Zobrazit přihlášovací formulář
NÁPOJE, DRINKY
Baileys

Baileys

Potřebné ingredience

300ml whiskey, 1 kondenzované sladké mléko, 250ml šlehačky, 2 lžíce čokoládového sirupu, 2 lžičky instantní kávy, pár kapek vanilkového aroma nebo 2 lžičky vanilkové tresti

Postup přípravy

Vše smícháme a naplníme ai litrovou lahev. V lednici vydrží i dva měsíce. Čokoládový sirup se dá zaměnit i s topingem nebo ještě s Pikaeem. Ale Orion ho přímo vyrábí. Alkoholu…

Zobrazit více...
KUŘECÍ MASO A DRŮBEŽ
Kuře po cikánsku

Kuře po cikánsku

Potřebné ingredience

celé kuře, brambory, paprika, rajče, slanina, klobása nebo kabanos, parenica nejl. uzená, porek, sladká a pálivá paprika ( já pálivou nedávám kvůli dětem), olej, sůl, pepř, podravka

Postup přípravy

Nejprve oloupeme brambory, rozkrájíme na kostky a nasypeme do pekáče. K nim přidáme na kostičky slaninu, parenicu, papriku a rajče a taky porek na plátky. Zasypeme to solí, pepřem…

Zobrazit více...
RÝŽE A TĚSTOVINY
Rýžový salát

Rýžový salát

Potřebné ingredience

rýže, celer ( naložený nebo syrový, ale musí tam být!!), cibule, kys. okurka, parika červená (zelenina, né koření), měkký salám, rajský protlak, lák z okurek, špetka cukru, pepř, tabasco ( nemusí být, je ostré), majolka, jogurt

Postup přípravy

Uvaříme rýži dle velikosti vaší rodinky ( pro nás 5 vařím 4 pytlíky). Necháme ji vychladnout. Pak dáme do velké mísy a přidáme nastrouhaný celer, cibuli na jemno ( já ji nedávám,…

Zobrazit více...
POLÉVKY
Hanina polívka s fintou :-))

Hanina polívka s fintou :-))

Potřebné ingredience

polévková zelenina ( co máte doma- celer, mrkev, petržel, brokolice, porek...) , máslo, dětská krupička, kari, sůl, vejce

Postup přípravy

V hrnci na másle osmažíme zeleninu - nejlépe nastrouhanou, podlijeme vodou, osolíme, přidáme bujon a trošku podravky a vaříme. Mezitím si v malé pánvičce nebo hrnku rozehřejeme…

Zobrazit více...
RÝŽE A TĚSTOVINY
SRBSKÉ RIZOTO

SRBSKÉ RIZOTO

Potřebné ingredience

500g vepřového masa ( nejlépe kýta), cibule dle chuti - já dávám tak jednu, mohou být i tři, 1-3 stroužky česneku, olej na smažení , 1 rajčatový protlak, 3/4l masového vývaru, tymián, mletá paprika, sůl, pepř, 20dkg rýže, paprika, může být 1 lusk čili, 3 rajčata, nasekaná petrželka

Postup přípravy

Osmažím ve velkém hrnci maso nakrájené na drobné kostičky, pak přidáme cibuli a česnek na kostičky. Zaliju vývarem a přidám rajčatový protlak. Okořením tymiánem, paprikou a pepřem…

Zobrazit více...
POLÉVKY
ITALSKÁ POLÉVKA MINESTRONE

ITALSKÁ POLÉVKA MINESTRONE

Potřebné ingredience

10dkg suš. fazolí, 20dkg slaniny, 2 cibule, 1-3 stroužky česneku, 1 por, 2 mrkve, 1 řapíkový celer, 2 brambory, 2 cukety, po 10dkg kapusty, hrášku a zel. fazovových lusků, 4 masitá rajčata, svazky bylinek - bazalka, petrželka a i jiné můžete dát, tuk na smažení, 1 1/2 l masového vývaru , 10dkg rýže, sůl, pepř, parmezán nebo eidam

Postup přípravy

Fazole namočíme přes noc do vody. Všechnu zeleninu nakrájíme na kostičky - rajčata spaříme a oloupáme a taky nakrájíme. Ve velkém hrnci rozškvaříme slaninu ( na tuku) a přidáme…

Zobrazit více...
DIETY
DIETA PŘI PRŮJMOVÉM ONEMOCNĚNÍ PRO DĚTI OD 1 ROKU

DIETA PŘI PRŮJMOVÉM ONEMOCNĚNÍ PRO DĚTI OD 1 ROKU

Potřebné ingredience

První den je vhodné podávat hořký čaj po lžičkách, živočišné uhlí a Smectu. Hladovka se již dle lékařů držet nedoporučuje. Nevhodné potraviny: veškeré mléčné výrobky, celozrnné výrobky, potraviny s vys. obsahem tuku ( brambůrky apod.), syrové ovoce ( jelikož obsahuje cukr, který kvasí) vyjímkou jsou banány, to samé platí i pro sirupy na pití a ovocné čaje!!, mošty, džusy, dorty, mastné krémy, sladkosti, omáčky, žloutek, sádlo, slanina, kapusta, zelí, luštěniny.

Postup přípravy

Vhodné potraviny a nápoje: černý čaj, voda, minerálka bez bublinek, v případě, že dítě vyžaduje sladký nápoj, podáváme vybublanou minerálku s příchutí, vývar,
Vhodná úprava…

Zobrazit více...
VÁNOČNÍ CUKROVÍ
Vyfukované rohlíčky - velmi křehké a trvanlivé

Vyfukované rohlíčky - velmi křehké a trvanlivé

Potřebné ingredience

25dkg Hery 25dkg mletých oříšků 25dkg polohr. mouky 50dkg cukru moučka 1 polévková lžíce Amonia - cukrářské droždí, celým názvem Hydrogenuhličitan amonný potravinářský

Postup přípravy

Vše zpracujeme v těsto, které je trochu drobivější, ale toho se nelekejte. Plníme do formiček - nejlépe rohlíčků nebo nějaké jiné drobné velikosti. Pečeme ve středně vyhřáté…

Zobrazit více...
MLETÉ MASO
MUSAKA alias Vzpomínka na Bulharsko

MUSAKA alias Vzpomínka na Bulharsko

Potřebné ingredience

1kg mletého masa, 1kg oloupaných syrových brambor, 2 větší cibule, 1/2kg rajčat nebo 1/2 l rajčatové šťávy či zředěného protlaku, 1/4l mléka, 3 celá vjece, 3-4 lžíce hl. mouky, trošku oleje, sladká paprika, sůl, pepř

Postup přípravy

Tento recept pochází od kuchaře z bulharského pobřeží Černého moře.
Cibuli pokrájíme na kostičky a zpěníme na oleji. Přidáme mleté maso, které při restování mačkáme vidličkou,…

Zobrazit více...
NÁPOJE, DRINKY
Výborný punč alias Horké jablíčko, které znáte z restaurace nebo v instantní podobě v pytlíku

Výborný punč alias Horké jablíčko, které znáte z…

Potřebné ingredience

1 stř. velké jablko na plátky, 3 lžíce jablečného čaje nebo 2 sáčky pytlíkového, 250ml jablečného džusu, 1 svitek skořice, 2 badyány, 4 hřebíčky, 4 lžíce javorového sirupu, 4 lžíce jablečné pálenky - Calvados ( pokud budeme dělat dětem, tak vynecháme)

Postup přípravy

Tak toto je recept z jednoho časopisu, který jsem před třemi lety vyzkoušela a s úžasem zjistila, že chuť je téměř stejná jako v restauraci prodávané ,, Horké jablíčko ", které mi…

Zobrazit více...

Kategorie