Jedno nebo dvě morčata-prosím čtěte koment :-)
Poslední dotaz a pak slibuju, že dám už s morčatama pokoj:-)
FOTKU MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Celkem 7 komentářů
Zuzana N. (Poldi) ID 24780 (11.8.2011, 8:52)
Napsala jsem vám dlouhý komentář, ani se sem nevešel. Mám mnohaleté zkušenosti s chovem morčat, momentálně jich máme čtrnáct a u nich nějaké to miminko, co půjde do světa. Poradím ráda, co vím sama nebo od jiných. Napište do vzkazů. (hello)

ODPOVĚDĚT
Zuzana N. (Poldi) ID 24780 (11.8.2011, 8:47)
Morče můžete chovat samostatně i ve skupince. Jsou to společenská zvířata, na jedináčka to chce fakt čas. Doporučuje se, pokud chcete opravdu jen jedno, pořídit samečka. Ten bývá přítulnější a nemá své nálady (říje) jako samička. Naopak pro chov ve skupince jsou lepší samičky. Samci spolu můžou stále bojovat o dominanci a v některých případech teče i krev.
Samičky si mezi sebou na začátku vyříkají, která má na vrch a pak soužití bezproblémově funguje. Není nutné pořizovat sourozence, samozřejmě mladá morčata se snáší lépe. Hlavně seznamovat někde na neutrální půdě, protože jinak si domácí brání svůj domov před vetřelcem a můžou nastat komplikace. Pro děti se doporučuje pořídit jedna samička, a když časem trošičku omrzí, pořídit jí kamarádku. Morčatům nevadí pobyt venku, musí na to být ale zvyklá. Zimu by těžko snášela, pokud by nebyla venku od léta. V mrazech je nutné zvířátka

ODPOVĚDĚT
Jana b. (fehofka) ID 93304 (11.8.2011, 8:08)
Pokud uvažujete o dvou morčátkách,kupte je najednou.Nejlépe sourozenci z jednoho vrhu.My jsme si koupili samečka a po 4 měsících jsme mu pořídili kamaráda stejného pohlaví.Bohužel byli oba tak dominantní,že se nám párkrát servali až do krve.Museli jít od sebe.Jinak taky záleží,kde budou mít klec.Pokud koupíte dva,budou spolu hodně komunikovat a nebude dobré dávat je na noc do místnosti,kde vám spí děti.

ODPOVĚDĚT
Monika R. (Moncicacka) ID 72933, mimibazar.cz/moncicacka (10.8.2011, 21:23)
Určitě dvě, mám taky dvě samičky, jedné samotné by bylo smutno (Y) Někde jsem i slyšela, že prý v Rakousku je to dané zákonem, že se nesmí chovat jen jedno morče samotné, ale nevím co je na tom pravdy :-o

S tím pobytem v různých teplotách nevím, myslím, že je lešpí mít je na jednom místě (Y)

ODPOVĚDĚT
Petra k. (petulisek) ID 125836 (10.8.2011, 16:18)
(comp)Morče a králík je velmi společenský tvor. Potřebuje pozornost. Ideální je klec s jedním zvířetem v místnosti, kde jste všichni nejčastěji (obývák,kuchyně) ale s domečkem, kde si zaleze když potřebuje klid. Pokud si ho chcete dát ven, nebo do předsíně atp., pak raději dvě morčátka. Ochočí se obě, jen s rím musíte dětem pomoci, nesnáší křik a prudké pohyby... až si navzájem na sebe zvyknou a děti se naučí, tak budou mít bezva kámoše (Y)

ODPOVĚDĚT
Šárka M. (kopretinka95) ID 42767 (10.8.2011, 15:08)
Lepší je když jsou dvě,aspoň si pokecají ,-) My měli samečka a ten byl mazlivější jak všechny samičky co jsme měli,asi záleží na povaze. :-$ Každopádně já nemám srdce nechávat zvířata v zimě venku a určitě jim nedělají dobře teplotní výkyvy z přenášení. *-) *-) Tak je dávejte na noc někam do předsíně a nebo je nechávejte v předsíní pořád.Holky si přece dojdou a vy budete mít děti pod dohledem kdy je vytahují. (smich) (smich) To je aspoň můj názor (L) (L) (L)

ODPOVĚDĚT
Monika E. (Mončík) ID 23345, mimibazar.cz/moncik (10.8.2011, 14:26)
Tak už jsem se rozmyslela, morčátko bude...ale mám dotaz...chtěla bych asi spíše samičku, prý jsou přítulnější. Otázka ale je, zda jednu nebo dvě...aby jim nebylo smutno. Mým dětem jsou 2,5 a 5,5 let. Podaří se je ochočit, když budou 2 morčice? Chci je mít v upraveném kotci na zasleném balkóně, ale převážně jen na noc, přes den bych je chtěla mt u holek v pokojíčku v plastovém boxu...je to rozumné je takto během každého dne stěhovat? Nebudou jim vadit teplotní změny hlavně v zimě (kotec jim upravím tak, aby se v něm zahřály, ale stejně). Předem díky za Vaše odpovědi a ochotu...nechci nic podcenit, aby pak zvířátko nebylo chudáček.

ODPOVĚDĚT