DOMÁCÍ KEČUP PEČENÝ V TROUBĚ
Potřebné ingredience
2kg rajča, 2 papriky ( bílá nebo zelená ) , 4 cibule, 5 stroužků česneku, 2 polévkové lžíce soli, 25dkg cukru, 1 pol. lžíce mleté papriky, 1 dcl octu, 5 kuliček nového koření, 5 hřebíčků, 2 bobkové listy, kdo chce může i kousek celé skořice
Postup přípravy
Rajčata, papriky, cibuly a česnek nakrájíme - já to dala do většího pekáče. Přidáme všechny další ingrediece, promícháme a dáme péct do trouby, na 220 stupňů 1 hodinu. Občas…
ZAPEČENÁ BROKOLICE SE SÝREM NA PÁNVI
Potřebné ingredience
brokolice, olej, strouhanka, sýr, sůl, podravka ( či jiné podobné dochucovadlo )
Postup přípravy
Brokolice uvaříme v páře. Na pánvi rozehřejeme olej ( dáme trošku víc,protože strouhanka si olej do sebe natáhne ), na něm pak osmahneme strouhanku - ale ne úplně do tmava. Pak…
POLÉVKA alá NAŠE MAMINKA - tak ji nazvaly moje děti
Potřebné ingredience
konzerva fazolí v rajčatové šťávě, špagety, sůl, tymián či provensálské koření, máslo + mouku na zásmažku. Mže bát i jeden malý rajčatový protlak či trochu kečupu.
Postup přípravy
Uděláme zásmažku, zalejeme vodou a přidáme konzervu fazolí v rajčatové šťávě ( nebo rajském protlaku ) . Trochu osolíme, přidáme tymián či provensálské koření. Můžete dát ještě i…
VÝÝÝBORNÁ FALEŠNÁ SLEPIČÍ POLÉVKA
Potřebné ingredience
mrkev, petržel, celer, česnek, cibule nebo pórek, mražená zeleninka, máslo
NA KAPÁNÍ : vajíčko, sůl, hledká mouka
Postup přípravy
Větší mrkvičku nastrouháme - tak aby byla trochu na jemném a trochu na tom hrubším struhadle. Petrželku a celer nastrouháme najemno - ale ne celé. Když máte zrovna doma pórek,…
SELSKÁ OMELETA
Potřebné ingredience
uvařené brambory - třeba zbytek od oběda, cibulka nebo pórek, může být i česnek, a zbytky z ledničky - salám, sýr......, mražená ( nebo vakuovaná ) kukuřice, hrášek, vajíčka
Postup přípravy
Na oleji osmahnu cibulku či pórek, kdo má rád česnek, tak i nadrobno nakrájený česnek. NA tom osmahnu uvařené brambory. A přidám zbytka z ledničky - salám, sejra, krabí tyčky,…
PLACIČKY Z BRAMBOROVÉ KAŠE
Potřebné ingredience
zbytek bramborové kaše od oběda, vejce ( dle množství zbylé kaše ) , hladká mouka , a zbytky z ledničky - salám, tvrdý sýr, třeba i krabí tyčinky
Postup přípravy
Do kaše vmícháme celé vajíčko, nakrájený salám, sýr...... tady se fantazii meze nekladou. Můžeme dochutit, např. majoránkou, podravkou...... A zahustíme moukou, tak aby těsto z…
KUŘECÍ PAPRIKÁŠ
Potřebné ingredience
1 kuře, 50g anglické slaniny, 1 cibule, 2-3 zelené papriky, 2 rajčata, 150g žampionů, 1 lžíce mleté sladké papriky, 3 stroužky česneku, šlehačka, olej, sůl, pepř, podravka ( či jiné podobné dochucovadlo )
Postup přípravy
Kuře nakrájíme na menší porce a osolíme. Slaninu pokrájet na kostičky, cibuli a česnek nadrobno, žampiony na plátky, papriku na tenší proužky, rajčata oloupat a nakrájet na…
MYSLIVECKÝ GULÁŠ
Potřebné ingredience
600g vepřového masa ( kostky na guláš ) , ale může být i přední hovězí
80g anglické slaniny,
1 větší cibule,
2 lžičky sladké papriky,
10g rajského protlaku,
400g čerstvých hub ( mohou být i žampiony ) ,
majoránka, kmín, sůl, pepř
NA KAŠIŠKU: 2 lžičky hořčice, 1 lžička sekané petrželky, 1 jemně usekaná sterilovaná okurka, špetka citronové kůry, 4 stroužky česneku
Postup přípravy
Na trošce sádla nebo oleje rozškvařímena a osmažíme na kostky nakrájenou anglickou. Pak přidáme krájenou cibulku, osmahneme.Přisypeme sladkou papriku a vmícháme rajsk protlak.…
RYCHLÝ JABLEČNÝ CHLEBÍČEK
Potřebné ingredience
110g másla, rozpuštěného a vychladlého,
3 rozšlehané vejce,
1 hrnek nastrouhaných jablek najemno,
310 g hladké mouky,
1 lžíce prášku do pečiva,
1/2 lžičky jedlé sody,
1/4 lžičky soli,
1 lžička skořice ( může být i víc, dle toho, jak máte skořici rádi),
1/2 hrnku cukru
Postup přípravy
Máslo, vejce a jablíčka smícháme a nalijeme do pečící nádobi. Ostatní suroviny dobře promícháme a přisypeme do nádoby.
Peču to na program SLADKÝ ( ale může být i koláč nebo…
MOOOC DOBRÝ CHLEBA
Potřebné ingredience
1hrnek ( asi 250ml ) kefíru, podmáslí, či 1 bílý jogurt ( s kefírem je to nejlepší ) ,
1/4 - 1/2 hrnku vlažné vody,
1 vejce,
2 polévkové lžíce oleje,
2 polévkové lžíce octa,
600g hladké mouky - já dávám necelých 300g žitné hladké mouky a zbytek normální hladké mouky,
1 1/2 malé lžičky cukru,
3 lžičky soli,
1/2 kostky droždí
2 menší nastrouhané brambory,
kmín celý i drcený, možné přidat i chlebové koření, či drcený anýz a fenykl ( tak 1 lžička )
Postup přípravy
Všechny přísady by měly mít pokojovou teplotu. Napřed do formy naleju hrnek kefíru ( podmáslí.... ) , pak vodu, vajíčko, olej, ocet. Zasypat moukou smíchanou s kmínem ( toho dle…