Hlucké vdolečky
Potřebné ingredience
Hlucké vdolečky (rozpis na cca 150 vdolečků) 1 kg hladké mouky 45 dkg másla 40 dkg cukru moučky 5 žloutků 2 celá vejce 8 dkg kvasnic 1/4 l mléka kůra z 1 citronu 1 lžička soli 1 kg tvarohu 15 dkg cukru krupice 1 vanilkový cukr 5 dkg rozinek 1/2 hrnku švestkových povidel 35 dkg polohrubé mouky
Postup přípravy
Do vlažného mléka nadrobíme droždí, přidáme lžičku cukru a necháme vzejít kvásek. Zatím utřeme 4 žloutky s 20 dkg másla, pak vmícháme 15 dkg cukru moučky. Přidáme směs do kvásku a…
Perníčky
Potřebné ingredience
Chuťově se mi nejlépe osvědčil recept zde z MMB, ale neuložila jsem si od koho je: 500 g hl. mouky, 200 g moučk. cukru, 180 g tekutého medu, 100 g hery, 2 velká neb 3 malá vejce, 2 navršené lžičky kakaa, 2 zarovnané lžičky kření do perníku - ne kypřicí prášek do perníku, 1 lžička sody). Těsto dobře vypracujeme a necháme min. do druhého dne odležet. Pečeme na 160-170 st. C, horké potřeme rozšlehaným vejcem a já je ještě na minutku vrazím "vajíčko dodělat" do trouby. A píše se tam :) Po upečení jsou tvrdé, ale jakmile vychladnou, jsou nejměkčí na světě :) No, ehm, tak to se mi nikdy právě nepodařilo, přesně naopak, po vytažení z trouby nádherně měkké a jakmile vychladly, mohla bych s nimi zavraždit i manžela :) hi hi
Postup přípravy
Jak rychle "nechat změknout" perníčky
Protože perníčky peču už několik let, ale ještě ani jednou nebyly měkké ani podle zaručených návodů zde na MMB, kterých jsem…