košíčky s oříškovou náplní a čokoládovou polevou
Potřebné ingredience
linecké těsto:
15 dkg másla
30 dkg hladké mouky
6 dkg cukru moučka
3 žloutky
1. náplň:
15 dkg másla
12 dkg moučkového cukru
1 lžíce rumu
mleté ořechy
2. náplň:
rozšlehaný bílek
15 dkg moučkového cukru
citronová šťáva z 1/2 citronu
poleva:
čokoláda na vaření, nebo hotová hořká poleva
Postup přípravy
Připravíme z ingrediencí linecké těsto. Namačkáme do formiček na košíčky tenkou vrstvu. Při pečení nabydou.
Nachystáme si obě náplně (citronovou pořádně vymícháme do hladka…
Kuřecí prsa v listovém těstě, smetanové brambory
Potřebné ingredience
maso:kuřecí prsíčka, pepř, sůl, česnek, koření na kuře, šunka, plátkový sýr,olej, listové těsto
brambory: brambory, šlehačka, sůl
Postup přípravy
Kuřecí prsa rozkrojíme, aby byly tenčí plátky, osolíme, opepříme, posypeme granulovaným česnekem a kořením na kuře. Opečeme zprudka na pánvi z obou stran a necháme vychladnout.Já…
sýrová pomazánka
Potřebné ingredience
15 dkg eidamu, 15 dkg ementálu, 1 velká cibule, 30 dkg měkkého salámu vcelku (nejlépe šunkový, může být junior apod.), 1-2 vařené vejce, 2 kyselé okurky, majolka, pepř, sůl,
Postup přípravy
sýr a salám, vejce, kyselé okurky nastrouháme, přimícháme nadrobno nakrájenou cibuli , přimícháme majolku, lehce opepříme, osolíme dle chuti. Pokud máte raději kyselejší pomazánky…
špenátový smetanový krém
Potřebné ingredience
olej,nadrobno nakrájená cibule, prolisovaný česnek - 2 stroužky, mléko, smetana ke šlehání, zmražený špenát (listy - nejlépe na kousky, cca 30-50 dkg) sůl, muškátový oříšek, mouka hladká - na jíšku, 2 dcl sladké smetany ke šlehání. 1/2 hrnku vývaru.
Postup přípravy
Na oleji orestujeme cibulku a česnek, když cibulka začne hnědnout, poprášíme hladkou moukou a jíšku trošku necháme zrůžovět. Pak přilejeme mléko (podle požadovaného množství 1/2 l…
Výborná svíčková omáčka - dle šéfkuchaře
Potřebné ingredience
500-1000 g hovězího masa na svíčkovou (králík, krůtí., sekaná.dle chuti), kousek špeku, 2 mrkve, 1 velká petržel, celer, vše nakrájené na kostičky, velká cibule,divoké koření (1 bobkový list, nové koření, hřebíček), sůl, 2 hrsti pískového cukru, tuk, kolečko citronu, lžíce hořčice, 1 hrnek vývaru (domácího,ten je lepší, v horším případě bujon) , 250 ml smetany ke šlenáhí, 2 lžíce zakysané smetany
Postup přípravy
V jednom kastrolku osmahneme na oleji kousíčky špeku a posolené maso, nakrájené na plátky. Podusíme asi tak 5 minut, dokud nepustí šťávu. Ve druhém kastrole rozpálíme olej,…
RIZOTO - sypké a vláčné
Potřebné ingredience
1 hrnek rýže, 1 a 1/2 hrnku kuřecího nebo hovězího vývaru (nejlépe domácího, ne bujon), velká cibule, sůl, česnek (stroužek), kousek másla,(dle chuti podušená zelenina, hrášek, nakrájené maso z vývaru-kuřecí, vepřové, hovězí, ..může se přidat trochu kari koření, nebo místo zeleniny houby,prostě jak kdo má rád)
Postup přípravy
V kastrole necháme rozpálit tuk a osmahneme na něm nadrobno nakrájenou cibulku, prolisovaný (nebo granulovaný) česnek pak přidáme rýži a orestujeme tak aby byla vařící, ale ne…
dušená rýže - základní postup vaření přílohy,…
Potřebné ingredience
1 hrnek rýže, 1 a 1/2 hrnku vařící vody, sůl, malá cibule, olej
Postup přípravy
V kastrole necháme rozpálit tuk, osmahneme na něm rýži tak aby byla vařící, ale ne připálená. Důkladně při orestování mícháme - připaluje se. Když je rýže horká, přilejeme vodu,…
výborné dušené zelí (k pečeni...)
Potřebné ingredience
500 g kysaného zelí, 2 cibule, 4 lžíce oleje, 1/2 brambory, 1 lžíce hladké mouky, sůl, kmín, ocet, cukr
Postup přípravy
Zelí slijeme, necháme okapat a rozkrájíme. Zalijeme vodou přidáme kmín a dusíme do poloměkka. Na rozpáleném oleji orestujeme na kostičky nakrájenou cibuli do hněda. až cibule…
jednoduché tiramisu
Potřebné ingredience
2 pomazánková másla, 2 hotové vanilkové pudinky se šlehačkou, 2 sáčky piškotů, uvařená vlažná silná káva , kakao.
Postup přípravy
Smícháme pomazánková másla, vanilkové pudinky. Misku vyložíme piškoty namočenými ve vlažné kávě (piškoty namáčíme rychle, aby se nerozmočily). pomažeme vrstvou směsi, pak dáme…
šťavnatý jablečný koláč
Potřebné ingredience
TĚSTO: 250 g polohrubé mouky, 125 g margarínu nebo másla, 6 g cukru, 1 vejce, 1kl skořice, špetka soli. NÁPLŇ: 5 nakyslých jablek, šťáva z citronu POLEVA: 4 vejce, 100 g cukru krupice, půl kl skořice, 150 ml smetany ke šlehání, 1 vanilkový cukr.
Postup přípravy
Smícháme ingredience na těsto, těsto je tuhé. Vypracujeme. Vyválíme plát a vyložíme těstem dortovou rozevírací vymaštěnou a moukou vysypanou formu. Na těsto naklademe jablka,…