Švédské vánoční perníčky Pepparkakor
Potřebné ingredience
1,5 kg hladké mouky 1 lžička prášku do pečiva 3 dcl medu 4 dcl třtinového cukru 1 ½ lžičky zázvoru, 1 ½ lžičky skořice , 1 lžička mletého hřebíčku 350 g másla 3 dl smetany ke šlehání
Postup přípravy
V míse smícháme med, cukr, koření (perníkové či vlastní umletou směs), po částech přidáváme šlehačku. Prášek do pečiva smícháme s cca 1,2 kg mouky (zbytek mouky ponecháme stranou)…
Rakouská dýňova polévka
Potřebné ingredience
1 střední dýně (výhodou je dýně Hokkaido, která se nemusí loupat) 1 cibule kousek másla 250ml smetany ke šlehání či sladké smetany voda na podlití cukr, sůl, pepř, citronová šťáva na dochucení muškátový oříšek
Postup přípravy
Dýni omyjeme, oloupeme (s výjimkou dýně Hokkaido, ta se tepelně upravuje i se slupkou), důkladně vydlabeme semínka (ta můžeme použít k výrobě pražených semínek) a nakrájíme na…
Švédský jablečný koláč
Potřebné ingredience
Korpus : 120 g másla 250 ml hladké mouky 80g cukru moučka a 1 sáček vanilkového cukru 1 kávovou lžičku prášku do pečiva Náplň: 100 g třtinového cukru polévková lžíce skořicového cukru 180-200ml zakysané smetany 2 vejce 100 g marcipánu 4 větší nebo 5 menších kyselejších jablek strouhané mandle na posypání
Postup přípravy
Z mouky, másla a cukru vypracujeme hladké těsto. Poté jej pomocí prstů namačkáme do vyšší koláčové formy či dortové formy s odnímatelným okrajem (okraje koláče prsty namačkáme do…