DORTAŘKY, jdu na radu
Chci mít jistotu, že se mi potahovací hmota nerozteče. Jaký krém pod ni použít a je to vůbec nutné mazat? Nestačí potáhnout jen suchý korpus (myslím nahoře)? Co všechno se nesmí dotýkat zespoda hmoty, aby netála - ovoce, marmeláda, ...??? Děkuju.
FOTKU MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Celkem 7 komentářů
Markéta D. (mardolinka) ID 41130, mimibazar.cz/mardolinka (6.4.2011, 22:26)
¨pod potahovku můžete dát i obyč.nugetu (Y) (Y) (Y)

ODPOVĚDĚT
Iva M. (Vanusak) ID 171498, mimibazar.cz/vanusak (7.4.2011, 8:16)
(L)

ODPOVĚDĚT
Eva T. (scheina) ID 252566 (6.4.2011, 20:16)
Já používám varnu a pod to klidně dám krém lehky ze smetany,protože dlouho nevydrží (zajic) tak druhý až třetí den bylo vidět, že ze spoda se začíná potah "rozpoštět" ale v případě, že to dělám jen pro nás doma, nechvávám uležet přes noc a další den po něm neni ani památky ,-)fakt se nestačí roztéct (Y) ale jinak je to fakt, že je lepší pomazat, třeba jen pidi slaboulinkou vrstvou aneo myslím nutelou by to taky šlo... jinak u mě vede pařížšká šlehačka (zajic) anebo krém ze zakys smetany s rozehřátou čoko - zamíchat dohromady a je i dost tuhý, anebo tvarohovo-šlehačkový :-D prostě ty "lehčí" :-Dat se dílo podaří (^)

ODPOVĚDĚT
Iva M. (Vanusak) ID 171498, mimibazar.cz/vanusak (6.4.2011, 20:39)
(F) Musela jsem se podívat, co je to varna. ,-) Teď už vím a taky to může být varianta potahu. Přidáváte taky sušené mléko? Jako tady: http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=76045
Děkuju! (L)

ODPOVĚDĚT
Eva T. (scheina) ID 252566 (6.4.2011, 21:53)
jojo, určo je to taky potahovkou, tahle je taková "nenáročná"- rychlá i levná. Sušené mléko jsem dávala, když jsem ho měla, ale většinou nedávám. Je ale fakt, že je to pak mín sldké...to záleží na vás, ale nemusí tam být.
jo, ten odkaz je na tu varnu co myslím (Y) zatím mám zkušenosti jen s ní a s hmotou marsmelow ( +o(zas nevím, jak se to píše ,-)) ta byla víc gumová, Ta varna je víc tvrdá, dobrá na ozdoby a modelování, ale nejsem žádnej profík u mě je to pokus omyl ,-)

ODPOVĚDĚT
Iva M. (Vanusak) ID 171498, mimibazar.cz/vanusak (7.4.2011, 8:15)
No, asi nezbyde nic jinýho než to prostě vyzkoušet. ,-) Jo a s tou marshmallow hmotou jsem taky rozpolcená, je část, kterým chutná a je část, která je úplně zklamaná. Takže jedině opět vyzkoušet. :-)
A ještě k té varně - když je víc tvrdá, jak píšete, přesto je i na potah dortu a ne jenom na ozdoby, že? (L)

ODPOVĚDĚT
Eva T. (scheina) ID 252566 (7.4.2011, 20:46)
přesně tak, je i na potah, ono hodně záleží na množství toho cukru nebo suš mléka, kolik dáte, aby se s tím dobře pracovalo. AKdyž pak chcete dělat nějkaý modelování, tak je npřidáte cukr, aby to bylu tužší a je to (Y) Mě varna chutná víc, neni tak sladká a dávám mandlové aroma a to mám moc ráda (zajic), ta marsmallow hmota je dost sladka i na mě ,-) ale trochu líp se mi s ní pracovalo, protože je pružná, ale jedno se mi dost trhala +o( tak nevím...chce si to vyzkoušet,ošahat, co bude vám vyhovovat. Varna je jednoduchá, levná a dobrá ,-) a mě celkem vyhovuje, ještě jsem nenašla zatím nic lepšího, ale pátrám ^o) např jsem našla nějakou hmotu za 10 mi n hotová se suš mlékem a nějakým sirupem...ta je prý tak dobrá, ale asi vám to nebudu ještě ztěžovat, to rozhodování :-D až se dílko podaří, já budu v sobotu dělat taky jeden (^) (Z)si objednat ovečku, tak uvidíme, co za zvíře z toho vyleze :-D

ODPOVĚDĚT
Iva M. (Vanusak) ID 171498, mimibazar.cz/vanusak (7.4.2011, 22:10)
Evi, moc díky za rady do začátku. (L) Mě to čeká za 14 dní, tak do té doby se pro nějakou tu hmotu musím rozhodnout. ,-) O té 10 minutové jsem taky četla a koukala na ni. Je fakt, že si to každá musí prostě osahat a každému může opravdu vyhovovat něco jiného. (H) Mějte se a dortům zdar, ať se zvíře povede! :-D

na původní příspěvek již bylo v tomto vláknu 5x odpovězeno
Jitka M. (mikitka5) ID 160484 (6.4.2011, 19:26)
do dortů dávám krémy (můj oblíbený je ušlehat 2 šlehačky + vmíchat 1 kysanou smetanu a to celé dle návodu ztužit želatinovým ztužovačem za studena od oetkera, už není ani potřeba sladit, super pro linii), ale shora mažu jen marmeládou (slabounce) a na to dávám marcipánový potah (nebo teda tady se tomu asi říká falešný marcipán)... když ho nevyválím úplně teňoulince, tak se mi ještě nestalo, že by se marmeládou rozblemcal

ODPOVĚDĚT
Iva M. (Vanusak) ID 171498, mimibazar.cz/vanusak (6.4.2011, 20:30)
To jsem přesně potřebovala vědět, jak je to s tou marmeládou. Za recept na lehký krém moc díky. (L)

ODPOVĚDĚT
Jana K. (lupínek) ID 22509, mimibazar.cz/lupinek (6.4.2011, 18:46)
moje kamarádka je dortařka a krémy nesnáší, slabě potírá právě marmoškou. Myslím, že slabou vrstvou marmelády nic nepokazíte

ODPOVĚDĚT
Iva M. (Vanusak) ID 171498, mimibazar.cz/vanusak (6.4.2011, 20:31)
(L)

ODPOVĚDĚT
Jana K. (lupínek) ID 22509, mimibazar.cz/lupinek (6.4.2011, 17:14)
jestli nemáte rádi máslové krémy tak slaboučce potřete marmeládou.

ODPOVĚDĚT
Iva M. (Vanusak) ID 171498, mimibazar.cz/vanusak (6.4.2011, 17:17)
Takže marmeláda jde? *-) Já se právě u nějakých receprů dočetla, že právě v těch místech, kde se setkal marcipán s marmeládou, tak to steklo... Tak nevím právě, jak to s ní je... ,-)

ODPOVĚDĚT
Radka H. (radkaaa) ID 95559 (6.4.2011, 17:01)
Pod potahovku máslový krém - to se nerozteče. Pokud nepodmažete, tak ta hmot nebude na dortu držet, bude lámavá.......

ODPOVĚDĚT
Jana M. (Janičkam) ID 224071, mimibazar.cz/janickam (6.4.2011, 18:28)
u nás se máslové dorty nejí takže jsem loni dort jen poromazala marmeládou a navrch jsem nic nedala a nic se mi nelámalo.....výsledek mám u sebe v receptech ,-)

ODPOVĚDĚT
Iva M. (Vanusak) ID 171498, mimibazar.cz/vanusak (6.4.2011, 20:40)
Hezoučkej čtyřlístek. (F)

ODPOVĚDĚT
Iva M. (Vanusak) ID 171498, mimibazar.cz/vanusak (6.4.2011, 17:18)
A nevíte jak je to s marmeládou? Jestli nedělá neplechu? Anebo taky nutelu třeba radí pod potahovku... :-)

ODPOVĚDĚT
Gabriela P. ((Gabriška)) ID 281317, mimibazar.cz/gabkapitelova (6.4.2011, 17:00)
Určitě pozor na ovoce.Poku budete dávat, tak jen do středu dortu.Asi 3cm od kraje jen krém.
Ani šlehačkové, tvarohové ,či krémy z pomazánkového másla...by neměli přijít pod potah.Vrch a boky obmazat máslovým krémem tak, aby ten nadívací nevyšel nikde, ani bokem , napovrch.
Na obmazání můžete použít krém nastavovaný kaší, pudinkový- (do másla zašlehat trochu uvařeného, vychladlého pudinku), pařený krém, nebo jen třeba prošlehat máslo s trochou nutely...Prostě hlavní musí být poměr másla (H)At se vám (^) podaří (Y) (hello)
PS: je dobré dát za dort do lednice polystiren. desku-aby marcipán nenasál vlhkost a netál :-)

ODPOVĚDĚT
Iva M. (Vanusak) ID 171498, mimibazar.cz/vanusak (6.4.2011, 17:10)
Děkuju, my právě na máslové krémy vůbec nejsme, ale pokud dovnitř zvolím variantu lehčího krému, nebude vylézat ven a ani ovoce se stěny nedotkne, tak potom bude stačit, když si udělám trochu hutnějšího krému jenom na samotné pomazání, že jo. Chápu to dobře, že jde pouze o ten krém, co se dotýká potahovky? Anebo i na kvalitu povrchu má ten krém, který bude úplně uvnitř? (L)

ODPOVĚDĚT
Gabriela P. ((Gabriška)) ID 281317, mimibazar.cz/gabkapitelova (6.4.2011, 17:20)
Ivi, chápete to správně (Y) Dovnitř si dáte krém, jaký máte rádi, do středu ovoce..Kolem ovoce 3cm krému -takovou bariéru.A jen na ty boky si umícháte trošku nějakého z másla.Určitě bude stačit z půl másla.Pokud uděláte celou dávku-můžete dát do mražáku a pak použít příště (H)

ODPOVĚDĚT
Iva M. (Vanusak) ID 171498, mimibazar.cz/vanusak (6.4.2011, 20:27)
Tak to je supr, děkuju moc! (L)

ODPOVĚDĚT