Domácí vlašský salát
Potřebné ingredience
30 dkg měkkého salámu, 30 dkg sterilovaných okurek, 7 dkg sterilovaného hrášku, 1 cibule, 1 - 2 majolky v sáčku, 1 lžíce polohrubé mouky, 1/4 l mléka, sůl, pepř
Postup přípravy
Mléko svaříme s 1 lžící mouky na hustou kaši - necháme vychladnout. Ostatní suroviny nakrájíme (já je sekám v robotu), smícháme, ochutíme dle chuti solí a pepřem. Je výborný i k…
Falešná hrášková polévka z cukety
Potřebné ingredience
1/4 kg cukety 1/2kg brambor 1 l vody, zeleninový bujon, česnek, majoránka, sůl
Postup přípravy
Brambory a cuketu (od oka, nemusíte vážit, brambor 2x tolik, co cukety) dáme vařit, přidáme zeleninový bujon, okořeníme česnekem, majoránkou, dle chuti osolíme. Jakmile zelenina…
Pivní chléb do trouby
Potřebné ingredience
1 kg hl. mouky, 100 g droždí, 500 ml světlého piva, 2 lžičky kmínu, 2 lžičky soli, 100 ml vlažné vody
Postup přípravy
Do větší mísy nasypat mouku, přidat droždí a vlažnou vodu, nechat vzejít kvásek. Přidat mírně ohřáté pivo, sůl, kmín, udělat těsto a nechat v teple asi 30 min kynout. Vykynuté…
Bleskový "hrkaný" krém na dort
Potřebné ingredience
1 šlehačka (nejlepší je ta v krabičce, co má obsah tuku nad 30 %), 1 pudink bez vaření dr. Oetker, 1 ztužovač šlehačky SmetaFix, 1 malý mandarinkový kompot celý, dortový korpus.
Postup přípravy
S tímto krémem vás nenadálá návštěva nezaskočí - je hotov raz dva. Zvládnou i malí pomocníci sami :-)
Všechny přísady vložíme do těsnící uzavíratelné nádoby a pořádně…
Domácí houstičky bez kynutí - karásky
Potřebné ingredience
1/2 kg hladké mouky, cca 30 g droždí, 1/2 lžičky soli, 1 vejce, špetka cukru, 1/4 l mléka, 1/2 sklenice oleje, vejce na potření, dle chuti na posyp sůl, kmín, seznam, slunečnice, mák aj. Pečicí papír nebo tuk na vymazání plechu.
Postup přípravy
Necháme vzejít kvásek z mléka, špetky cukru a droždí. Po vzejití zaděláme ihned ze všech surovin vláčné těsto, které se nelepí, hned pleteme housky (nenecháváme kynout). Přendáme…
Polévka z červené řepy - rychlá, dobrá, zdravá!
Potřebné ingredience
cca 20 g másla, cca 2 polévkové lžíce hl. mouky, cibule, asi 2 větší řepy, 3 velké brambory, 1,5 l vody, 1 lžička vegety, masox, zakysaná smetana
Postup přípravy
Na másle zesklovatíme cibulku, přidáme mouku, opražíme do světlé jíšky, přidáme vodu s masoxem, oloupanou a nakrájenou řepu a brambory, vaříme do měkka, ochutíme vegetkou. Polévku…
Borůvkový nákyp (nebo z kompotovaných meruněk apod.)
Potřebné ingredience
250 g borůvek, 200 g hrubé mouky, 250 ml mléka, 3 vejce, 20 g droždí, 150 ml smetany ke šlehání, máslo a hrubá mouka na vysypání formy, med, sůl
Postup přípravy
Je to sice kalorická bomba, ale mňam:
Borůvky omyjte a nechte okapat. Vejce ušlehejte s vlažným mlékem, přidejte špetku soli, lžičku medu a droždí a vymíchejte. Posypejte…