Zobrazit přihlášovací formulář
MOUČNÍKY, POHÁRY
Koláče nekynuté - výborné

Koláče nekynuté - výborné

Potřebné ingredience

500 g hladká mouka, 4 lžíce moučk. cukru, 1 Hera, 2 celá vejce, 250 ml vlažného mléka, 1 instantní droždí, 1 prášek do pečiva, půl lžičky soli. Náplň: vaničku tvarohu, 1 rovná lžíce pudink. prášku, 1 žloutek,2 lžíce cukru, 1 vanilk. cukr, marmeláda, povidla nebo ovoce. Drobenka: 6 lžic polohrubé mouky, 5 lžic moučk. cukru, cca 1 dcl oleje

Postup přípravy

Do mouky vmícháme cukr, droždí, prášek do pečiva a sůl, pak přidáme rozpuštěnou Heru (na l min. do MT) a ve vlažném mléce rozkvedlaná vejce. Vše do hladka vymícháme, je možno i…

Zobrazit více...
RYBY A DARY MOŘE
Pečenáče ze smaženého kapra

Pečenáče ze smaženého kapra

Potřebné ingredience

Podle množství zbylých kapřích řízků: 1/2 l 8%: octa, 1/4 l vody, kousek celeru, petržele, 2 středně velké mrkve, 15 kuliček nového koření, 20 kuliček pepře, 3 bobkové listy, 1 rovná pol. lžíce cukru, 1/2 lžičky soli, 2 stř. velké cibule.

Postup přípravy

Mimo cibule vše svaříme, cca 5 min., do větší zavařovací sklenice naskládáme smažené kapří řízky, které prokládáme půlkolečky cibule. Zalejeme prochladlým lákem a asi na týden…

Zobrazit více...
CUKROVÍ
Punčové  nepečené kuličky a j.

Punčové nepečené kuličky a j.

Potřebné ingredience

20 dkg piškotů, 4 polévk. lžíce rumu, 4 polévk. lžíce malinové šťávy (sirupu), 1 dcl vody, 10 dkg cukru, 6 dkg másla, 3 dkg kakaa, 5 dkg hrubě mletých ořechů, 5 dkg čokolády na obalování

Postup přípravy

Svaříme vodu se sirupem a cukrem. V míse utřeme máslo s kakaem, přidáme mleté ořechy, rozdrcené piškoty (sušenky) pokapané rumem a zalejeme prochladlým sirupem. Vše smícháme a…

Zobrazit více...
NÁPOJE, DRINKY
Likér z ledových kaštanů

Likér z ledových kaštanů

Potřebné ingredience

250 ml šlehačky, 1 SALKO, 3 tyčinky ledových kaštanů, 4 kostičky hořké čokolády, 1/2 l rumu.

Postup přípravy

Šlehačku vlijeme do hrnce, přidáme čokoládu a nalámané tyčinky ledových kaštanů. Za stálého míchání zvolna povaříme, poté necháme vychladnout vlijeme SALKO a nakonec rum. Řádně…

Zobrazit více...
CHUŤOVKY
UTOPENCI

UTOPENCI

Potřebné ingredience

10 špekáčků, 500 g kys zelí, 3-4 cibule, 1 lžíce hořčice, chilli koření nebo paprička Nálev: O,5 l vody, 10 kuliček pepře, 3 lžíce cukru, 0,5 dcl oliv. oleje, 3 lžíce soli, případně 2 dcl octa Dvoulitrová sklenice

Postup přípravy

Špekáčky oloupeme a nakrájíme na kolečka, proložíme na kolečka nakrájenou cibulí a vymačkaným kys. zelím. Použijeme-li nakrouhané bílé zelí, do nálevu přidáme 2 dcl octa.

Zobrazit více...
DĚTSKÉ SPECIALITY
Návod na čistění koberců

Návod na čistění koberců

Potřebné ingredience

5l vody, 1 sklenka vodního skla (koupí se v drogerii), 1 sklenka Jaru nebo jiného saponátu, 0,5 dcl peroxidu vodíku

Postup přípravy

To je všechno, jen se pustit do práce. Je to starý recept od naší paní uklizečky. Bohužel neexistuje kategorie ostatní, tak jsem to zařadila do dětských specialit, protože se…

Zobrazit více...
VEPŘOVÉ MASO
Segedýnský guláš - moc dobrý

Segedýnský guláš - moc dobrý

Potřebné ingredience

400 g vepř. plecka + bůčku, 300 g kys. zelí i se šťávou-neproplachovat!!!, 150 g slaniny, 2 lžíce sádla, 2 větší cibule, 2 lžíce hladké mouky, 2 ks zakys. smetany, 4 bobkové listy, sladkou papriku, 4 kul.nové koření, pepř, sůl, zeleninový vývar.

Postup přípravy

Na kostky nakrájené maso, kys. zelí, nakrájenou slaninu, nadrobno nakrájenou cibuli, sádlo, sůl, pepř nové koření a sladkou papriku zamícháme v pekáči, nahoru položíme bobkové…

Zobrazit více...
SALÁTY, ZÁLIVKY
Salát ze zelí a červené řepy

Salát ze zelí a červené řepy

Potřebné ingredience

1 kg zelí, 1 kg červ. řepy, 20 dkg cibule, 20 dkg cukru, 2 dcl octa, 2,5 dcl vody 2 lžičky soli

Postup přípravy

Řepu uvaříme a nastrouháme na nudličky, na tenké nudličky nakrájíme zelí, cibuli na drobno. Smícháme, přidáme cukr, vodu s octem a sůl. Sterilujeme 20 min.

Já řepu nikdy…

Zobrazit více...
MOUČNÍKY, POHÁRY
Roláda piškotová, rychlá

Roláda piškotová, rychlá

Potřebné ingredience

4 celá vejce, 5 lžic pískového cukru, 6 lžic polohrubé mouky, 1/2 prášku do pečiva

Postup přípravy

Vejce vyšleháme s cukrem do běla, přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva.
Nalijeme na vymazaný a vysypaný plech nebo pečící papír, vložíme do rozpálené trouby a pečeme do…

Zobrazit více...
VEPŘOVÉ MASO
Debrecínské vepřové kotlety

Debrecínské vepřové kotlety

Potřebné ingredience

4 vepřové kotlety, sůl, mletý pepř, 1 pol.lžíce sádla, 1 menší cibule, 1 stroužek česneku,1/2 káv. lžičky sladké papriky, 1 pol. lžíce rajského protlaku, 2 nožky debrecínských párků, 2 kys. okurky, trochu hl. mouky na obalení kotlet

Postup přípravy

Kotlety na okraji nařízneme (aby se nekroutily), vyklepeme, osolíme a opepříme. Obalíme po obou stranách v hladké mouce a prudce na tuku z obou stran opečeme. Po opečení vyjmeme…

Zobrazit více...

Kategorie