Tzatziki
Potřebné ingredience
Suroviny – pro 2 osoby (orientačně)
1 velká nebo 2 menší okurky
2-3 jogurty (podle konzistence)
hrst čerstvé máty
3-4 stroužky česneku
sůl
Postup přípravy
Okurku nastrouháme na hrubém struhadle a necháme z ní vytéct co nejvíc vody, je možné ji taky vymačkat přes cedník. Jogurt je taky lepší odvodnit, zvlášť pokud připravujeme…
Směs listových salátů s parmezánem
Potřebné ingredience
Listový salát, ledový salát, batavia (takový ten kudrnatý),
případně taky polníček, dubový salát…
Parmezán
Olivový olej, balsamicový ocet
Postup přípravy
Saláty opereme a natrháme na kousíčky, parmezán nastrouháme nahrubo nebo nakrájíme hoblinky takovým tím speciálním kráječem na sýry, smícháme to a zalijeme olejem a octem.
Caprese
Potřebné ingredience
Pro 2 osoby (orientačně)
4-6 rajčat
2 mozzarely
Hrst čerstvé bazalky
olivový olej, balsamicový ocet
Postup přípravy
Rajčata a mozzarelu nakrájíme na plátky, kolečka nebo půlkolečka, naskládáme střídavě na talířky (sýr-rajče-sýr-rajče atd.) pěkně do kolečka nebo do šneka podle množství a…
Insalata tricolora
Potřebné ingredience
Pro 2 osoby (orientačně - tento salát se jmenuje podle barev na italské vlajce, množství surovin by proto mělo být barevně vyvážené)
2 hlavičky nějakého salátu (batavia, ledový salát, listový salát, nebo kombinace)
4-6 rajčat
2 mozzarely
olivový olej, balsamicový ocet
Postup přípravy
Saláty omyjeme, natrháme na kousky, rajčata a mozzarelu nakrájíme na kostičky, podle chuti zalijeme olejem a octem – hotovo.
Tiramisu
Potřebné ingredience
na docela velký pekáč ve dvou vrstvách je třeba
500g (2 kelímky) sýra mascarpone
500g (2 kelímky) sýra ricotta
(můžete nahradit tvarohem, ale to jsem nezkoušela)
2-3 pytlíky piškotů savoiardi
velký hrnek VELMI silné černé kávy
velký hrnek kahlúy (kávový likér) – někdo má radši ořechový likér
3 vejce (čerstvá a vůbec nejlépe domácí - vzhledem k tomu, že je budete jíst syrová)
1-3 pytlíky vanilkového cukru (podle chuti)
kakao a nastrouhaná čokoláda na posypání
Postup přípravy
Doba přípravy cca 1/2 – 3/4 hodiny, pak se přes noc chladí
Vejce rozdělíme na bílky a žloutky, z bílků ušleháme sníh. Žloutky smícháme se sýrem a cukrem, pak přidáme sníh. …
Králík jako divočina s brusinkovou omáčkou
Potřebné ingredience
1 králík
1/2 lahve červeného vína
60g slaniny
česnek
jalovec, bobkový list, celý pepř
sklenička brusinek
trochu hladké mouky
Postup přípravy
Doba přípravy cca 1/2 hodiny naložení, druhý den se asi 2 hodiny peče
Králíka odblaníme, prošpikujeme a naložíme na 24 hodin do červeného vína, česneku a koření.
Druhý…
Terina z vepřového masa
Potřebné ingredience
600g vepřové plece
400g vepřových nebo drůbežích jater
2 lžíce mouky (přiměřeně, může být hladká nebo polohrubá)
2 vejce
1,5 dl mléka (pro úplnost, já ho tam nedávám a nevadí to)
koření na mleté maso - já mám nejradši to od Vitany bez soli a glutamátu
sůl
sádlo na vymazání formy
Postup přípravy
Doba přípravy cca 1/2 hodiny, pak se asi 4 hodiny peče
Maso se umele najemno, zamíchá se s ostatními ingrediencemi (podle konzistence se buď přidá trochu mouky nebo trochu…
Slaný štrúdl
Potřebné ingredience
listové těsto (vystačí na 3 štrúdly)
mák nebo kmín na posypání
na plnící směs:
300g anglické slaniny
300g tvrdého sýra (např. eidamu nebo ementálu)
několik vajec (já jich dávám jen tolik aby to drželo pohromadě, ale může jich být i víc)
pár kyselých okurek
Postup přípravy
Doba přípravy cca 1/2 hodiny, pak se další 1/2 hodiny peče
Všechno to nakrájíme na malé kousíčky (kromě vajec, ty do toho jen rozbijeme :-) a jeden bílek si necháme…
Tartiflette
Potřebné ingredience
(pro 4 osoby)
600g brambor
1 malá cibule
1 reblochon (typický savojský sýr, má opravdu výrazný odér)
150g anglické slaniny
4 lžíce smetany
1 panák bílého vína
5g másla (nevím kolik je 5g másla, prostě trochu)
Sůl, pepř
Postup přípravy
Savojská specialita. Upozorňuji, že toto je pokus o překlad z francouzštiny, předkládám ho tak, jak jsem ho připravovala já.
Doba přípravy cca 3/4 hodiny
Brambory…