♣♣♣Majonézové koláčky bez kynutí podle tchýňky-já měla…
Potřebné ingredience
z této dávky vyjde malinkých svatebních asi 170ks,lze dělat i větší-to odhad nevím.Kdo chce,může dělat jen z poloviční dávky,já měla na svatbě ze 4 dávek:-).............................................budeme potřebovat-1kg hladké mouky,4 žloutky,asi 1/2 l mléka,asi 15 dkg krupicového cukru,1/2 lžičky soli,2 kostky kvasnic,40 dkg majonézy hellmanns,2 vanilkáče-nemusí být,ale koláčky jsou voňavější
Postup přípravy
Kvasnice rozdrobíme do misky,posypeme troškou cukru,rozmícháme vařečkou,zalijeme trochou vlažného mléka a necháme vzejít kvásek.Zbytek mléka rozšleháme se žloutky a oběma cukry…
+++++++Květiny perníčky+++++++++++++++
Potřebné ingredience
500 g hlad.mouky,200 g moučkového cukru,180 g medu,100 g másla,2 velká vejce,2 lžíce kakaa,2 lžičky koření do perníku,lžička sody.Vypracujeme řádně těsto,necháme uležet v lednici 24 hod. .........................................................................................................................Pak vyválíme a tvoříme vykrajovátky perníčky silné zhruba půl cm a klademe na plech na pečící papír a při 160-180 stupních /dle trouby,já peču asi na 170/ pečeme-asi 8-10min-dle trouby,vytahuju je ihned jak drží tvar.Ještě horké perníčky potírám rozšlehaným vejcem,aby se leskly,po zaschnutí zdobíme.Používám na zdobení bílkovou polevu-1 bílek,180 g moučkového cukru,alespoň 6 x prosátého,2-3 lžičky citron.šťávy-mícháme alespoň 15 min.do zbělení,já zdobím sáčkem Základem toho,aby byly perníčky měkké je hlavně to,nevyvalovat je tenké a nepéct dlouho,opravdu hned jak drží tvar vyndávám,za celých 11 let co je peču jsem je nikdy tvrdé neměla
Postup přípravy
viz nahoře.Nemusí se ani dělat tři týdny dopředu,jak se dělávají,aby změkly,já je dělám tak týden dopředu,jsou jak peříčko