĚT |
| | Markéta M. (Markina) ID 98546 (26.9.2011, 13:00) |
No, kdyby jste byla poblíž, klidně si přijďte naškubat .. u nás tyto malé moc nefrčí (jen ty kupované s velkýma kuličkama a to ještě menšímu potomkovi musím vybírat pecky). Ale zkusím ten kompot. Já furt tajně doufala, že si letos zase ptáčci pošmáknou a já budu mít klid. Jsou i špatně přístupné, páč opravujeme a je to do poloviny zasypané už druhý rok sutí, tak se o to ani nemůžu starat - stříhat apod. .... a přesto se vínu daří
ODPOVĚDĚT |
|
| Jarmila J. (JarJak) ID 279130, mimibazar.cz/jarjak (26.9.2011, 12:48) | Zkuste zavařit jako kompot.
ODPOVĚDĚT |
| | Markéta M. (Markina) ID 98546 (26.9.2011, 12:57) |
tak to mě tedy nenapadlo..... to asi zkusím, alepspoň pár skleniček. Děkuji
ODPOVĚDĚT |
| | | Katka H. (mmarch2712) ID 361337 (26.9.2011, 13:09) |
jojo zavařené hrozno je výborné
ODPOVĚDĚT |
|
Jitka Š. (Ally McBeal) ID 262404 (26.9.2011, 12:48) | Babi je vzdycky pridavala,kdyz zavarovala hrusky
ODPOVĚDĚT |
| | Markéta M. (Markina) ID 98546 (26.9.2011, 13:08) |
Hrušky nemáme ...... pořád si říkám, že všichni kolem mají na zahradě super stromy jako - broskve, meruňky, hrušky, ořechy vlašské, třešně..... a jen na naší zahradě byly jen jabloně a staré trnky, které se museli pokácet - Kupovali jsme to tak a když si nasadím svoje, tak snad se dočkám
ODPOVĚDĚT |
|