MLSOUNI Z KOTLET
Potřebné ingredience
4-6 kotlet
MARINÁDA
3 PL oleje
1 KL hořčice
1 KL pepře
1 KL Worcesterské omáčky
2 stroužky česneku
2 celá vejce
2 KL škrobové moučky
1 KL kečupu
sůl
Postup přípravy
1. kotlety naklepeme a mírně posolíme
2. marinádu si připravíme tak, že smícháme veškeré ingredience dohromady a kotletky do nich naložíme
3. necháme marinovat minimálně…
MARLENKA, MEDOVNÍK
Potřebné ingredience
100 g másla, 2PL medu, 250 g cukru, 1 KL octa, 1 PL jedlé sody, 2 vejce a 700 g hladké mouky.
Na krém 250 g másla, 1 slazené kondenzované mléko, mleté vlašské ořechy a koňak (nemusí být).
Postup přípravy
Ve větším hrnci rozpustit máslo, med, cukr, poté přidat ocet smíchaný se sodou, směs začne trochu kypět, přimíchat vejce, když vznikne hnědá pěna, odstavit z ohně a přimíchat -…
JAHODOVÉ KNEDLÍKY 18ks
Potřebné ingredience
Suroviny:
400 g hrubé mouky
1 lžíce cukru
1 lžíce másla
1/4 l mléka
1 vejce
1/2 kostičky droždí (20g)
špetka soli
Postup přípravy
1. Mléko ohřejeme, přidáme cukr, lžičku mouky a rozdrobené droždí. Necháme vzejít kvásek
2. Mouku prosejeme do mísy, přidáme sůl, vlijeme kvásek, promícháme, přidáme vejce a…
VEPŘOVÉ PANENKY S BROSKVEMI
Potřebné ingredience
600 g vepřových panenek
4 cibule šalotky
3 lžíce oleje
1 menší broskvový kompot
3 lžíce světlé sojové omáčky
1 kostka bujónu
pepř, kari, bazalka
škrobová moučka
Postup přípravy
1. Kompot scedíme. A broskve nakrájíme na osminky. Štávu z kompotu spolu s kostkou bujónu povaříme v hrnku, vytvoříme vývar.
2. Maso nakrájíme na plátky, osolíme, opepříme a…
ROLÁDA S CITRONOVOU ŠLEHAČKOU
Potřebné ingredience
Suroviny:
2 vejce
90 g cukru
1/2 sáčku vanilkového cukru
sůl
100 g hladké mouky
1/4 KL kypřícího prášku
20 g másla
2 PL želatiny
1/4 KL nastrouhané citronové kůry
3 PL citronové šťávy
100 ml smetany
Postup přípravy
1. Vejce, 2 lžíce vařící vody, 60 g cukru, vanilkový cukr a sůl našleháme do pěny
2. Vmícháme mouku s práškem do pečiva a nakonec rozpuštěné máslo
3. Těsto nalijeme na plech…
NEPEČENÝ DORT Z PIŠKOTŮ
Potřebné ingredience
Suroviny:
2 (2,5) balíčky dětských piškotů
2 zakysané smetany
2 šlehačky (stačí i jedna)
ztužovač šlehačky
vanilkový cukr
rum
ovoce – možno čerstvé, nebo kompot – nejlépe meruňkový
Postup přípravy
1. Šlehačku ušleháme se ztužovačem a vanilkovým cukrem a opatrně smícháme se zakysanou smetanou, rumem
2. Dortovou formu vyložíme piškoty, na to natřeme polovinu šlehačkové…
OVOCNÉ OSVĚŽENÍ
Potřebné ingredience
Suroviny:
160 g hladké mouky
100 g másla
30 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
1 vejce
náplň:
4 plátky želatiny
250 g nízkotučného tvarohu
200 g bílého jogurtu
120 g moučkového cukru
šťáva z jednoho pomeranče
šťáva z 1/2 citronu
na oblohu:
různé druhy drobného ovoce (angrešt, maliny apod.)
na želé:
250 ml šťávy z černého rybízu (např. džus)
1 želé
Postup přípravy
1. Všechny suroviny propracujeme na hladké těsto a odložíme na 1/2 hodiny do chladničky
2. Ze dvou třetin těsta vyválíme plát, který položíme na dno dortové formy (26Ø)…
BOSKOVICKÝ MĚŠEC
Potřebné ingredience
600 g vepřové kýty
200 g klobásy
80 g slaniny
200 g kysaného zelí
100 ml smetany
80 g cibule
60 g tuku
100 ml vývaru
1 vejce
hladká mouka, sůl, pepř, mletá paprika, kari
Postup přípravy
1. Z kýty nakrájíme řízky, naklepeme, naplníme zelím, plátkem slaniny, dílkem vejce uvařeným natvrdo a klobásou.
2. Naplněné maso zabalíme do tvaru měšce a nahoře svážeme nití…
BEEF SOTE
Potřebné ingredience
Maso hovězí (nebo vepřové)
Cibule
Kapie (čerstvá, sterilovaná)
Kyselý okurek
Pepř, česnek, sůl
Postup přípravy
1. Cibuli nakrájíme nadrobno a orestujeme na oleji dozlatova
2. Přidáme maso na drobné nudličky a spolu s cibulí opečeme, osolíme, opepříme.
3. Červenou papriku nakrájíme na…
VEPŘOVÉ MASO NA SMETANĚ
Potřebné ingredience
600 g vepřového (z kýty, plecka)
sůl, mletý pepř
40 g sádla
1 cibule
2 mrkve, kousek celeru, 1 petržel
1 bobkový list, 2 zrnka nového koření
masový vývar
30 g hladké mouky
2,5 dcl smetany
cukr, citronová šťáva
Postup přípravy
1. Maso posolíme, opepříme a opečeme na sádle
2. Potom přidáme drobně nasekanou cibuli, očištěnou a nakrájenou kořenovou zeleninu, bobkový list a nové koření.
3. Podlijeme…