Béleše po mojom
Potřebné ingredience
620g mouky třeba Jizerka nebo Schar Mix B či Schar Mix C; 1/2 litru mléka ; 45g cukru krupice; 20g droždí; vejce, 100ml oleje. Lepší? ;-)
Postup přípravy
Do misky rozdrobíme droždí, zasypeme cukrem a zalijeme částí teplého mléka. Necháme vzejít kvásek. Do mísy navážíme mouky, přidáme vejce, olej, kvásek a mléko a vypracujeme řidší…
Medovník
Potřebné ingredience
Těsto: 2vejce, 15dkg moučkového cukru, 4 lžíce medu, 10 dkg másla, 2 lžíce potravinové sody, 50dkg samokypřící mouky doves farm Krém: 500g tvarohu, 200g cukru krystalu na karamel, 200ml smetany ke šlehání 30%
Postup přípravy
máslo, vejce, cukr, med mícháme ve vodní lázni, přidáme sodu, vaříme do zhoustnutí, nalijeme do mouky a vypracujeme těsto. Poté necháme vychladnout. Těsto rozdělíme na 4 díly, i…
Šlehaný tvaroh
Potřebné ingredience
250g netučného tvarohu, 250ml smetany ke šlehání, KL citrónové šťávy, 2x KL cukru krupice, vanilínový cukr, jogurt nebo mléko na zředění
Postup přípravy
Než začneme samotný šlehaný tvaroh připravovat, musíme si den předem zredukovat šlehačku.
Do hrnce se silnějším dnem naplejeme šlehačku, kterou přivedeme k varu. Poté přidáme…
Makovec s vanilkovými obláčky
Potřebné ingredience
Opět jsem lustrovala internet a hledala něco nového méně tradičního. A hele, povedlo se! Vyzkoušela jsem a musím říct, že buchta je famózní. Ještě lepší než buchta vanilková kynutá. Doporučuji vyzkoušet. Ti, co mají rádi mák budou nadšené:-) Těsto: 100 g másla 120 g cukru 4 vejce 120 g hladké mouky 100 g mletého máku 1/2 prášku do pečiva 200 ml mléka citrónová kůra špetka soli Krém: 1 vanilkový pudink 400 ml mléka 50 g cukru 50 g másla Dále: med mandlové lupínky
Postup přípravy
Nejdříve si připravíme krém. Uvaříme vanilkový pudink ze 400 ml mléka. Uvařený pudink zakryjeme potravinářskou fólií, aby se nám nevytvořil škraloup a necháme vychladnout. Poté…
Buchta Vanilkový obláček
Potřebné ingredience
Hned na úvod musím dodat, že obrázek vytvořené dobroty není můj. Stáhla jsem jej z netu, jak jde jistě poznat :-)) Na netu jsem našla super buchtu. Kvůli její netradičnosti jsem ji neváhala vyzkoušet. Sice je recept na klasickou mouku, ale podařilo se mi buchtu vyrobit i z bezlepkové. Suroviny: 450 g Bezlepkové mouky ( použila jsem Schar mix C ), 50 g jemnější mouky ( já použila Doves farm ) ale lze použít i jemná pohanková , 2 lžíce oleje, 2 lžíce cukru krupice, 2 vejce, 2 lžičky sušeného droždí nebo půl (20 g) čerstvého, 1 rovná lžička soli, 250 ml mléka. Náplň: 100 g másla (nebo Hery), 1 žloutek, 1 cukr vanilka, rozinky namočené v rumu. Poleva: 150 ml smetany ke šlehání, 1 cukr vanilka
Postup přípravy
Postup:
Zpracujeme těsto a necháme vykynout. Pak vyválíme placku - válela jsem na utěrce. Líp se zavinuje, asi 20x40 cm a potřeme jí náplní, na kterou jsme utřeli máslo s…
Domácí tvarohové listové těsto
Potřebné ingredience
250g světlé bezlepkové mouky ( Schar, Jizerka ) 2 lžičky prášku do pečiva špetka soli 200g nízkotučného tvarohu 160g margarýnu nebo másla mouku na zpracování
Postup přípravy
1) Mouku smícháme s práškem do pečiva a se solí. Tvaroh a margarýn přidáme k mouce. Všechny přísady uhněteme do vláčného těsta.
2) Těsto opatrně rozválíme na moukou…
Makové pusinky
Potřebné ingredience
Mletý mák podle chuti cca 200g, 150g cukru, nasekané vlašské ořechy - taky dle chuti, kandované ovoce - též dle chuti, rozinky v rumu - dle chuti, nasekané mande - kdo má rád, cca 2 lžíce medu, celé vejce - množství podle množství :-)), mléko na mák
Postup přípravy
Do hrnce nasypeme mletý mák a cukr. Zalijeme mlékem tak, aby mák neplaval. Necháme projít varem. Sundáme ze sporáku a postupně přidáváme ořechy, mandle, rozinky, kandované ovoce,…
Jednoduché okopčené vanilkové rohlíčky - fantastické
Potřebné ingredience
280g Jizerky, 70g cukru moučka, nebo třtinový, 100g vlašských ořechů. Kdo má rád lískové, může použít 50 lískových a 50 vlašských, 200g másla - nenahrazovat margarýnem!!!! Na obalení cukr moučka, nebo jemně mletý třtinový + vanilkový cukr
Postup přípravy
Spojíme dohromady. Necháme v ledničce hodinu odpočinout. Poté tvarujeme bud formičkou nebo rukama rohlíčky. Dáváme 1,5- 2 cm od sebe. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stunů cca 5-6…
Linecké Vánoční cukroví
Potřebné ingredience
200g Jizerky, 60g jemě namletých vlašských ořechů, 110g cukru moučka, nebo třtinový, 180g másla ( nenahrazujeme margarýnama), 2 žloutky, nastrouhaná citrónová kůra z jednoho citrónu - kůra těsto provoní
Postup přípravy
Ingredience spojíme dohromady. Vyválíme na 3mm a vykrajujeme. Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů cca 5 minut. Po vychladnutí slepujeme marmeládou dle chuti.
*neměla jsem…
Brioška z domácí pekárny
Potřebné ingredience
80 ml mléka, 4 - 5 vajec, 200g másla, 70g cukr krystal, 1,5 lžičky droždí, 575g jizerky, nebo libovolené bílé mouky, 2,5 lžičky soli
Postup přípravy
Postup je jednoduchý. Mléko nalijeme do pekařské nádoby, přidáme, vejce, změklé máslo, cukr, droždí, mouku. Do mouky uděláme důlek do které nasypeme sůl.
Nádobu dám do pekárny,…