Vepřová pečeně se zelím a knedlíkem
Potřebné ingredience
*sůl
*cibule 1 ks ,
*kmín ,
*sádlo 60 g ,
*hladká mouka 25 g ,
*hladká mouka 1 lžička ,
*vepřové pečeně s kostí 800 g ,
*kysaného zelí s nálevem 500 g ,
Postup přípravy
Vepřovou pečeni očistíme a osekáme kosti. Maso osolíme a pokmínujeme. Do pekáče vložíme kosti a na ně maso. Dáme do rozpálené trouby a pečeme za stálého podlévání a přelévání.
Dušené červené zelí
Potřebné ingredience
olej 3 lžíce
cibule 1 ks
brambora 1 ks
sterilované červené zelí 1 balíček
podle chuti:
cukr
sůl
ocet
Postup přípravy
Větší cibuli nakrájíme nadrobno.
V hrnci rozehřejeme olej a cibuli pomalu orestujeme dozlatova. Pak přidáme sterilované červené zelí i s nálevem. Bramboru oloupeme,…
Moje zelíčko
Potřebné ingredience
*3 větší cibule, * 10 dkg slaniny, * 2 lžíce sádla, * kysané zelí, * hladká mouka, * cukr dle chuti, * ocet dle chuti, * voda
Postup přípravy
Na sádle osmažím cibuli do zlatova, přidám pokrájenou slaninu na malé kostičky, po jemném osmažení přidám kysané zelí, podliji torškou vody a dusím do měkka.
Když je zelí měkké…
Minutkové kysané zelí
Potřebné ingredience
*olej 3 lžíce ,
*jablko 3 ks ,
*kysané zelí 750 g ,
podle chuti:
*drcený kmín
podle potřeby:
*voda
Postup přípravy
Kysané zelí trošku vymačkáme a pokrájíme, aby nebyly nudličky příliš dlouhé. Jablka rozčtvrtíme, zbavíme jadřinců a na hrubém struhadle nastrouháme tak, že nám slupka zůstane v…
Zelí s křenem
Potřebné ingredience
*cukr 500 g,
*olej 2 hrnky,
*ocet 750 ml ,
*cibule 1 kg ,
*křen 1 hrnek ,
*zelí 5 kg ,
*deko 1 balíček
Postup přípravy
Zelí zbavíme vrchních listů, očistíme a nakrouháme.
Cibule a křen oloupeme. Křen nastrouháme a vmačkáme do hrnku, abychom docílili požadovaného množství. Cibuli můžeme…
Kedlubnové zelí
Potřebné ingredience
8 až 10 kedluben
2 lžíce sádla
1 středně velká cibule
sůl
trochu kmínu
podle vlastní chutě cukr a ocet
Postup přípravy
Oloupané kedlubny nastrouháme na hrubším struhadle na nudličky.
Na sádle zpěníme drobně nakrájenou cibuli, přidáme nastrouhané kedlubny, osolíme, přidáme trochu kmínu,cukr,…
Zelí s ananasem jako příloha
Potřebné ingredience
1 kg kysaného zelí, 1 konzerva ananasu, 1 cibule, sůl, pepř, trocha oleje
Postup přípravy
Na oleji opražíme narkrájenou cibuli, přidáme zelí, na kostičky nakrájený ananas i se šťávou z kompotu, osolíme podle potřeby, opepříme a dusíme do měkka.
Podáváme jako přílohu…
Bílé zelí pro gurmány
Potřebné ingredience
1/2 hlávky bílého zelí, 3 větší barevná jablka, 1 velká červená paprika, 3 dcl bílého vína, bílý pepř, olej, sůl, troška cukru
Postup přípravy
Zelí a papriku nakrájíme na proužky a podusíme na oleji spolu s kořením. Po chvíli přilijeme bílé víno a dusíme do poloměkka. Pak přidáme neloupaná, na čtvrtky rozkrájená jablka a…
Půlnoční silvestrovská polévka
Potřebné ingredience
50 g uzeného masa, 1 cibule, 1 feferonka, lžička sladké papriky, 2 žampiony, 2 stroužky česneku, 2 kostky bujonu, toastový chléb, plátky sýra, 2 žloutky, 1 lžička ostrého kečupu
Postup přípravy
Na cibulce orestujeme žampiony, uzené maso, červené papričky. Zaprášíme sladkou paprikou a zalijeme vodou, přidáme kostku bujonu, česnek a kečup. Necháme provařit a nakonec…
Jogurtové kuličky
Potřebné ingredience
2 sáčky piškotů | 500 ml bílého jogurtu | 5 lžic ovocného jogurtu | 1 šálek moučkového cukru | 1 sáček vanilinového cukru | 2 hrsti hrozinek
Postup přípravy
Piškoty rozdrtíme na prášek (nejlépe válečkem na nudle) a vmícháme do něj bílý jogurt. Vypracujeme tuhé, ale tvárné těsto.
Z něj potom tvoříme kuličky, které naplníme…