Jahodové dortíčky
Potřebné ingredience
Na korpus těsto šlehačková bábovka, jahody, jahodový džem, krém z tvarohu, másla a zakysané smetany, dortové červené želé,kokos na obalení, papírové košíčky
Tvarohové těsto na koláč bez vajec (chutná jako kynutý)
Potřebné ingredience
Těsto: 1 tvaroh (250g měla jsem Jaroměřický) 12 polévkových lžic oleje, 8 rovných polévkových lžic cukru krupice, 20 polévkových lžic mléka, 600g mouky (300g hladké a 300g polohrubé, 2 prášky do pečiva\\r\\n\\r\\nDrobenka: 120g hrubé mouky, 120g cukru krupice, 80g změklého másla (tyto dávky jsou podle původního receptu od kamarádky, jinak já dělám drobenku podle oka)\\r\\n\\r\\nNáplň: různé ovoce (já dělala s borůvkami, ale zkoušela jsem i švestky, meruňky či povidla)
Postup přípravy
Vyšší plech o velikosti 30X40 cm vymastit sádlem a vysypat polohrubou moukou. Suroviny na těsto zpracovat ručně nebo robotem, vyválet na plech, zvednou okraje, posypat ovocem a…
Hruškový koláč - opravdu rychlovka
Potřebné ingredience
1 listové těsto (já použila rozválené), 1 balíček marcipánu (váleček 150g), 3 až 4 hrušky (podle velikosti)
Postup přípravy
Těsto jsem i s pečícím papírem dala do kulaté koláčové formy, ořízla podle potřeby, posypala nahrubo nastrouhaným marcipánem a pokladla podélně nakrájenými tenkými plátky hrušek…
Sýrový salát (pomazánka) ze tří druhů sýra - výborný a…
Potřebné ingredience
100 g goudy, 100 g uzeného sýra, 100 g eidamu (všechny sýry vcelku), 1 malá cibulka, 3 střední kyselé okurky, 100 g majolky (neměla jsem goudu, tak jsem použila blaťácké zlato a je to ještě lepší, jinak už ho dělat nebudu- doplňuji recept)
Postup přípravy
Cibulku nakrájíme na jemno, sýry a okurky nastrouháme na hrubém struhadle, přidáme majolku a promícháme, nesolím ani nepepřím, můžeme mazat na pečivo nebo jen tak přikusovat…
Pomazánka z NIVY
Potřebné ingredience
1 malá cibulka, menší než pingpongový míček, niva 100-120 g (kupuji takové ty výseče) 1 šlehačka na šlehání (jestli má 30 nebo 33 procent je jedno), obsahově je 200 g
Postup přípravy
Cibulku nakrájet hodně na jemno, já sekám v tzv. drťáku,dám do mísy, na to nastrouhám nahrubo nebo rozsekám v drťáku nivu, zaliji šlehačkou, vezmu šlehač a metlami vyšlehám do…
Kapr na bylinkách podle mě
Potřebné ingredience
1/2 kapra, 1 citrón, sůl, koření na ryby, čerstvé bylinky(kudrnatá petržel, pažitka, tymián, rozmarýn) 100 g másla, 1 paprika, trocha vody na podlití
Postup přípravy
Kapra naporcuji, osolím, posypu kořením na ryby, vložím do zapékací mísy, pokapu půlkou citronu, druhou půlku nakrájím na kolečka a položím na kapra, posypu nasekanými bylinkami…
Rajčatový salát podle maminky
Potřebné ingredience
8 rajčat, 3 vejce uvařená natvrdo, 30 dkg měkkého salámu(gothaj, junior, šunkový apod.), 2 malé cibule, 4 PL majolky, sůl, pepř
Postup přípravy
Rajčata, vejce, salám pokrájet na kostičky, cibulku hodně na jemno, přidat majonézu, osolit a opepřit podle chuti, zamíchat, dá se hned konzumovat, ale nejlepší je vychlazený,…
Žemlovka (u nás říkáme "zemlbába")
Potřebné ingredience
5 housek(2-3 dny staré), cca 1/2 litru mléka, 4 vejce, 2 vanilkové cukry, cukr krupice, skořicový cukr, máslo asi 10 dkg, rozinky, zavařená sklenice nastrouhaných jablek(pokud nejsou čerstvá)
Postup přípravy
V mléce rozšlehám vejce a vanilkový cukr, housky nakrájím na plátky, zapékací misku vymažu změklým máslem, plátky namáčím v mléce a kladu do misky, po zaplnění dna posypu jablky…
Těstovinový salát
Potřebné ingredience
1/2 balíčku těstovin(třeba mašličky),5 rajčat, 1 velká masitá paprika, 30 dkg gothaje vcelku, 20 dkg Eidamu vcelku, 3 vejce, 1 sklenička majolky (250 ml), cibulová nať, sůl, pepř
Postup přípravy
Uvařím těstoviny a vejce, do mísy nakrájím papriku na kostičky, já měla žlutou, rajčata na kostičky, gothaj nastrouhám na hrubém struhadle, sýr taky nastrouhat na hrubo, nať z…
Muffiny ze šlehačky
Potřebné ingredience
250 g hladké mouky, 200 g cukru krupice, 3 vejce, 1 šlehačka (30% nebo víc), 1 vanilkový cukr, 1 prášek do pečiva
Postup přípravy
Všechny přísady smícháme, rozdělíme těsto podle toho kolik máte barev, vmícháme potravinářské práškové barvivo (velmi málo hodně barví, vždy raději přidat než přehnat),lžičkou…