Koláče nekynuté - výborné
Potřebné ingredience
500 g hladká mouka, 4 lžíce moučk. cukru, 1 Hera, 2 celá vejce, 250 ml vlažného mléka, 1 instantní droždí, 1 prášek do pečiva, půl lžičky soli. Náplň: vaničku tvarohu, 1 rovná lžíce pudink. prášku, 1 žloutek,2 lžíce cukru, 1 vanilk. cukr, marmeláda, povidla nebo ovoce. Drobenka: 6 lžic polohrubé mouky, 5 lžic moučk. cukru, cca 1 dcl oleje
Postup přípravy
Do mouky vmícháme cukr, droždí, prášek do pečiva a sůl, pak přidáme rozpuštěnou Heru (na l min. do MT) a ve vlažném mléce rozkvedlaná vejce. Vše do hladka vymícháme, je možno i…
Pečenáče ze smaženého kapra
Potřebné ingredience
Podle množství zbylých kapřích řízků: 1/2 l 8%: octa, 1/4 l vody, kousek celeru, petržele, 2 středně velké mrkve, 15 kuliček nového koření, 20 kuliček pepře, 3 bobkové listy, 1 rovná pol. lžíce cukru, 1/2 lžičky soli, 2 stř. velké cibule.
Postup přípravy
Mimo cibule vše svaříme, cca 5 min., do větší zavařovací sklenice naskládáme smažené kapří řízky, které prokládáme půlkolečky cibule. Zalejeme prochladlým lákem a asi na týden…
Punčové nepečené kuličky a j.
Potřebné ingredience
20 dkg piškotů, 4 polévk. lžíce rumu, 4 polévk. lžíce malinové šťávy (sirupu), 1 dcl vody, 10 dkg cukru, 6 dkg másla, 3 dkg kakaa, 5 dkg hrubě mletých ořechů, 5 dkg čokolády na obalování
Postup přípravy
Svaříme vodu se sirupem a cukrem. V míse utřeme máslo s kakaem, přidáme mleté ořechy, rozdrcené piškoty (sušenky) pokapané rumem a zalejeme prochladlým sirupem. Vše smícháme a…
Likér z ledových kaštanů
Potřebné ingredience
250 ml šlehačky, 1 SALKO, 3 tyčinky ledových kaštanů, 4 kostičky hořké čokolády, 1/2 l rumu.
Postup přípravy
Šlehačku vlijeme do hrnce, přidáme čokoládu a nalámané tyčinky ledových kaštanů. Za stálého míchání zvolna povaříme, poté necháme vychladnout vlijeme SALKO a nakonec rum. Řádně…
UTOPENCI
Potřebné ingredience
10 špekáčků, 500 g kys zelí, 3-4 cibule, 1 lžíce hořčice, chilli koření nebo paprička Nálev: O,5 l vody, 10 kuliček pepře, 3 lžíce cukru, 0,5 dcl oliv. oleje, 3 lžíce soli, případně 2 dcl octa Dvoulitrová sklenice
Postup přípravy
Špekáčky oloupeme a nakrájíme na kolečka, proložíme na kolečka nakrájenou cibulí a vymačkaným kys. zelím. Použijeme-li nakrouhané bílé zelí, do nálevu přidáme 2 dcl octa.
Návod na čistění koberců
Potřebné ingredience
5l vody, 1 sklenka vodního skla (koupí se v drogerii), 1 sklenka Jaru nebo jiného saponátu, 0,5 dcl peroxidu vodíku
Postup přípravy
To je všechno, jen se pustit do práce. Je to starý recept od naší paní uklizečky. Bohužel neexistuje kategorie ostatní, tak jsem to zařadila do dětských specialit, protože se…
Segedýnský guláš - moc dobrý
Potřebné ingredience
400 g vepř. plecka + bůčku, 300 g kys. zelí i se šťávou-neproplachovat!!!, 150 g slaniny, 2 lžíce sádla, 2 větší cibule, 2 lžíce hladké mouky, 2 ks zakys. smetany, 4 bobkové listy, sladkou papriku, 4 kul.nové koření, pepř, sůl, zeleninový vývar.
Postup přípravy
Na kostky nakrájené maso, kys. zelí, nakrájenou slaninu, nadrobno nakrájenou cibuli, sádlo, sůl, pepř nové koření a sladkou papriku zamícháme v pekáči, nahoru položíme bobkové…
Salát ze zelí a červené řepy
Potřebné ingredience
1 kg zelí, 1 kg červ. řepy, 20 dkg cibule, 20 dkg cukru, 2 dcl octa, 2,5 dcl vody 2 lžičky soli
Postup přípravy
Řepu uvaříme a nastrouháme na nudličky, na tenké nudličky nakrájíme zelí, cibuli na drobno. Smícháme, přidáme cukr, vodu s octem a sůl. Sterilujeme 20 min.
Já řepu nikdy…
Roláda piškotová, rychlá
Potřebné ingredience
4 celá vejce, 5 lžic pískového cukru, 6 lžic polohrubé mouky, 1/2 prášku do pečiva
Postup přípravy
Vejce vyšleháme s cukrem do běla, přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva.
Nalijeme na vymazaný a vysypaný plech nebo pečící papír, vložíme do rozpálené trouby a pečeme do…
Debrecínské vepřové kotlety
Potřebné ingredience
4 vepřové kotlety, sůl, mletý pepř, 1 pol.lžíce sádla, 1 menší cibule, 1 stroužek česneku,1/2 káv. lžičky sladké papriky, 1 pol. lžíce rajského protlaku, 2 nožky debrecínských párků, 2 kys. okurky, trochu hl. mouky na obalení kotlet
Postup přípravy
Kotlety na okraji nařízneme (aby se nekroutily), vyklepeme, osolíme a opepříme. Obalíme po obou stranách v hladké mouce a prudce na tuku z obou stran opečeme. Po opečení vyjmeme…