Výborný bezlepkový perník
Potřebné ingredience
2 hrnky mletého cukru, 2 dcl oleje, 250 ml mléka, 3 vajíčka, 3 polévkové lžíce marmelády, 4 hrnky Jizerky napůl s Schar C, 1 prášek do perníku, 1 kávová lžička sody, 2 polévkové lžíce tekutého nebo rozpuštěného medu, rum, rozinky, pomleté ořechy nebo oříšky
Postup přípravy
Vyšleháme cukr s vajíčky. Přidáme olej, mléko, med a marmeládu. Poté přimícháme rozinky, ořechy a rum. Nakonec přidáme mouku smíchanou s práškem do perníku a sodou. Rozprostřeme…
Bezlepkové žemle se semínky na 6 ks
Potřebné ingredience
150g zlaté Jizerky, 100g tmavé směsi na mouku z Kauflandu (Schneekoppe), 200 ml vlažné vody, 1 čajová lžička soli, 3 polévkové lžíce oleje, 20 g droždí, 2 vrchovaté lžičky předem namočeného lněného semínka.
Postup přípravy
Vše smícháme dohromady. Na plechu vyloženém pečícím papírem tvoříme pomocí lžíce hromádky, které vytvarujeme mokrou rukou do tvaru žemlí. Necháme kynout do dvojnásobku původní…
Bezlepkové piškoty - různé varianty
Potřebné ingredience
100 g bezlepkové mouky promix uni, 1 ks puding dr. oetker podle vlastní chuti (vanilkový, jahodový, čokoládový-), 3 vajíčka, 100 g cukr moučka, 1 balíček vanilkového cukru
Postup přípravy
Oddělíme si žloutky a bílky zvlášť. Mouku smícháme s pudinkem.
Z bílků a a 2 PL cukru a špetky soli ušleháme tuhý sníh. Žloutky, zbytek cukru a vanilkový cukr vyšleháme do…
Bezlepkové zelňáky
Potřebné ingredience
kyselé zelí, brambory (stačí jen pár), vajíčka, uzenina, sůl, majoránka, česnek, pepř, kmín, jizerka na zahuštění
Postup přípravy
Z kyselého zelí slijeme vodu a překrájíme ho na menší kusy. Oškrábané brambory postrouháme na struhadle, přidáme ostatní suroviny. Smažíme jako klasické bramboráky menší velikosti.
Tvarohové mini koblížky
Potřebné ingredience
1 kostka tvarohu ( 250g), 250 g bzl. mouky (Jizerky...), 4 vejce, 5 polévkových lžic mléka, sůl, 1/2 prášku do pečiva, trošku cukru (nemusí být)
Postup přípravy
Všechny suroviny smícháme dohromady v husté těsto. V případě nutnosti přisypáváme mouku. Rozpálíme pořádnou vrstvu oleje ve vysokém hrnci, pomocí lžíce nabíráme těsto a vkládáme…
Bezlepkové langoše
Potřebné ingredience
Těsto: 450 g Jizerky, 250 ml kefíru (nebo kysaného podmáslí), 100 ml vlažného mléka, 1/2 kávové lžičky cukru, 3/4 kostky droždí, 2 g sody (1/2 kávové lžičky), 50 ml oleje.............. Varianty naa potření: kečup, česnek, strouhaný sýr, zakysaná smetana, marmeláda....
Postup přípravy
Z vlažného mléka, cukru a droždí zaděláme kvásek. Do mísy dáme polovinu mouky, vykynutý kvásek a ostatní suroviny na těsto, vymícháváme a přidáváme zbytek mouky. Těsto nenecháváme…
Bezlepková margotka - dobrůtka
Potřebné ingredience
1 dobrůtka nebo bobíkův mls, 2 hrnky bezlepkové mouky, 1 hrnek cukru, 1 prášek do pečiva, 2 vejce, 3 lžíce oleje, 3 lžíce mléka, 1 smetana šlehačka
Postup přípravy
Dobrůtku nastrouháme na hrubém struhadle, přidáme všechny ostatní ingredience a dobře zamícháme. Vlijeme na vymazaný a bzl. moukou vysypaný plech a upečeme.
Hrníčkový bezlepkový perník - náš nejoblíbenější,…
Potřebné ingredience
2 žloutky, 1 hrnek cukru, 1 hrnek oleje, 3/4 hrnku vlažného čaje, 3 polévkové lžíce medu, 2 hrnky bezlepkové mouky (jizerky, mix c, ...), 1 bzl. kypřící prášek do perníku, 2 polévkové lžíce kakaa, trošku rumu, sníh ze dvou bílků.
Postup přípravy
Postup je opravdu velmi jednoduchý. Smícháme dohromady tekuté přísady, přídáme sypké a nakonec zamícháme sníh z bílků. Konzistence těsta by měla být velmi hladká. Těsto vlijeme na…
Chleba z bramborové vody
Potřebné ingredience
Budeme potřebovat 400 ml osolené, okmínované vody z uvařených brambor (máme-li míň vody, dolijeme vodou), 200 g Jizerky, 200 g Mix B a 1 a 1/2 kávové lžičky sušeného droždí (nebo 15 g čerstvého). Můžeme přidat semínka dle chuti, chlebové bzl. koření,
Postup přípravy
Pokud pečeme v pekárně: dáme přísady v uvedeném pořadí do pekárny a zapneme bezlepkový program na cca 2 hodiny.
Pokud pečeme klasicky v troubě:
Vymícháme hladké těsto z…
Bezlepkové sušenky - vanilkové, skořicové, kakaové
Potřebné ingredience
Základní vanilkové těsto: 300 - 350 g bezlepkové mouky (já použila Schar Farine a stačilo mi to cca 320 g), 150 g Stely (nebo obdobného tuky), 120 g moučkového cukru, 2 vejce, 1 kávová lžička vanilkového cukru, 1/2 prášku do pečiva Dr. Oetker do kakaového těsta: přidáme kakao - množství podle toho, jak hodně chceme mít těsto kakaové a obarvené do skořicového těsta přidáme mletou skořici 1-2 kávové lžičky
Postup přípravy
Všechny přísady zpravujeme rukama v těsto. Necháme odpočinout a vychladit v ledničce. Před zpracováním vždy těsto párkrát ještě rukama prohnětu. Poté vyválíme v placku. Já jsem…