Domácí tatarská omáčka
Potřebné ingredience
200 g majonézy, 2 lžíce octa (obzvláště se hodí estragonový), 1 lžička hladké kvalitní hořčice, trošku bílého pepře a soli, několik kapek Worcester omáčky a 2 lžičky KOŘENITÉ SMĚSI (na 3 lžičky kořenité směsi potřebujeme 5 g petrželky, 5 g kaparů, 10 g kyselé okurky, 5 g šalotky nebo cibule, 5 g sardele nebo sardelové pasty a trošku citronové kůry - jen máme li chemicky neošetřenou toto je pouze přísada do omáčky, kořenitá směs sama o sobě není omáčka,)
Postup přípravy
Kořenitá směs
Petržel a kapary jemně nasekáme. Sardel prolisujeme, máme li pastu, jen přidáme pastu. Okurku, šalotku nebo cibuli nastrouháme. Přidáme citronovou kůru…
Máslová bábovka - hrnečková
Potřebné ingredience
2 hrnky cukru 1 hrnek másla (zhruba 225 gramů, když píšu máslo, tak myslím máslo, ne margarín, ne pomazánkové máslo, ale skutečné máslo s vyšším obsahem tuku, já používám irské Kerrygold nebo dánské Lurpak) 5 vajec 1/4 hrnku kysané smetany 1/4 hrnku mléka vanilka z jednoho vanilkového lusku nebo 2 balíčky vanilkového cukru 2 a 1/4 hrnku hladké mouky špetka soli
Postup přípravy
Smícháme cukr, máslo, přidáme vejce, sůl, VANILKU* , pomalu přidáváme po částech mouku, smetanu, mléko. Dáme do vymazané a vysypané formy (já užívám máslo a hrubou mouku). Pečeme…
Rajčatová polévka s bazalkou
Potřebné ingredience
2 lžíce olivového oleje 1 cibule, nakrájená nadrobno půl lžičky cukru 1 mrkev, na kostičky 1 brambora, na kostičky 1 stroužek česneku, na drobno nebo utřený zhruba 700 g rajčat, uzrálých na slunci, nakrájené na větší kostky 1 lžička rajského protlaku 1 bobkový list sušený nebo 2 čerstvé 1 lžička tymiánu (sušený nebo čerstvý dle možností) 4 čerstvé listy bazalky, na hrubo natrhané 375 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru sůl a pepř bazalkové listy na ozdobení
Postup přípravy
Rozehřejeme olej v hrnci, přidáme cibuli a posypeme cukrem. Na mírném ohni smažíme asi tak pět minut.
Přidáme nakrájenou mrkev a bramboru, přikryjeme hrnec pokličkou a vaříme…