Zobrazit přihlášovací formulář
BEZMASÁ JÍDLA
Úžasný veganský guláš

Úžasný veganský guláš

Potřebné ingredience

3 větší brambory, 2 větší cibule, 3 stroužky česneku, červená paprika, mrkev, cuketa, fazole (buď namočit, nebo plechovka), kvalitní rajský protlak, kmín, mletá sladká paprika, olej, sůl, pepř

Postup přípravy

Cibuli, mrkev a brambory oloupejte a nakrájejte na menší kostky, cuketu oloupejte a lžičkou vydlabejte semínka - ty klidně vyhoďte. Cuketu nechte pár minut odstát a otřete…

Zobrazit více...
BEZMASÁ JÍDLA
Pečená červená řepa se sýrem

Pečená červená řepa se sýrem

Potřebné ingredience

Červená řepa, balkánský sýr, brambory, chilli, pepř a sůl

Postup přípravy

Řepu a brambory nakrájejte na cca 2cm velké kostky (pozor, barva se smývá dost špatně a jeden pár gumových rukavic jí nečiní problémy :), smíchejte v zapékací míse, nahoru…

Zobrazit více...
OMÁČKY
Sýrová omáčka na milion způsobů - ideální levná večeře

Sýrová omáčka na milion způsobů - ideální levná večeře

Potřebné ingredience

Máslo, mléko, libovolný sýr, bílé víno (nemusí být), pepř, sůl a všechno, co zbude doma :)

Postup přípravy

V malém hrnci si rozehřejte kousek másla (stačí odkrojit malou lžičkou) a připravte si pokrájený sýr. Když se máslo rozpustí, přilijte mléko (na 100g sýru stačí cca 3 deci, pokud…

Zobrazit více...
SALÁTY, ZÁLIVKY
Jogurtový dresing - jako z obchodu!

Jogurtový dresing - jako z obchodu!

Potřebné ingredience

Kelímek bílého jogurtu (ideální je Hollandia), lžíce hořčice, lžíce majolky, citronová šťáva, troška soli, pepře a cukru

Postup přípravy

V misce smíchejte jogurt s hořčicí a majolkou, podle chuti přidejte sůl, citronovou šťávu (jde i jablečný ocet), cukr a trošku pepře. Pečlivě promíchejte a nechte alespoň 10 minut…

Zobrazit více...
POLÉVKY
Hernekeitto - sváteční hrachová polévka

Hernekeitto - sváteční hrachová polévka

Potřebné ingredience

500g sušeného neloupaného zeleného hrachu, 2,5l vody, kousek uzeného masa, 2 cibule, 3 mrkve, 2 bobkové listy, 1 lžička majoránky, půl lžičky černého pepře, 1 lžička soli

Postup přípravy

Hrách přes noc namočte do vody a nechte nabobtnat.
Zbylou vodu vylijte, hrách ještě propláchněte ve studené vodě, dejte do hrnce a zalijte 2,5 litrem čisté studené vody.…

Zobrazit více...
CHUŤOVKY
Veriohukaiset - krvavé palačinky

Veriohukaiset - krvavé palačinky

Potřebné ingredience

4dl krve (ideálně vepřová nebo hovězí, seženete v některých řeznictví), 4dl mléka, 4dl žitné mouky, 1 vejce, 1 lžíce tmavého sirupu, špetka bílého pepře, půl lžičky soli, špetka majoránky, máslo

Postup přípravy

Smíchejte krev s mlékem, přidejte všechny ostatní suroviny kromě másla a umíchejte dokonale hladké těsto (konzistence stejná, jako na klasické palačinky). V pánvi nechte rozpustit…

Zobrazit více...
MLETÉ MASO
Lihapullat - finské masové kuličky - "univerzální" použití :)

Lihapullat - finské masové kuličky - "univerzální&…

Potřebné ingredience

500g mletého hovězího masa (možno napůl s vepřovým, málo tučné), 2 - 3 krajíce staršího chleba, 200g zakysané smetany, 1 vejce, 1 - 2 menší cibule, půl lžičky soli, půl lžičky nového koření, půl lžičky mleté sladké papriky, čtvrt lžičky bílého pepře, olej

Postup přípravy

Cibuli nakrájejte na drobno a nechte na oleji na pánvi lehce zesklovatět a změknout. Dejte stranou a nechte vystydnout.
Střídky z chleba rozdrobte a smíchejte se zakysanou…

Zobrazit více...
CHUŤOVKY
Karjalanpiiraat - finské pirožky

Karjalanpiiraat - finské pirožky

Potřebné ingredience

NÁPLŇ: 2 hrnky vody, 1 hrnek rýže, 2 hrnky mléka TĚSTO: Půl hrnku vody, 1 lžička soli, 1 hrnek žitné mouky, čtvrt hrnku bílé hladké mouky

Postup přípravy

NÁPLŇ: Nejprve si připravte náplň. Do hrnce dejte 1 hrnek rýže, 2 hrnky vody a přiveďte k varu. Jakmile se voda začne vařit, vařte 20 minut za občasného míchání. Až se všechna…

Zobrazit více...
POLÉVKY
Luxusní fialová polévka - irská zelňačka

Luxusní fialová polévka - irská zelňačka

Potřebné ingredience

Půlka větší hlávky červeného zelí, 2 velké brambory, 1 větší cibule, 2,5- 3l kuřecího nebo zeleninového vývaru, máslo, 3 bobkové listy, pepř, slanina, starší chléb

Postup přípravy

Ve větším hrnci rozpusťte máslo a přidejte na něj nadrobno nakrájenou cibuli. Nechte ji zesklovatět a přisypte brambory, nakrájené na cca 1,5cm velké kostky (stejně si pokrájejte…

Zobrazit více...
MLETÉ MASO
Chilli con carne

Chilli con carne

Potřebné ingredience

500g mletého hovězího masa, hovězí vývar nebo voda, 400g konzervovaných rajčat nebo Valfruty, 350g červených fazolí (konzerva), 1 velká cibule, 3 stroužky česneku, chilli, drcený kmín, sladká paprika, olej, sůl, pepř, hořká čokoláda, cukr

Postup přípravy

Cibuli nakrájejte na přibližně půlcentimetrové kostky, česnek oloupat a rozdrtit, nebo nakrájet na opravdu drobné kostičky.
Na velké pánvi rozehřejte olej, přidejte cibuli a…

Zobrazit více...

Kategorie