FIALKOVÝ SIRUP
Potřebné ingredience
Fialky 3 litry vody 40g kyseliny citronové 3 kg cukru
Postup přípravy
Natrháme začátkem dubna fialky, které rostou většinou v nízké trávě, kdekoliv v zahradách, v parcích, na louce...rnTrhala jsem na procházce do papírového pytlíku...Nasypeme je na…
LEVANDULOVÝ SIRUP
Potřebné ingredience
miska levandulových květů, 1 citron, 3 kousky celé skořice, 3kg cukru, 3 litry vody, kyselina citronová 50g
Postup přípravy
Natrháme levandulové květy i se stopečkou, volně nasypeme do 4 litrové sklenice nebo do plastové /skleněné mísy (nemá být kovová nádoba), zalejeme převařenou vodou - pozor, než…
GRIOTKA - DOMÁCÍ VIŠŇOVÝ LIKÉR
Potřebné ingredience
Malý kyblík vyzrálých VIŠNÍ (asi 2 kg), 1kg CUKRU krystalu, 500 ml alkoholu (RUMU nebo VODKY nebo meruňkovice, hruškovice, vínovice, třešňovice...nebo mix). Nevhodná je slivovice!!!
Postup přípravy
Natrháme menší kyblík višní, trháme dobře vyzrálé, mohou být i přezrálé plody, ale ne shnilé!
Nevypeckované višně bez stonků propláchneme ve vodě a volně nasypeme do velké 4…
LIPOVÝ SIRUP
Potřebné ingredience
Květy lípy, 3 kg cukru, šťáva ze 4 citronů, kyselina citronová 50g
Postup přípravy
Květy lípy natrháme za plného květu a naplníme volně 4-litrovou sklenici nebo plastovou nádobu (ne kovovou). Zalijeme studenou vodou a necháme luhovat nejméně 24 hodin.
Na…
JAHODOVÝ DŽEM
Potřebné ingredience
2 kg jahod, 2 balíčky želírovací cukr Dr. Oetker 2:1, Kyselina citronová 50g
Postup přípravy
Jahody opereme a rozkrájíme do velkého hrnce, použijeme výhradně bezvadné ovoce...v hrnci smícháme s oběma želírovacími cukry (připravovala jsem vše podle receptu na balíčku a je…
BORůVKOVÝ DŽEM
Potřebné ingredience
Borůvky, želírovací cukr 3:1 SUPER
Postup přípravy
Na slunném místě natrháme 3 až 4 litry borůvek, abychom měli 1kg až 1,5 kg ovoce = 1 balíček želírovacího cukru.
Borůvky omyjeme a rozložíme na plech, vybereme lístečky a…
SIRUP Z RůŽÍ
Potřebné ingredience
32 květů růží, 2 litry vody, 2 kg cukru - medu, 50g kyseliny citronové
Postup přípravy
Na růžový sirup můžeme použít jakékoliv květy z pnoucí růže (kvůli barvě se používají růžové a červené).
Nejvhodnější odrůdou je růže stolistá, ale já jsem dělala z růžového…
BEZOVÝ SIRUP
Potřebné ingredience
40 květů černého bezu 4 litry vody Kyselina citronová (balíček 100g) 4 kg cukru
Postup přípravy
Natrháme mladé květy černého bezu, nejlépe někde u lesíčka, kde se nepráší z cesty. Vhodné je sirup dělat v květnu, aby déšť nespláchl pyl a sirup byl hezky aromatický a silný!…