Housky se slaninou
Potřebné ingredience
42 g droždí, 100 ml vody, 200 ml mléka, 1 lžička cukru do kvásku, 1 velká cibule, 200 g anglické slaniny, 500 g hladké mouky, 1/4 lžičky mletého kmínu, 1,5 lžičky soli, 1 vejce
Postup přípravy
Cibuli nakrájíme nadrobno a osmažíme na oleji dorůžova, přidáme slaninu pokrájenou nadrobno a opečeme. Zaděláme těsto a necháme vykynout asi 1 hodinu.
Těsto rozdělíme na 12…
Kakaové řezy s jogurtovým krémem
Potřebné ingredience
Korpus: 6 vajec, 150 g cukr krupice, 100 g polohrubé mouky, 50 g hladké mouky, 1 prášek do pečiva, 100 ml oleje, 3 lžíce kakaa; Krém: 500 ml mléka, 1 žloutek, 6 lžic cukru krupice, 2 vanilkové pudinky (nebo jaké máte rádi, dala jsem kokosové), 1 velký bílý jogurt (500 g); Posyp: 100 g strouhané hořké čokolády
Postup přípravy
Korpus: Z bílků a šp. soli ušleháme pevný sníh a postupně zašleháváme cukr a žloutky. Metlou vmícháme olej a mouku smíchanou s kakaem a práškem do pečiva. Těsto vylijeme na…
Hokaido - pečená příloha
Potřebné ingredience
dýně Hokaido, olej, sůl, bylinky (bazalka, tymián)
Postup přípravy
Dýni neloupeme, jen vydlabeme semínka a nakrájíme na kostky a vložíme na pekáč. Postříkáme olejem, osolíme a posypeme bylinkami.
Pečeme na 200°C asi 30 min. a pak pustíme…
Vdolky pečené v troubě
Potřebné ingredience
500 g hladké mouky, 1 lžička soli, 3 lžíce cukru, 25 g droždí, 1 vejce, 200 ml mléka, 7 lžic oleje, kousek másla na potření
Postup přípravy
Zaděláme těsto a necháme vykynout.
Vykynuté těsto rozválíme na 1 cm silný plát a vykrojíme vdolky. S těstem se dobře pracuje, není třeba podsypávat. Vdolky dáme na vymazaný…
Tatrankové cukroví jako Derby sušenky
Potřebné ingredience
350 g hladké mouky, 3 mleté Tatranky, 250 g Omegy (určitě by šlo i máslo nebo Hera), 1 vejce, 60 g moučkového cukru, 80 g kokosu, 2 lžíce kakaa
Postup přípravy
Tento recept mám už mnoho let z nějakého časopisu. Mně připomíná Derby sušenky.
Zpracujeme těsto. Strojkem protlačujeme tyčinky a upečeme.
Pekla jsem na 180°C 15 minut.…
Růžičkové buchty
Potřebné ingredience
Těsto: 200 ml mléka, 21 g droždí, 120 g Hery, 2 žloutky, 400 g hladké mouky, 1 vanilkový cukr, 50 g cukru, ½ lžičky soli; Maková náplň: 100 g máku, 200 ml mléka, ½ balíčku perníku na strouhání, 2 lž cukru, 2 lž rumu, 2 lž švestkových povidel
Postup přípravy
Ze surovin na těsto zaděláme kynuté těsto a necháme vykynout.
Maková náplň: Mléko přivedeme k varu, vsypeme mák a za stálého míchání povaříme. Pak přidáme nastrouhaný…
Ananasové řezy
Potřebné ingredience
Těsto: 5 vajec, 150 g cukru krupice, 200 g polohrubé mouky, 50 ml teplé vody, 100 ml oleje, 1 prášek do pečiva, 2 lžíce kakaa; Krém: 1 ananasový kompot, mléko, 2 ananasové pudingy, 125 g másla, 130 g moučkového cukru, 2 zakysané smetany (400 g); Posypání: 100 g strouhané hořké čokolády
Postup přípravy
Korpus: Z bílků ušleháme pevný sníh. Do něj zašleháme postupně cukr, žloutky, vodu a olej a nakonec zašleháme mouku smíchanou s kakaem a práškem do pečiva. Těsto nalijeme na plech…
Dýňová polévka Hokaido
Potřebné ingredience
1 dýně Hokaido, 1 velká cibule, 3 brambory, 1/3 feferonky nebo chilli papričky, 2 stroužky česneku, 2 kostky Masoxu, 2 lžičky kari, 200 ml kokosového mléka (dávám obyčejné nebo šlehačku), sekané bylinky (bazalka, tymián, šalvěj...)
Postup přípravy
Dýni omyjeme a celou pokrájíme na kostky, přidáme feferonku, pokrájenou cibuli a brambory, zalijeme vodou a uvaříme doměkka. Rozmixujeme tyčovým mixérem a propasírujeme. Přidáme…
Tvarohový hrnkový koláč
Potřebné ingredience
Těsto: 5 žloutků, 1 hrnek krystalového cukru, 1 hrnek oleje, 1 hrnek vlažného mléka, 2 hrnky polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 1 vanilkový cukr; Náplň: 500 g vaničkového tvarohu, 5 lž krystalového cukru, 2 vanilkové cukry, 1 vanilkový puding, sníh z 5 bílků
Postup přípravy
Troubu předehřejeme na 180°C.
Ze surovin na těsto umícháme hladké těsto. Polovinu těsta vylijeme na vymazaný a vysypaný plech s vyšším okrajem a zapečeme 10-15 minut (těsto by…
Jahodový dort
Potřebné ingredience
Těsto: 200 g hladké mouky, 50 g moučkového cukru, 1 lžička prášku do pečiva, 100 změklého másla, 1 vejce; Náplň: 4 žloutky, 130 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 50 g rozpuštěného másla, 500 g tvarohu v alobalu, sníh ze 4 bílků; Na ozdobu: 1 menší plechovka jahod, 1 dortové želé Dr. Oetkera (10 g) - čiré nebo červené
Postup přípravy
Těsto: Ze všech surovin vypracujeme hladké těsto. Ze 2/3 vyválíme plát a vyplníme jím vymazané dno dortové formy. Ze zbylého těsta vytvoříme okraj asi 4 cm vysoký.
Náplň:…