Hrášková omáčka z čerstvého hrášku
Potřebné ingredience
hrášek, voda, méko, hl. mouka, mléko, sůl, pepř, citr. šťáva (ocet)
Postup přípravy
Vyloupaný hrášek musíme nejdříve povařit do měkka v trošce vody. Potom přidáme mouku romíchanou v mléce, okořeníme, necháme povařit aspoň 10 minut, přidáme smetanu. Dochutíme…
Králík "Josef"
Potřebné ingredience
králík, 2 velké cibule, 6 stroužků česneku, 4 PL kečupu, 3 PL horčiče, 1 ČL sladké papriky, sůl, pepř, 2 dcl vody, 0,5 dcl oleje, mražené lečo (čerstvá paprika, rajče)
Postup přípravy
Cibuli a česnek nadrobno nakrájíme, přimícháme koření, kečup, hořčici, olej a vodu. Směsí zalijeme rozporcovaného králíka a necháme odležet do druhého dne.
Druhý den upečeme a…
Kuře na soli
Potřebné ingredience
1 osušené kuře, 1 kg soli, kdo chce i svoje oblíbené koření
Postup přípravy
do pekáčku vysypeme celé kilo soli, na to položíme osušené kuře, lehce posolíme. NEPŘIKRÝVÁME!!!! Pečeme jak jsme zvyklí (60-90 minut). Kuře má úžasnou kůrčičku a natáhne soli…
Skořicová bábovka
Potřebné ingredience
4 vejce, 150 g másla (oleje), 250 g cukru, 1 van. cukr, 4 ČL Nescafé, 1 ČL skořice, 300 g polohrubé mouky, 1 PDP, 300 ml mléka
Postup přípravy
Žloutky, tuk a cukr utřeme do pěny, přidáme sypké ingredience a nakonec lehce vmícháme ušlehaný sníh z bílků. Pečeme na 180 stupňů asi 45 minut.
Těsto na pizzu
Potřebné ingredience
250 ml vody, 35 g oleje, 10 g soli, 500 g hladké mouky, 1 ČL droždí
Postup přípravy
Program těsto u domácí pekárny. Těsto je krásně vláčné a dobře se s ním pracuje.
Veka
Potřebné ingredience
290 ml mléka, 500 g hladké mouky, 2 ČL soli, 1 ČL sitrónové šťávy, 1 kostka droždí
Postup přípravy
Program těsto, po vykynutí vytvarovat požadovaný tvar, dát na plech, nechat dokynout než se rozehřeje trouba (180 stupňů, klasiký ohřev), potřít vodou.
Kynutý knedlík
Potřebné ingredience
1/4 - 3/8 l mléka, trocha oleje, špetka soli, špetka cukru, 500 g hrubé mouky, 1 čajová lžička droždí (1 kostka droždí), možno přidat i rohlík na kostičky.
Postup přípravy
Do pekárny vložíme ingradience (nejprve tekutiny) a pustíme program Těsto. Těsto vyjmeme z pekárny, vytvarujeme šišku knedlíku a necháme dokynout, dokud nám nezavaří voda, kterou…
Žampiónová omáčka
Potřebné ingredience
máslo, žampiony, smetana, mléko, hl. mouka, česnek, sůl, citr. šťáva
Postup přípravy
Na másle podusíme nakrájené žempiony. Změklé žampiony zalijeme smetanou, případně mlíkem, necháme povařit. Podle potřeby zahustíme zátřepkou z mléka a hl. mouky, jde dodatečně…
Drožďové knedlíčky - zavářka do polévky
Potřebné ingredience
kostka kvasnic, máslo, vajíčko česnek, majoránka, sůl, strouhanka - množství je tak pro tři porce
Postup přípravy
Na másle rozpustíme kvasnice, necháme vychladnout. Přidáme vajíčko, koření a pořádně rozmícháme. Postupně zahustíme strouhankou do potřebné konzistence, aby šly tvořit kuličky. Ty…
Jahodové tvarohové knedlíky
Potřebné ingredience
300 g tvarohu, 150 g hrubé mouky, 1 vejce, sůl, jahody
Postup přípravy
Vše smíchat a tvořit malé knedlíčky, které plníme jahodami. Knedlíčky vaříme v osolené vodě. Podáváme s tvrdým tvarohem, máslem a cukrem v poměru 1:1:1.Ale lepší je polívat…