BÁJEČNÝ KŘEN NA ZIMU
Potřebné ingredience
300 g křenu, 2 dcl převařené vody, 1 dcl oleje, 1 lžíce cukru, 1 lžíce octa, 1 lžička soli,
Postup přípravy
Křen oloupeme a nakrájíme na kolečka, společně s převařenou vodou, octem a olejem rozmixujeme na kaši. Potom osolíme, osladíme. Hotový křenovou pastu naplníme do skleniček od…
kečup
Potřebné ingredience
4 kg rajčat,8 velkých nebo 10-12 malých cibuli, 2 dcl octu, 4 polévkové lžíce soli a sladké ml. papriky, 1 kávová lžička skořice, pepře a zázvoru, 3 kávové lžičky hořčičného semene. 12 hřebíčku, 8 zrnek nového koření, 4 bobkové listy.
Postup přípravy
Vše vaříme 2,5 - 3 hodiny, před dovařením přidáme 24 dkg cukru. Vybereme bob. listy a obsah rozmixujeme i s ostatním kořením. Pak propasírujeme plníme do skleniček. Nakonec…
Výborný kečup
Potřebné ingredience
25 dkg jablek 25dkg cibule 2 kg rajčat 1,5 dcl octu 8% 1 dcl vody / raději méně, já někdy nedávám vůbec, záleží na tom jaké jsou rajčata/ 1 lžíci soli 15 dkg cukru 2 - 5 feferonek trochu mleté skořice a několik hřebíčku
Postup přípravy
Jablka, cibuli a rajčata nakrájet a rozvařit. Pak rozmixovat a propasyrovat.Teď teprve přidat ostatní přísady a ještě povařit. Délka vaření záleží na rajčatech, kolik obsahovaly…
Báječný lak na kotlety
Potřebné ingredience
1,5 kg vepřového masa (kotleta, krček), 3 lžičky sladké papriky, 1 lžička mletého pepře, 2 lžičky soli, 100 ml oleje, 100 ml převařené vody s 1 kostkou cukru (necháme ochladnout), 1 lžička mletého kmínu, 6 stroužků česneku.
Postup přípravy
Maso naklepeme a pak si připravíme lak na kotlety. Nejprve svaříme vodu s jednou kostkou cukru, necháme zchladit a pak smícháme s dalšími ingrediencemi. Až máme lak hotový,…
PLNĚNÉ KUŘECÍ ŘÍZKY
Potřebné ingredience
kuřecí řízky, anlická slanina na plátky, plátky šunky, tvrdý sýr, pórek, klasický trojobal (mouka, vejce, strouhanka).
Postup přípravy
Kuřecí řízky omyjeme, osušíme a mírně naklepeme. Osolíme a klademe plátek anglické slaniny, plátek šunky nebo šunkového salámu, na kolečka nakrájený pórek a nastrouhaný tvrdý sýr.…
BÁJEČNÉ KARAMELOVÉ ŘEZY
Potřebné ingredience
TĚSTO: 6vajec, 250g cukru krupice, 200g ml. ořechů (100g lískáčů, 100g vlašáků), 3 lžíce strouhanky, 3 lžíce hl. mouky, 1/2 přášku do pečiva, 2 ks obdélníkových dortových oplatek.
POLEVA: 1 konzerva slazeného kondenzovaného mléka, 250g másla.
ZDOBENÍ: 4 lžíce nasekaných a nasucho opražených lískových oříšků.
Postup přípravy
1. konzervu dáme do vody a 2h vaříme, necháme vychladnout. Máslo nakrájíme na kostky a s vychlazeným kondez. uvařeným mlékem dobře vyšleháme. Necháme v lednici vychladit, tím nám…
DOMÁCÍ VAJEČNÝ KOŇAK
Potřebné ingredience
1 konzerva neslazeného kondenzovaného mléka, 1 kozerva slazeného kondenzovaného mléka, 5 žloutků, 1 vanilkový cukr, 0,5 l rumu nebo vodky (rum je jemnější a i nám to s rumem více chutná).
Postup přípravy
Vše krom rumu nebo vodky dobře rozšleháme šlehačem až se zcela cukr rozpustí.
Pak přidáme rum a vše důkladně promícháme. Tuto směs nalejeme do sklenic a necháme v chladu…
TOPINKY S PIKANTNÍ MASOVOU SMĚSÍ
Potřebné ingredience
4 plátky chleba, olej, 100g vepřového masa, sůl, pepř, chilli koření, kečup, 1 malá cibule, sojóvá omáčka, 1 malá paprika, 1 rajče.
Postup přípravy
Maso nakrájíme na jemné nudličky a osmažíme na cibuli nakrájené na drobno a zpěněné na oleji.
Pak přidáme na nudličky očištěnou a nakrájenou papriku, oloupané a nakrájené rajče…
VÁNOČNÍ PUNČ
Potřebné ingredience
500 ml vody, 125g pískového cukru, 2 pomeranče, 2 citróny, 125ml rumu, 500ml bílého vína.
Postup přípravy
Nejprve svaříme vodu s cukrem, cukr musí být úplně rozpuštěný. Pak postupně přidávám šťávu z 1 pomeranče a z 1 citrónu, zase to nechám převařit. Nakonec přileji rum a víno a…