Pohanka - základní příprava
Potřebné ingredience
pohanka - lámanka
Postup přípravy
Pohanku lámanku nejdříve propláchneme ve studené vodě. Poté ji cca 2-3 minuty vaříme v poměru 1 díl pohanky ku 1,5 dílu vody. Přiklopenou necháme 15 minut dojít.
Nevíte si…
POHANKOVÁ SEKANÁ (KARBANÁTKY)
Potřebné ingredience
1,5 hrnku pohanky lámanky 2 cibule 2 stroužky česneku 200 g kysaného zelí strouhanka 1 vejce sůl, pepř, majoránka
Postup přípravy
Připravíme si lámanku dle základního receptu a necháme vychladnout. Ve velké míse smícháme dohromady vychladlou lámanku, vejce, najemno nakrájenou syrovou (nebo i restovanou)…
JÁHELNÍK
Potřebné ingredience
250 g jáhel 0,5 l mléka 100 g cukru 4 vejce 30 g másla
Postup přípravy
Jáhly proprat, spařit a dát do osoleného a oslazeného mléka a uvařit. Do vychlazeného přidat žloutky a sníh. Můžete doplnit oříškama nebo ovocem. Dát do formy, nahoru nakrájet…
CHLÉB "ŠUMAVA"
Potřebné ingredience
250 (380) ml vlažné vody 1(1,5) lžíce octa 2 (3) lžice oleje 1 (1,5) lžičky cukru 2 (3) lžičky soli 240 (360) g hladké mouky + špaldové celozrnné (poměr podle chuti) 90 (140) g polohrubé mouky 50 (75) celozrnné žitné mouky 50 (75) g celozrnné pšeničné 1 (1,5) lžičky droždí
Postup přípravy
V uvedeném pořádí dáme všechyny přísady do domácí pekárny a pečeme program č. 1. Hodnoty v závorce jsou pro větší chlebík. Všechny ingredience použijeme nejlépe v biokvalitě, což…
CITRONOVÁ LIMONÁDA
Potřebné ingredience
citronová šťáva BIO třtinový cukr BIO voda nebo minerálka
Postup přípravy
Třtinovou limonádu připravíme z citrónu, cukru třtinového a minerálky. Množství cukru a citrónu upravíme podle své chuti. Třtinovou limonádu můžeme podávat ve velkém stylu, když…
JAVOROVÁ LIMONÁDA
Potřebné ingredience
citronová šťáva javorový sirup voda nebo minerálka (sirup a citronovou šťávu nejlépe v biokvalitě)
Postup přípravy
Javorovou limonádu připravíme z 1-2 polévkových lžic javorového sirupu (dle chuti), citronové šťávy a minerálky. Limonádu podáváme studenou a vždy čerstvě připravenou. Můžeme…