Křupavé paličky
Potřebné ingredience
250g jáhlových vloček, sůl, pepř, uzená paprika, asi 10 paliček, 4 bílky, olej
Postup přípravy
Omyté maso osolíme a obalíme v bílkách smíchaných s trochou vody a směsi vloček a všeho koření + soli. Postu opakujeme, aby byla na mase větší vrstva. Pečeme na 200°C 30min., poté…
Koláč s tvarohem a jablky
Potřebné ingredience
Těsto: 400 g hladké mouky, 120 g cukru moučka, 220 g másla, 3 žloutky, 5 PL mléka, 1 lžička prášku do pečiva. Tvarohová náplň: 500 g měkkého tvarohu v alobalu, 1 vejce, 3 PL cukru moučka, 1 lžička vanilkového extraktu, trochu mléka. Jablečná náplň: 600 g oloupaných jablek, 80 g cukru krupice, ½ lžičky skořice, citronová šťáva.
Postup přípravy
Z uvedených surovin na vále vypracujeme hladké těsto. Polovinu těsta rozválíme a pomocí válečku přeneseme na slabě vymazaný plech 30x40 cm.
Suroviny na tvarohovou náplň dobře…
Pšeničné placky
Potřebné ingredience
250g vody, 1/4 - 1/2 lžičky soli, 1 lžíce oleje, 150g pšeničné hladké mouky, 150 - 170g pšeničné celozrnné mouky
Postup přípravy
V robotu vypracujeme vláčné těsto, které necháme asi hodinu odpočinout. Poté rozdělíme na 9 - 10 kousků, vyválíme bochánky a ty zlehka rozválíme a pečeme na rozpálené pánvi z obou…
Čočkový teplý salát
Potřebné ingredience
300g vařené čočky beluga nebo puy (uvařit v osolené vodě s bobkovým listem a kouskem česneku), miska sušených rajčat, 200-250g hlívy, pepř, petrželka, 2 lžíce umeocta, trochu oleje
Postup přípravy
Na lžíci oleje orestujeme kousky hlívy, poté přidáme na kousky nakrájená rajčata a čočku. Ochutíme octem a pepřem, podle potřeby dosolíme. Nakonec přimícháme petrželku. Podáváme s…
Čínská krůtí směs
Potřebné ingredience
800g krůtích prsou na větší kousky, 25g škrobu, sůl, pepř, 85g medu, kousek zázvoru, 4 lžíce tamari, 3 lžíce balzamikového octa, 1 lžíce rajského protlaku, 1 stroužek drceného česneku, chilli, rýžový olej
Postup přípravy
Kousky masa obalíme ve směsi škrobu, soli a pepře a zprudka po částech orestujeme na lžíce oleje dokřupava. Smícháme med, tamari, protlak, ocet, zázvor, trochu soli, protlak a…
Kořenové bagety
Potřebné ingredience
Preferment: 150g vody, 150g pšeničné chlebové nebo celozrnné mouky, 1g droždí. Finální těsto: 210 - 220g vody, 50g žitné chlebové mouky, 250g hladké mouky, 50g pšeničné chlebové mouky, 2 lžičky soli, 2g droždí
Postup přípravy
Smícháme suroviny na preferment a necháme asi 10 - 12 hodin kynout při pokojové teplotě. Poté přidáme zbytek surovin a uhněteme těsto. Necháme kynout asi 2 hodiny, po půl hodině…
Salát s quinoou, granát.jablkem a camembertem
Potřebné ingredience
PRO 2 OSOBY: 150 g quinoy; 1/2 l zeleninového vývaru; šťáva z 1 limety; 4 PL panenského olivového oleje; 50 g piniových oříšků; 1 granátové jablko, vyloupaná jadérka; 1 šalotka, nakrájená na tenká kolečka; 1/2 camembertu; hrst sušených meruněk, propláchnutých horkou vodou, pokrájených; hrst mátových lístků, nasekaných nahrubo
Postup přípravy
Uvařte quinou v zeleninovém vývaru podle návodu na obalu (trvá to asi 18 minut). Nechte vychladnout a pak načechrejte vidličkou. Prošlehejte limetovou šťávu a olivový olej. Na…
Hustá čočková polévka
Potřebné ingredience
Pár menších brambor,asi 4 hrsti čočky,mrkev,celer,anglická slanina,cibule,trošku sladké papriky,sádlo,majoránka,petržel,dva stroužky česneku,kapka octa,sůl,pepř,dvě lžíce jizerky/dádám místo hladké mouky/
Postup přípravy
Čočku přebereme,propláchneme a namočíme asi na dvě hodiny.Pak uvaříme v neosolené vodě doměkka.Na sádle zpěníme cibuli,opečeme lehce dohněda,přidáme na kostičky pokrájenou…
základní pomazánka variabilní
Potřebné ingredience
Tvaroh, sůl, 33% smetana na šlehání, cibule.
Postup přípravy
Tvaroh osolím, přidám smetanu a šlehám. přidám cibulku nakrájenou. . a toto je základ .
Po té přidám cokoliv, na co je zrovna chuť
Nejčastěji,
rajčata + okurka +…
Zdravá rajská polévka
Potřebné ingredience
4-5 rajčat, zeleninový bujon, polévkové koření, špetka chilli, špetka skořice, 1/2 sáčku uvařené rýže, 2-3 lžíce čekankového sirupu
Postup přípravy
1. Rajčata nakrájíme na kostičky, přidáme koření, bujon a čekankový sirup. 2. Vaříme cca 40min, dle potřeby dochutíme a propasírujeme přes hrubé síto do druhého hrnce. 3. Přidáme…