čerstvý domácí sýr
Potřebné ingredience
5l mléka - domácího nebo z mlékomatu, 1 jogurt nebo kasaná smetana (musí obsahovat jen mléko a jogurtovou kulturu) hollandia nebo dokonce jeden druh jogurtu v lídlu, 0,5 ml sýřidla a velká polévková lžíce soli. Nářadí: teploměr (může být i zavařovací pokud je od 30°C), cedník používám plastový, dlouhý nůž
Postup přípravy
Mléko nepasterizuji pouze ohřeji na 35-38°C při pasterizaci se ztrácí z mléka spousta užitečných živin. V misce rozmíchám jogurt s trochou mléka a vliju do ohřátého mléka a…
domácí tvarůžky (výroba)
Potřebné ingredience
1 kg !!nízkotučného!! tvarohu (měký balený jako máslo) , 1-2kolečka originál olomouckých tvarůžků (zbytek balíčku sníte), 3 pol.lžíce soli, podle chuti můžete dát i kmín (není podmínkou)
Postup přípravy
Tvaroh, opravdu nízkotučný z jiného to nejde, dáme do mísy !ne kovové! ke které máme poklici (aby vás to neodstěhovalo k sousedům) přidáme sůl a na drobno nakrájená kolečka…
jak na domácí sýr
Potřebné ingredience
1kg - tvarohu (balený jako máslo tučnost je na vás), 1l - mléka, lžíce másla, 1 rovná lžička jedlé sody a podle chuti sůl, bylinky nebo koření
Postup přípravy
Do hrnce dáte mléko a tvaroh, tvaroh rozmačkáte a začnete vařit (pomalu asi na poloviční výkon) . Mléko se začne srážet na syrovátku a tvaroh se taví což je pro nás důležité. Až…