Zobrazit přihlášovací formulář
MOUČNÍKY, POHÁRY
Tažený štrůdl

Tažený štrůdl

Potřebné ingredience

těsto 280 g hladké mouky 125-140 g teplé vody 30 g oleje nebo sádla 1 lžička citrónové šťávy nebo octa 1 vejce šp. soli náplň 1 kg strouhaných jablek rozinky cca 4 lžíce strouhanky nebo mletých piškotů cukr, skořice dle chuti na potření 100 g másla - rozinky zalijte horkou vodu a nechte máčet - pokud je nemáte rádi, dávat samozřejmě nemusíte - do mísy prosejte mouku, v hrnečku rozmíchejte vejce, vodu, olej, sůl a citronovou šťávu - v míse smíchejte mouku s mokrým základem a vypracujte hladké, lesklé, hladké a vláčné těsto, které dejte minimálně na hodinu odpočinout na teplé místo - těsto rozdělte na 4 díly, jeden si vezměte na práci, ostatní zakryjte a uschovejte - zatímco těsto odpočívá, připravte si jablka na náplň - váha uvedená v rozpisu surovin je brána jako čistá - co potřebujete přímo do štrůdlu, takže pokud budete čistit čerstvá jablka, připočítejte ještě nějakou váhu navíc - čerstvá jablka zbavte jádřinců a buď je nakrájejte je na tenké plátky nebo nastrouhejte nahrubo, pokud byste měli příliš šťavnatá jablka, tak část šťávy vyždímejte - rozpusťte si v rendlíku máslo a nechte trochu zchladnout, aby nebylo příliš horké - když je těsto odpočinuté, vezměte jeden díl těsta, částečně ho rozválejte a přeneste na čistou utěrku - předválené těsto začněte opatrnými pohyby vytahovat od středu ke krajům do všech směrů do tvaru obdélníku, dokud není dobře vidět vzor na utěrce - dávejte pozor, abyste těsto nepotrhali - vytahaný plát potřete máslem, trochu posypte strouhankou a rozprostřete na něj čtvrtinu jablek - z každé strany přitom nechte volný asi dvoucentimetrový okraj, silné okraje okrájejte pryč - pak jablka dle chuti poprašte cukrem i skořicí a pokud máte rádi rozinky v rumu, přidejte je - pokud máte mokřejší jablka, dejte strouhanku ještě na jablka nebo je před nandáním na těsto lehce vyždímejte - plát směrem od sebe přehněte těsto přes jablka, okraje přeložte směrem dovnitř a celý plát srolujte - hotový závin přeneste na plech s pečíc

Postup přípravy

- rozinky zalijte horkou vodu a nechte máčet - pokud je nemáte rádi, dávat samozřejmě nemusíte - do mísy prosejte mouku, v hrnečku rozmíchejte vejce, vodu, olej, sůl a…

Zobrazit více...
MOUČNÍKY, POHÁRY
Vánočka

Vánočka

Potřebné ingredience

300 g polohrubé moukyrn250 g hladké moukyrn1 lžička prášku do pečivarn100 g máslarn100 g moučkového cukrurn180 ml vlažného mlékarn40 g droždírn2 žloutkyrnšpetka nastrouhaného muškátového oříškurnkůra z dobře omytého citrónurn50 g rozinekrn30 g mandlírnsůlrn1 vejce na potřenírnhrst mandlových lupínků na posypání

Postup přípravy

Nejprve smícháme hladkou a polohrubou mouku spolu s práškem do pečiva. Z droždí, 1 lžíce cukru, 2 lžic mouky a 4 lžic mléka připravíme kvásek, který necháme na teplém místě…

Zobrazit více...
VÁNOČNÍ CUKROVÍ
RUMOVÉ KULIČKY

RUMOVÉ KULIČKY

Potřebné ingredience

Na 40 kousků potřebujeme:rn rnrn175 g mléčné čokoládyrn175 g hořké čokoládyrn125 g práškového cukrurn1 lžíci kakaarn1 lžíci instantní kávyrn4 lžíce rumurn200 g mletých oříškůrn125 g másla rn200 g čokoládového sypání k dozdobení

Postup přípravy

Postup:rn rnrnMáslo utřeme s cukrem do pěny. Čokoládu nastrouháme na jemno a smícháme s kakaem, instantní kávou, rumem a oříšky a přidáme k máslu. Přikrytou hmotu necháme asi 2…

Zobrazit více...
VÁNOČNÍ CUKROVÍ
VOSÍ HNÍZDA

VOSÍ HNÍZDA

Potřebné ingredience

Na těsto potřebujeme:rn rnrn• 240 g nastrouhaných piškotůrnrn• 160 g moučkového cukrurnrn• 80 g máslarnrn• 2 lžíce kakaarnrn• 2 lžíce dmBio plnotučného mlékarnrn• 2 lžíce rumurnrnNa krém potřebujeme:rn rnrn• 60 g máslarnrn• 80 g moučkového cukrurnrn• 1 žloutek (možné nahradit ho vaječným likérem a již nepřidávat rum)rnrn• rum dle chuti

Postup přípravy

Na těsto potřebujeme:rn rnrn• 240 g nastrouhaných piškotůrnrn• 160 g moučkového cukrurnrn• 80 g máslarnrn• 2 lžíce kakaarnrn• 2 lžíce dmBio plnotučného mlékarnrn• 2 lžíce…

Zobrazit více...

Kategorie