Jemné bramborové placičky - rychlé a moc dobré :-)
Potřebné ingredience
400g brambor, 3 vejce, 120ml smetany , 6 polévkových lžic polohrubé mouky, sůl, olej na smažení.
Postup přípravy
Syrové brambory oloupeme, omyjeme, najemno nastrouháme. Necháme je chvilku odstát a pak z ních vymačkáme přebytečnou vodu. Přidáme vejce, smetanu, polohrubou mouku a ze všech…
Bramborové taštičky s povidly
Potřebné ingredience
1 kg brambor, 50 g loupaných mandlí (nemusí být - nedávám protože mi nechutnají), 240 g švestkových povidel (já kupuji to větší balení 420g - mám raději více náplně :-)) , 200g hrubé mouky, 100 g krupice, sůl,
80 g perníku na strouhání (nemusí být - lze nahradit strouhaným tvarohem nebo nemusíme dávat ani jedno z toho), 100g moučkového cukru na posypání, 100 g másla na omaštění (př. Hera nebo stolní máslo).
Postup přípravy
Brambory uvaříme ve slupce a necháme vychladnout. Vyloupané mandle nahrubo nasekáme (nemusíme dávat) a smícháme s povidly.
Brambory oloupeme, omyjeme a nastrouháme najemno.…
Bublanina - s meruňkami , malinová, ....
Potřebné ingredience
1/2 Hery, 130g cukr moučka, 180g polohrubá mouka, 3 žloutky, 3 bílky, 8 polévkových lžic mléka, 1 vanilkový cukr, půlka kypřicího prášku do pečiva, kakao - Granko, ovoce (např. meruňky, ananas, mandarinky, jahody, maliny, broskve oloupané, kiwi....)-toto je příprava těsta do dortové formy. V případě, že chcete buchtu na plech, tak udělejte dvojnásobné množství těsta.
Postup přípravy
V míse utřeme Heru, cukr, žloutky. Pak přidáme mouku s kypřicím práškem a vanilkovým cukrem a nakonec lehce vmícháme sníh. Poté přidáme dle chuti kakao Granko a do toho vmícháme…
Tvarohová bábovka
Potřebné ingredience
250g polohrubé mouky, 250g moučkového cukru, 1 Hera, 4 vejce, 1tvaroh (ve vaničce), trocha mléka asi 6 pol. lžic, 1 prášek do pečiva, 1 vanilkový cukr, citronová kůra (není třeba).
Postup přípravy
Změklou Heru ušleháme s cukrem a žloutky do pěny. Postupně zašleháme tvaroh.
Vedle v misce ušleháme z bílků sníh.
Dále do toho vmícháme sníh z bílků, mouku s práškem do…
Rohlíčky z kynutého těsta
Potřebné ingredience
Kynuté těsto:500 g hladké mouky, 100g cukru (jen v případě, že děláme sladkou náplň), 250ml mléka, 50-100 ml oleje, 2 žloutky (2bílky na potření rohlíčků), 1 lžička soli, půlka droždí.
Náplň1 se zelím a masem(juniorem): podusíme kysané bílé zelí na cibulce a přidáme buď mleté maso nebo nastrouhaný junior a okořeníme troškou kmínu - pak kmín nahorou už nesypeme a postrouháme vršky jen eidamem
Náplň2 se salámkem: Najemno nastrouháme 300g junioru, opepříme a trošku osolíme, přidáme utřený česnek dle chuti (můžeme ho vynechat)
Náplň3 houbová: různé druhy hub podušených na cibulce, možno smíchat se šunkou.
Závěr: pro rohlíčky se slanou náplní: plátky sýra(eidam nebo uzený sýr) a kmín (nemusíme)
Rohlíčky lze plnit i sladkou náplní a to se akorát do těsta přidá 100g cukru. (náplň sladká: ) , lze udělat i špenátovou náplň, povidlovou, jablkovou, pudinkovou, makovou, ořechovou nebo dokonce houbovou.
Sladké náplně:
Náplň4 tvarohová: tvarohová=do 30g másla přidáme 2lžíce smetany, 50g cukru, žloutek a rozetřeme. Přidáme 250g tvarohu a ušleháme. Přidáme rozinky (nemusíme), vanilkový cukr a vmícháme sníh z bílků
Náplň5 ořechová: z mletých ořechů, cukru a bílku vytvoříme hmotu.
Postup přípravy
Do vlažného mléka rozdrobíme droždí a necháme vzejít kvásek, zbylé suroviny smícháme v míse a zalejeme kváskem. Na teplém místě necháme zhruba 1hod kynout (V míse zakryté utěrkou)…
Zapečené rybí filé (s vejci a se sýrem)
Potřebné ingredience
400 - 600 g rybího filé (můžou být i kostky), 2 - 3 vejce, trošku mléka, máslo, 1 cibule,2-3 stroužky česneku,sůl,grilovací koření, červená paprika - sladká, pažitka (nemusí být), nebo můžeme nahradit pórkem nebo jarní cibulkou (zelenými výhonky), sýr na strouhání (Eidam)
Postup přípravy
Nakrájíme na jemno 1 cibuli a 2-3 stroužky česneku a zpěníme na másle (nejlépe na teflonové pánvičce).
Po té na pánvičku přidáme rybí filé (já ho nerozmražuji předem a rovnou…