Perník s vločkami a ořechy
Potřebné ingredience
250 g másla, 180 g přírodního cukru (může být i méně), 180 g medu, nastrouhaná kůra z 1 pomeranče (případně citronu), 430 g ovesných vloček, 50 g sekaných vlašských ořechů (nebo mandlových plátků), 5 lžic meruňkové zavařeniny (či jiné dle chuti)
Postup přípravy
Troubu si předehřejeme na 180°C. Menší plech cca 25X30 cm si vymažeme máslem či vyložíme pečícím papírem. Máslo, cukr a med rozehřejeme na mírném plameni. Poté odstavíme a…
Třešňový koláč s tvarohem
Potřebné ingredience
Těsto: 200 g hladké mouky, 70 g přírodního cukru, špetka soli, 100 g změklého másla nebo Hery, několik lžic vody. Náplň:250 g měkkého tvarohu, 1 žloutek, 1 citron, 70 g přírodního cukru, asi 200-300 ml mléka, 1 sáček vanilkového pudinku, špetka skořice + cca 350 g třešní (či cokoliv jiného, já použila mražené třešně - nutno trošku po rozmrazení vyždímat aby nebyly moc mokré)
Postup přípravy
Na těsto smícháme všechny suroviny a dáme do koláčové formy. Malým válečkem nebo prsty ho vytlačíme na dno a po okrajích cca 5 cm vysoko. Dno propícháme vidličkou. Tvaroh…
Kuře s jablky a bramborovou kaší - RYCHLÉ A VÝBORNÉ, i…
Potřebné ingredience
4 kuřecí čtvrtky nebo co máte rádi, 1 cibule, 4 jablka - oloupaná, nahrubo nastrouhaná, sůl, 2 hřebíčky, troška skořice, 1 lžíce hladké mouky, šťáva z 1/2 pomeranče
Postup přípravy
Kuřecí kousky očistíme a omyjeme. Cibuli nakrájíme na drobno. V tlakovém hrnci rozehřejeme trochu oleje, na něm osmažíme do sklovita nakrájenou cibuli, přidáme porce kuřete a také…
Jahelník
Potřebné ingredience
200 g jahel, sůl, 4 vejce, bílky a žloutky zvlášť, 150 g moučkového cukru, ½ lžičky mleté skořice, 100 g rozinek (nemusí být), 100 g vlašských ořechů, 200 g sušených švestek (nebo jiného ovoce, ale nemusí být)
Postup přípravy
Jáhly nasypte do cedníku a spařte vroucí vodou, díky tomu nebudou hořké. V hrnci přiveďte k varu tři čtvrtě litru vody, osolte špetkou soli, přisypte spařené jáhly a vařte dvacet…
Jablkový pudink s jáhlami
Potřebné ingredience
4 střední jablka, 80 g syrových jahel, cukr dle chuti (stačí polévková lžíce), kousek vanilky, 1/2 lžičky skořice, 100 ml sladké smetany (nemusí být)
Postup přípravy
Jablka oloupeme a zbavíme jádřinců. Pokrájíme na drobné kostičky. vaříme asi ve 100 ml vody s cukrem, vanilkou a skořicí asi 5 minut. Jáhly, předem namočené aspoň 2 hodiny ve…
Sušenky z ovesných vloček
Potřebné ingredience
100 g másla, 1 lžíce medu, 1 lžička jedlé sody, 85 g ovesných vloček, 85 g strouhaného kokosu, 100 g hladké mouky, 50 g cukru krystal (nejlépe přírodního)
Postup přípravy
Rozpalte troubu na 180 °C. V menším kastrůlku rozpusťte na mírném ohni máslo a rozmíchejte v něm med. Sodu rozmíchejte ve dvou lžících vroucí vody a pak ji vmíchejte do máslové…
Zapečený květák s bramborami a sýrem
Potřebné ingredience
300 g brambor nakrájených na kostičky, 250 g květáku, rozebraného na růžičky, 100 g rozpůlených třešňových rajčat (nebo nakrájené velké), 2 plátky šunky nakrájené na kostičky, 2 lžíce másla, 1/2 nakrájeného pórku, 1 prolisovaný stroužek česneku, 2 lžíce hladké mouky, 200 ml mléka, 80 g směsi nastrouhaných sýrů, 1/2 lžičky mleté papriky, 2 lžíce nasekané čersvé petrželky, sůl
Postup přípravy
1. Ve dvou různých hrncích uvaříme brambory a květák, scedíme a odložíme.
2. V rendlíku rozehřejeme máslo, přidáme pérek a česnek a minutu je opékáme. Přisypeme mouku a za…