Celerový salát s černými lanýži a ořechy
Potřebné ingredience
1 celer, 1 středně velký černý lanýž, 12 ořechů, 1 lžíce hořčice, 1 stroužek česneku, čerstvé bylinky, extra panenský olivový olej, sůl, pepř.
Postup přípravy
Očištěný, omytý a osušený celer nakrájejte na plátky. Smíchejte hořčici se čtyřmi polévkovými lžícemi olivového oleje, jemně nasekanými bylinkami, solí a pepřem. Nakrájený česnek…
Omeleta s černými lanýži
Potřebné ingredience
6 vajec, 150 g celých nebo drcených lanýžů, panenský olivový olej, sůl, černý pepř, kapka červeného nebo i bílého vína.
Postup přípravy
Rozklepněte vejce do misky, osolte a lehce opepřete, poté smíchejte s nastrouhaným lanýžem. Rozpalte olej v pánvi a přidejte připravenou směs. Omeletu otočte a opečte i z druhé…
Kapr nadívaný husími játry a lanýži
Potřebné ingredience
1 kapr, 2 lanýže, 400 g husích jater, 150 g slaniny, 100 g másla, sůl, bílý mletý pepř, 1 sklenička jemného koňaku, bešamelová omáčka
Postup přípravy
Kapra očistíme od šupin s zbavíme ploutví, hlavy a ocasu, stáhneme kůži a vykucháme. Kapra dobře prošpikujeme nudličkami slaniny. Lanýže nakrájíme na proužky a kapra jimi…
Crostini s černými lanýži
Potřebné ingredience
250 g kuřecích jater, 20 g černých lanýžů, 1 stroužek česneku, 2 lžičky celého zeleného pepře, 3 lžíce olivového oleje, 1 lžička koňaku, šťáva z 1/2 citronu, sůl, pepř, 4 krajíce bílého chleba.
Postup přípravy
Česnek oloupeme a rozetřeme se zeleným pepřem na pastu. Kuřecí játra propláchneme a nakrájíme na malé kousky. Lanýže očistíme a nakrájíme nadrobno. Na pánvi rozehřejeme olivový…
Candát s lanýžovou omáčkou
Potřebné ingredience
20g černých lanýžů, 50 ml madeiry, 2 šalotky, 100 ml červeného vína, 450 ml omáčky Demi-glace (základní hnědá omáčka), 100 g másla, sůl, 800 g filetů candáta, pepř, 1 lžíce citronové šťávy, mouka na obalení, 1 lžíce olivového oleje
Postup přípravy
Lanýže očistíme a nasekáme na jemno. Madeiru přivedeme k varu, přidáme lanýže a omáčku odstavíme. Šalotky oloupeme, nasekáme nadrobno a povaříme v červeném víně. Přidáme omáčku…
Špagety ve smetanově-lanýžové omáčce s hřiby
Potřebné ingredience
Špagety na 2 porce, 1 lžička lanýžové salsy nebo pate, 1 lžička kari, 1 balení 12% smetany, cca 1 polévková lžíce polohrubé mouky, asi 10 ks sušených hřibů, bazalka, sůl, strouhaný sýr, rajče, petrželka.
Postup přípravy
Špagety dáme vařit v osolené vodě, do které přidáme lžičku kari, kvůli barvě. V menším hrnci rozmícháme smetanu s moukou, přidáme hřiby a dáme vařit. Jakmile omáčka zhoustne,…
Žampiónový moučník - Mylord
Potřebné ingredience
Hrozny, jablka, bílý jogurt, citrónová šťáva, cukr, žampióny.
Postup přípravy
Bobule zbavíme jader a slupek. Jablko nakrájíme. Drobné žampióny opereme a osušíme a nakrájíme na plátky. Potom ovoce smícháme s žampiónovými plátky a přidáme bílý jogurt.…
Salát ze syrových žampiónů
Potřebné ingredience
250g žampiónů, 1 salát dubáček červený a zelený, 50 g sekaných jader vlašských ořechů, šťáva z ½ citrónu, 1 lžička hořčice, olej, sůl, pepř.
Postup přípravy
Žampióny očistíme a nakrájíme na plátky, listy salátu opereme a rozdělíme. Připravíme zálivku z citrónové šťávy, hořčice, oleje, soli a pepře. Vše smícháme a nakonec posypeme…
Hnědé žampióny na francouzský způsob
Potřebné ingredience
500 g plodnic hnědého žampiónu, 3 malé šalotky, 1 stroužek česneku, 30 g másla, 2 lžíce oleje, 250 ml bílého vína, černý pepř, sůl, kari, cukr, 2 - 3 lžíce zakysané smetany, petrželka
Postup přípravy
Houby očistíme a nakrájíme na malé kousky. Šalotky a česnek oloupeme a nasekáme najemno a podusíme na másle s olejem. Po 2 minutách přidáme houby a vše dusíme dalších 4 - 5 minut.…
Exotické bramborové knedlíky se Šhii-take
Potřebné ingredience
500 g šhii-take, 100 g uzeného masa nebo šunky, 1 cibule, 4 stroužky česneku, sůl, pepř, 1/2 lžičky curry powder, 2 lžíce strouhanky, bramborové knedlíky v prášku nebo klasicky vyrobené z brambor.
Postup přípravy
Povařené plodnice hub šhii-take, uzené nebo šunku nasekáme na drobno. Na lžíci oleje osmahneme pokrájenou cibuli a strouhanku, přidáme houby a uzené maso, utřený česnek, curry…